Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybei pateiktas sinchronizavimo veiksmų planas

Vyriausybei pateiktas svarstyti Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su žemynine Europa visapusiškas veiksmų ir priemonių planas, pranešė Energetikos ministerija. Šiuo veiksmu siekiama užtikrinti tolimesnį sklandų Baltijos šalių tinklų sinchronizavimo su Europa procesą.
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Asociatyvi nuotrauka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Sparčiai dirbame įgyvendindami svarbiausius sinchronizacijos infrastruktūros projektus, kurie numatyti Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Europos Komisijos pasirašytame susitarime dėl Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais. Šis veiksmų planas kartu apima ir darbus, kurie skirti stiprinti mūsų elektros energetikos sistemą”, – pranešime sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Birželį Seimas priėmė sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais įstatymą, jame numatyta parengti šį konkrečių veiksmų ir priemonių planą, kurio pagrindu bus įgyvendintas sinchronizavimo projektas.

Planas numato, kokie projektai ir iki kada turi būti baigti, parengiant Lietuvos elektros perdavimo tinklų infrastruktūrą darbui sinchroniniu režimu su žemynine Europa iki 2025 metų. Planas, pasak ministerijos, leis užtikrinti efektyvų ir nuoseklų projekto įgyvendinimą pagal numatytus terminus.

Ministerijos teigimu, dalis sinchronizavimui svarbių infrastruktūros projektų jau pasistūmėję: Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo tinklo pertvarkos darbai, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, perdavimo linijų Lietuvos elektrinė-Vilnius, Pagėgiai-Bitėnai, Vilnius-Neris, Kruonio HAE-Bitėnai, Darbėnai-Bitėnai statybos.

Lietuva bendradarbiauja su Lenkija rengiantis naujo jūrinio kabelio iš Lietuvos į Lenkiją „Harmony Link“ statyboms. Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai („Litgrid“ ir PSE) projektą įgyvendins keliais etapais.

Į planą įtraukti visi reikalingi techniniai ir organizaciniai sprendimai, kurie numatyti Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos (ENTSO-E) gegužę išduotame sąlygų kataloge. Vienas svarbiausių darbų – naujų sinchroninių kompensatorių įrengimas. Baltijos šalys jau atlieka parengiamuosius darbus, susijusius su šios infrastruktūros įrengimu.

Sklandžiam desinchronizavimo nuo posovietinės IPS/UPS sistemos procesui užtikrinti turės būti parengtos desinchronizavimo teisinės ir techninės sąlygos.

Šių metų rugpjūčio pradžioje Vyriausybė patvirtino 14 elektros energetikos projektų, kurie vykdomi įgyvendinant sinchronizavimo projektą, sąrašą. Jis patvirtina konkrečių projektų ypatingos valstybinės svarbos statusą. Tąkart taip pat priimtas sprendimas inicijuoti kelių iš minėtų 14 projektų planavimo procedūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius