Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 28 /15:58

Vyriausybė išsėmė rezervus elektrai ir dujoms atpiginti: brangs 15 proc.

Vyriausybė patvirtino nebeturinti priemonių reikšmingai paveikti energetikos kainų, todėl kitąmet elektros energija brangs apie 15 proc., panašiai brangs ir dujos. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikina, kad dėl jau pritaikytų priemonių elektros kainos augimas sieks 1,7 cento už kilovatvalandę, nors galėjo brangti ir 2,5-2,7 centus.
Bankrotas
Sąskaitos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai, ką padarė Energetikos ministerija ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija iki šios dienos, tai tikrai leido padaryti viską, kad kas priklauso nuo mūsų – reguliuojama kainos dalis – iš esmės nesikeistų“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

O nereguliuojamoje kainos dalyje, kurią lemia energijos išteklių kainos, anot S.Skvernelio, valstybės įsikišimo negali būti net teorinio.

„Patikino, kad visi rezervai išsemti, kad tuos metodus pritaikė, kad kaina nekiltų arba kiltų simboliškai“, – apie energetikos įmonių dalį kainoje kalbėjo premjeras.

Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas patikino, kad institucijos visus namų darbus atliko dar prieš tvirtinant kainas.

„Šiandien vyriausybės pasitarime buvo pristatyta situacija, kokia yra su elektros ir dujų kainų augimu. Rinkose, kuriose dalyvauja Lietuva, situacija yra šokiruojanti, nes elektros kainos rinkoje kilo 40 proc., dujų – 30 proc.“, – sako Ž.Vaičiūnas.

Anot jo, Vyriausybė įdėjo maksimalias pastangas reguliuojamoms kainoms sumažinti.

„Kalbant apie reguliuojamą dalį, daugiau kaip trečdaliu buvo sumažintas augimas. Iš esmės kalbant apie visas įmones sutaupėme apie 80 mln. eurų, tai ta apimtimi galėjome sumažinti reguliuojamos kainos dalį“, – sako Ž.Vaičiūnas.

Jis skaičiuoja, kad be vyriausybės veiksmų elektra brangtų 2,5-2,7 cento už kilovatvalandę.

„Tiek neaugs ir augimas nebus toks šokiruojantis, koks yra rinkose. Planuojamas apie 1,7 euro cento už kilovatvalandę augimas nuo Naujųjų“, – sakė ministras.

Anot jo, dujų sektoriuje VKEKK patvirtins išankstinę kainą, tačiau ją dar galės pamažinti du planuojami įstatymų pakeitimai.

„Vyriausybė pritarė dviem projektams – dėl „Litgas“ būtinojo kiekio ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalo išpirkimo. Šių įstatymų priėmimas Seime turės teigiamą įtaką Saugumo dedamosios mažinimui“, – sako Ž.Vaičiūnas ir pažymi, kad pirmasis projektas kainą sumažintų dar nuo sausio, o antrasis – nuo liepos.

Jis vardijo, ką padarė Vyriausybė: paskirstė valstybės valdomų įmonių viršpelnius, atsisakė strateginio rezervo kitais metais, o taip pat mažino sisteminių paslaugų finansavimą.

„Be abejo, dar ieškome iki paskutinės minutės galimų visų rezervų, bet jie yra labai minimalūs ir didesnio poveikio kainai neturėtų“, – sako Ž.Vaičiūnas.

Elektros ir dujų kainos buitiniams vartotojams kitąmet turėtų augti apie 15 proc., BNS teigia VKEKK pirmininkė Inga Žilienė, o galutiniai tarifai turėtų būti patvirtinti penktadienį.

15min jau skelbė, kad elektra kitąmet gyventojams turėtų kainuoti apie 15 proc. brangiau, o gamtinės dujos turėtų brangti 15-20 proc. Konkretūs tarifai turėtų paaiškėti penktadienį po Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės posėdžio.

Trečiadienį Vyriausybė pasitarime aptarė energetikos kainų pokyčius ir galimybes riboti kainų augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius