Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skulptorius Antanas Žukauskas: „Tikiuosi, kad Vytis šuoliuos aukštai iškėlęs galvą“

Nuo naujųjų metų Lietuvos gyventojų piniginėse ims šiugždėti eurai. Daugeliui teks priprasti prie naujos valiutos išvaizdos. Ant litų buvo vaizduojami iškilūs Lietuvos veikėjai, su kuriais mes susipažindavome dar mokyklos suole. Ant eurų žmonių portretų ieškoti neverta.
Skulptoriaus A.Žukausko teigimu, ateityje, Lietuvai prisijungus prie euro zonos, į apyvartą bus išleistos euro monetos, kurių aversas primins lito monetą.
Skulptorius Antanas Žukauskas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Austrų menininko Roberto Kalinos sprendimas lėmė, kad ant euro banknotų nerasime rudos spalvos

Ant eurų pavaizduoti septynių Europos kultūros istorijos laikotarpių architektūriniai stiliai: klasikinis, romaniškasis, gotikos, renesanso, baroko ir rokoko, XIX a. plieno ir stiklo amžius bei modernioji XX a. architektūra. Banknotuose panaudoti trys pagrindiniai architektūriniai elementai: langai, vartai ir tiltai.

Šių pastatų ir paminklų turistai aplankyti negali, nes jie iš tiesų neegzistuoja. Be to, ant banknotų nėra ir atskirų nacionalinių dizainų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./10 eurų banknotas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./10 eurų banknotas

Visų banknotų priekinėje pusėje pavaizduoti langai ir vartai simbolizuoja Europos atvirumo ir bendradarbiavimo dvasią. Antrojoje visų banknotų pusėje pavaizduotas Europos kultūros raidos atitinkamam amžiui būdingas tiltas. Šie atvaizdai yra Europos tautų tarpusavio ir Europos bei viso pasaulio bendravimo metafora.

Lietuvos apyvartinių eurų monetų nacionalinės pusės dizainą sukūrė skulptorius Antanas Žukauskas, kuris laimėjo dar 2004 m. skelbtą Lietuvos banko konkursą.

Eurų banknotų dizainas buvo pasirinktas iš 44 pasiūlymų konkurse, kurį Europos monetarinio instituto taryba surengė 1996 m. Laimėtoju tapo austrų menininkas Robertas Kalina, kuris atstovavo Austrijos nacionaliniam bankui.  R.Kalina taip pat yra Azerbaidžano manatų ir Sirijos svarų dizaino autorius.

Dizainerio sprendimas lėmė, kad ant euro banknotų nerasime rudos spalvos. 5 eurų banknotas yra pilkas, 10 eurų banknotas – raudonas, 20 eurų – mėlynas, 50 eurų – oranžinis, 100 eurų – žalias, 200 eurų – geltonas, o 500 eurų banknotas – violetinis.

Skirtingai nei banknotų atveju, metalinių eurų reverso dizainas yra kuriamas kiekvienos šalies atskirai. Neretai jame naudojami tautiniai motyvai. Lietuvos apyvartinių eurų monetų nacionalinės pusės dizainą sukūrė skulptorius Antanas Žukauskas, kuris laimėjo dar 2004 m. skelbtą Lietuvos banko konkursą.

Lietuvos banko nuotr./2 eurų monetos etalonas
Lietuvos banko nuotr./2 eurų monetos etalonas

„Išėmus litus iš apyvartos, turėsime tik eurų monetas su tautine simbolika. Tikiuosi, kad mūsų Vytis, aukštai iškėlęs galvą, šuoliuos per žvaigždes ir nepadarys gėdos Lietuvai“, - 15min.lt teigė menininkas.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius