-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė pritarė gamtinių dujų įsigijimui neskelbiamų derybų būdu

Smarkiai išaugus gamtinių dujų ateities sandorių kainai, Vyriausybė trečiadienį pritarė Energetikos ministerijos siūlymui sudaryti galimybę reguliuojamiems energijos gamintojams įsigyti gamtines dujas neskelbiamų derybų būdu.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ministerija pasiūlė detalizuoti taisykles, kuomet reguliuojamos energetikos įmonės gali ne biržoje įsigyti daugiau nei 50 proc. gamtinių dujų.

„Kalbame apie situaciją, kas būtų, jei sustotų dujų tiekimas iš Rusijos. Realiai išankstiniai sandoriai galėtų būti sudaromi apeinant biržą jau dabar, ir tokiu atveju ne tik atliepiame saugumo klausimą, bet ir konkurencingumo klausimą“, – Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Ateityje tos kainos esant tokiai situacijai galėtų būti milžiniškos“, – pridūrė jis.

Ministerijos siūlymu, dvišalio sandorio kaina turėtų būti bent 5 proc. mažesnė, palyginti su biržos kaina – toks principas šiuo metu yra nustatytas biokuro įsigijimams.

Taip pat siūloma numatyti daugiau lankstumo esant krizinei situacijai. Numatyta, kad ateities sandorių kainai išaugus daugiau nei tris kartus, palyginti su trijų metų rinkos kainos vidurkiu, reguliuojami energijos gamintojai galėtų įsigyti gamtines dujas neskelbiamų derybų būdu, su sąlyga, kad laimėjusio pasiūlymo kaina yra ne daugiau kaip 10 proc. didesnė už vidutinę ateities sandorių kainą.

Energetikos ministerijos vertinimu, smarkus gamtinių dujų ateities sandorių kainos augimas rodo, kad Europoje trūksta šių dujų, Rusijai trikdant tiekimą.

„Šiuo metu dujų kaina Europoje ir Lietuvoje yra rekordiškai didelė, gruodžio mėnesį dujų kaina protarpiais buvo aštuonis kartus didesnė, palyginti su penkerių metų kainų vidurkiu. Rusija sumažino 25 proc. dujų tiekimą į Europą, yra pasiūlos trūkumas ir pirkėjai susiduria su sunkumais įsigyti papildomus dujų kiekius“, – sakė D. Kreivys.

Pasak ministerijos, lankstesnis apsirūpinimo gamtinėmis dujomis būdas gali būti naudingas ir dėl geopolitinės situacijos Europoje, jeigu Europos Sąjungoje būtų susiduriama su gamtinių dujų importo iš Rusijos trikdžiais ar nepakankamumu ir tai neigiamai paveiktų dujų kainą, tiekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius