-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministrų kabinetas pritarė, kad kompensacijas už šildymą gautų 15 tūkst. daugiau žmonių

Trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, pagal kurį būtų padidintas kompensacijas už šildymą gaunančių gyventojų ratas. Įgyvendinus naująją tvarką į išmokas galėtų pretenduoti apie 15 tūkst. daugiau žmonių, biudžetui papildomai tokia tvarka kainuotų apie 2 mln. eurų. Šį projektą skubos tvarka rudens sesijoje svarstys Seimas.
Pinigai (asociatyvi nuotr.)
Pinigai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Siūlymą inicijavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) jį argumentuoja tuo, kad tai leistų užtikrinti šildymo poreikius daugiau nepasiturinčių šalies gyventojų.

Įstatymo projektu siūloma padidinti valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį, taikomą apskaičiuojant būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Projekte siūloma jį padidinti nuo 128 eurų iki 253–384 eurų. Tikslus dydis priklausys nuo namų ūkyje gyvenančių asmenų pajamų.

Prognozuojama, kad vidutiniškai centralizuotai tiekiama šiluma galėtų brangti apie 30 proc., o sostinėje – net 60–70 proc.

Pristatydama projektą socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kalbėjo, kad juo siekiama užtikrinti palankesnes sąlygas nepasiturintiems gyventojams gauti būsto šildymo kompensacijas.

„Dabartiniame reguliavime yra kompensuojama mokesčio už būsto šildymą dalis, kuri viršija 10 proc. skirtumo tarp bendrai gyvenančių asmenų ar vieno gyvenančio asmens pajamų ir vieno valstybės remiamo pajamų (VRP) dydžio kiekvienam šeimos nariui. Arba 1,5 VRP dydžio vienam gyvenančiam asmeniui. Mes siūlome išskaičiuoti iš bendrai gyvenančių asmenų pajamų ne vieną, o du VRP. Taip pat vienam gyvenančiam asmeniui – 3 VRP“, – sakė ministrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Ji sakė besitikinti, kad tokiu būdu kompensacijas galės gauti daugiau asmenų.

Įgyvendinus tokią tvarką prie kompensacijas iki šiol gavusių gyventojų prisidėtų dar 15 tūkst. Skaičiuojama, kad tai valstybei kainuotų apie 16 mln. eurų – 1,8 mln. eurų daugiau, nei skiriama iki šiol. Iš viso paramą gaus apie 110 tūkst. asmenų. Įstatymas įsigaliotų nuo šių metų sausio.

„Reikia sulaukti, kokios konkrečiai bus kainos savivaldybėse ir kokios galimybės savivaldybių tas kainas amortizuoti piniginės socialinės paramos lėšomis. Tada svarstysime, kokios paramos galės prireikti“, – sakė ministrė.

Šį kompensacinį mechanizmą palaiko ir Energetikos ministerija. Ministras Dainius Kreivys kompensacijas gaunančių gyventojų rato plėtimą kaip alternatyvą yra minėjęs komentuodamas Socialdemokratų partijos siūlymą įvesti lengvatinį 9 proc. PVM elektrai ir dujoms.

Toliau projektas bus perduotas svarstyti Seimui rudens sesijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius