Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žadamas kainų šuolis kelia sumaištį: užsipirkinėja dujų balionų, nors jų pokyčiai nelies

Nuo liepos 1 dienos Lietuvoje iki 50 proc. brangsiančios gamtinės dujos įnešė painiavos. Verslininkai pastebi, kad gyventojai skuba užsipirkti ir dujų balionų, nors jų šis kainų šuolis nepalies. Tiesa, šiemet dujų balionų kainos taip pat auga, tačiau tai susiję ne su energetikos reguliatoriaus sprendimais, o su kylančiomis naftos kainomis.
Avarijos vietoje
Dujų balionai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) sprendimu, nuo liepos 1 dienos visuomeninio elektros tiekimo kaina pabrangs apie 8 proc., o dujų kaina namų ūkiams pašoks net 26–50 proc. Labiausiai kainų šuolį pajus gyventojai, kurie dujomis šildosi namus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gamtinės dujos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gamtinės dujos

Tačiau žadamas didelis kainų kilimas įnešė nemenkos painiavos. Dujų balionais prekiaujantys verslininkai pastebi, kad gyventojai ėmė kaupti ir dujų balionų atsargas, nors jų šis kainų šuolis nepalies. Nuo liepos 1 dienos brangsta gamtinės dujos, bet ne propano ir butano mišinys, naudojamas dujų balionuose.

„Dujų balionų kainos yra nereguliuojamos“, – 15min pabrėžė VERT atstovė Loreta Kimutytė.

Jai antrino ir degalinių tinklo „Jozita“ direktorius Jonas Jokubauskis, pastebėjęs, kad gyventojai painioja gamtines ir dujų balionuose naudojamas dujas.

„Dujų balionų kaina priklauso nuo naftos kainų. Jei naftos dujų kainos kyla, tai ir balionų kaina taip pat, jei naftos dujų nekyla, tai ir balionų taip pat“, – 15min tvirtino J.Jokubauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Degalinė „Jozita“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Degalinė „Jozita“

„Nereikia maišyti gamtinių dujų ir propano bei butano mišinio, kuris yra naftos produktas ir susijęs su naftos kaina bei vietinės rinkos svyravimais – jo kainą nulemia gamyklos remontas, gamybos trikdžiai. Jo kaina tikrai nėra drastiškai kintanti, ji koreliuojanti su naftos kaina“ – pritarė Vilniuje dujų balionais prekiaujančios įmonės „Butanas“ vadovas Robertas Jokubauskis.

„Čia panašus dalykas, kaip sakyti, kad jei duona brangsta, tai ir sviestas brangsta“, – 15min pridūrė jis.

Čia panašus dalykas, kaip sakyti, kad jei duona brangsta, tai ir sviestas brangsta.

Kad klientai painioja produktus, pastebi ir įmonės „Saurida“, siūlančios dujų balionų šildymo sistemas, rinkodaros vadovė Jolita Vaitkevičienė.

„Pastebėjome, kad dažnai žmonės neatskiria gamtinių dujų šildymui, kurios pastaruoju metu brangsta ir dujų balionų šildymo sistemos, kuri yra visiškai nesusijusi su gamtinėmis dujomis. „Saurida“ Gas dujų balionų šildymo sistemoje naudojamos propano dujos, kurios savo sudėtimi ir gavyba skiriasi. Dėl to ir gamtinių dujų kainos kilimas nėra susijęs su suskystintų naftos dujų kaina“, – pritarė ir J.Vaitkevičienė.

Skuba užsipirkti

Verslininkai pastebi, kad VERT pranešus apie liepą laukiantį kainų šuolį, gyventojai skubėjo pildytis ir dujų balionus.

„Skuba užsipirkti, galvoja, kad jei brangsta dujos, tai visos dujos. Sunku žmones įtikinti, kurios dujos – gamtinės ar naftos. Pastebėjome pirkimas buvo pakilęs, kai pradėjo rašyti žiniasklaida, kad brangs gamtinės dujos 50 proc. Dabar nurimę“, – pasakojo „Jozita“ direktorius.

R.Jokubauskis taip pat teigė sulaukiantis senyvo amžiaus klientų skambučių, ar dujų balionai brangs, o apie atsargų kaupimus girdėjo iš kaimiškose vietovėse dujų balionais prekiaujančių kolegų.

Žmonės bijo brangimo ir masiškai užsiperka – kiek turi tuščių balionų nereikalingų, tiek ir užsipildo: kas du, kas tris ar keturis. Absurdiška situacija.

„Žmonės bijo brangimo ir masiškai užsiperka – kiek turi tuščių balionų nereikalingų, tiek ir užsipildo: kas du, kas tris ar keturis. Absurdiška situacija – jei duona brangs, rytoj nenusipirksime 4 kepalų, jei per savaitę suvalgome vieną. Reikia ramiai atskirti tas dvi skritingas rūšis: gamtinės dujos yra iš žemės gelmių, o balionuose – iš naftos, pagaminama „Orlen“ ir išpilstoma į dujų balionus“, – aiškino įmonės „Butanas“ vadovas.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Dujų balionas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Dujų balionas

Jis pridūrė, kad sandėliuoti namuose kelis užpildytus dujų balionus neprotinga ir saugumo prasme.

„Ir nepabrangs dujos tiek. Gal 5 eurais pabrangs, bet, ar verta prisikrauti pilnus balionus ir juos sandėlioti“, – stebėjosi R.Jokubauskis.

Išaugo ir dujų balionų kainos

Tiesa, pastaruoju metu išaugo ir dujų balionų kainos. J.Jokubauskis tvirtino, kad tai susiję su prieš tris mėnesius pradėjusiomis kilti naftos kainomis.

„Aukštoka kaina. Populiariausio 50 litrų dujų baliono papildymas mūsų degalinėse dabar kainuoja 15–16 eurų. Pernai buvo 10–14 eurų. Paprastai nukrisdavo vasarai kainos, bet šiemet nenukrito“, – lygino J.Jokubauskis.

Vilniuje įsikūrusios įmonės „Dujų balionų pildymo centras“ nurodytu telefonu atsiliepusi, bet prisistatyti nenorėjusi bendrovės atstovė taip pat patvirtino, kad kainos gerokai pakilusios. Ji nurodė, kad šiuo metu dujų baliono papildymas kainuoja 24 eurus, o pernai siekė apie 18 eurų.

„Pernai metais pradėjo dujų balionai brangti. Gyventojai nepatenkinti, bet nieko nepadarysi, tokia rinka: brangsta nafta, brangsta ir dujos“, – tvirtino „Dujų balionų pildymo centras“ atstovė.

123RF.com nuotr./Nafta
123RF.com nuotr./Nafta

R.Jokubauskis taip pat sutinka, kad „šiek tiek tas brangtelėjimas yra“. Pasak jo, pastaraisiais mėnesiais 12–15 dolerių už barelį pabrangusi nafta dujų baliono kainą pabrangino 2–5 eurais. Visgi jis tvirtina, kad tie svyravimai iki 5 eurų galutiniam vartotojui yra gana menki.

„Rinkoje kaina stabili pastaruosius 10 metų – plius minus 5 eurų pokytis per tris mėnesius ar pusę metų. Eilinis rinkos svyravimas. Žinoma, jei nafta drastiškai brangs, ką turime per pastaruosius mėnesius, tai atitinkamai persimes į mūsų produktą“, – prognozavo „Butanas“ vadovas.

Jis neatmetė galimybės, kad dujų balionai galėtų pabrangti ir dėl žmogiškųjų kaštų, nes didėja darbuotojų atlyginimai.

Dujų balionus dar naudoja 1500 daugiabučių

Energetikos ministerijos duomenimis, 2021 metų pradžioje Lietuvoje buvo apie 1500 daugiabučių namų, kuriuose, nepaisant teisės aktų reikalavimų, vis dar naudojami dujų balionai (viename name vidutiniškai gali būti apie 20 butų). Iš tų 1500 daugiabučių 764 pateikė paraiškas paramai gauti, kad galėtų pasikeisti dujų balionus alternatyviais energijos šaltiniais (elektra arba dujomis).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daugiabučiai

Kiek gyventojų naudoja dujų balionus ne daugiabučiuose, o individualiuose namuose, duomenų ministerija neturi.

O „Jozita“ degalinės vadovas pastebi, kad dujų balionų poreikis mažėja, nes šeimos mažiau gamina.

„Jaunos gaspadinės tingi ruošti maistą – yra maximos, Iki, gali nusipirkti daržovių, mišrainių. Ir vakuoti nebereikia. Savo vaikus apratinome nuo maisto ruošos, nuo daržų. Poreikis vienareikšmiškai mažėja“, – apibendrino verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius