Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 07 /13:25

Vyriausybės žinia: centralizuotam šildymui siūlys įvesti nulinį PVM, lengvata galiotų 2 sezonus

Dvejus ateinančius sezonus centralizuotam šildymui bus siūloma įvesti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, trečiadienį pranešė finansų ministrė Gintarė Skaistė. Tai iš valstybės biudžeto pareikalaus apie 110 mln. eurų. O šildymo kompensacijas bus siūloma skirti iš karto 6 mėnesiams, o ne 3, kaip yra dabar.

„Praėjusį šildymo sezoną buvo taikoma PVM lengvata centralizuotam šildymui. Tai reiškė, kad žmonės gaus sąskaitas už šildymą su nuliniu PVM tarifu. Atsižvelgiant į rinkos analizę ir dabartines kainas, šis pasiūlymas teikiamas dar dviem šildymo sezonams“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Lengvata galiotų nuo šių metų spalio 1 dienos iki 2023 m. balandžio 30 dienos, taip pat nuo 2023 m. spalio 1 dienos iki 2024 metų balandžio 30 dienos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

„Matome, kad energetikos priemonių kainos aukštos išliks dar kurį laiką. (Siūlymo kaštai) šiam šildymo sezonui atsieis apie 54 mln. eurų, dar kitam šildymo sezonui – apie 57 mln. eurų. Visas paketas kainuos apie 110 mln. eurų“, – sakė G.Skaistė.

Paklausus, ar bus numatyta daugiau priemonių šildymo išlaidų kompensavimui, G.Skaistė sakė, kad jau yra praplėstas šildymo kompensacijų ratas, taip pat nevertinamas gyventojų turtas jas teikiant.

Paklausus, kodėl lengvata bus taikoma visiems gyventojams, neatsižvelgiant į jų pajamas ar suvartojamą kiekį, finansų ministrė sakė, kad PVM lengvata yra taikoma prekei.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šildymo sezonas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šildymo sezonas

„Kadangi dėl kuro kainų centralizuotai teikiamas šildymas gyventojams ateinantį šildymo sezoną brangs gana ženkliai, siūlomi papildomi palengvinimai, kad žmonėms būtų lengviau prisitaikyti prie išaugusių šildymo kainų“, – nurodė ji.

Kalbėdama apie įvairių kuro rūšių kainas, G.Skaistė taip pat pastebėjo, kad šildymo kainos atskirose savivaldybėse keisis į didesnę pusę.

„Tikėtina, kad bus didesnės, kokios konkrečiau bus – priklausys nuo naudojamų kuro rūšių. Bet tikėtina, kad galutinės kainos vartotojams augs“, – tvirtino ji.

Pasak G.Skaistės, kainos, kurios galiojo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, gerokai skiriasi nuo dabartinių. Jos teigimu, dujos yra išbrangusios tris kartus, o biokuras – du kartus.

Praėjusį šildymo sezoną nuo sausio iki balandžio centralizuotam šildymui buvo taikomas nulinis PVM tarifas, tačiau lengvata nebuvo pratęsta ir tarifas šiuo metu vėl siekia 9 proc.

Šildymo kompensacijas siūloma skirti 6 mėnesiams

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė, kad kompensacijas už centralizuotą šildymą siūloma skirti iš karto šešiems mėnesiams, o ne trims, kaip yra dabar. Kompensacijas, be to, gautų ne tik mažiausiai uždirbantys, pažeidžiamiausi gyventojai, bet ir gaunantys vidutinį darbo užmokestį.

„Šildymo kompensacijų gavėjams nebereikėtų antrą kartą per tą patį šildymo sezoną kreiptis dėl kompensacijos, ir parama, kompensacija dirbantiems žmonėms būtų skiriama ne trims, bet šešiems mėnesiams – visam šildymo sezonui“, – sakė M.Navickienė.

Anot jos, kreiptis dėl kompensacijos bus galima nebūtinai prasidėjus šildymo sezonui, bet ir mėnesį iki jo pradžios.

„Maždaug rugsėjo viduryje žmonės jau gali kreiptis į savivaldybę. Ir šita šildymo kompensacija pasieks ne tik pačias mažiausias pajams gaunančius, neįgaliuosius, pensininkus, vienišus asmenis, bet ir vidutinį darbo užmokestį gaunančius žmones“, – sakė ministrė.

„Esame paskaičiavę, kad keturių asmenų šeima, iš kurių du uždirba vidutinį darbo užmokestį, gyvena 70 kvadratinių metrų ploto bute, už šildymą nesumokėtų daugiau 45 eurų“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius