Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMI atsako: kam šiemet privaloma deklaruoti pajamas ir kaip nesuklysti

Gyventojai, prisijungę prie Elektroninės deklaravimo sistemos, nuo trečiadienio jau mato preliminarias pajamų deklaracijas už 2018-uosius. Tačiau kaip ir kasmet, kyla įvairių neaiškumų: kaip susigrąžinti permokas, kodėl susidarė skola, kada privaloma deklaruoti. 15min studijoje VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė atsakė į rūpimus klausimus ir pristatė naujoves.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Stasė Aliukonytė-Šnirienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VMI jau panešė, kad gyventojams yra parengusi 1,9 mln. preliminarių deklaracijų, iš kurių 1,4 mln. reikės tik patvirtinti vienu mygtuko paspaudimu.

Paprasčiausia tai padaryti Elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) internetu, arba e.vmi programėle išmaniesiems įrenginiams.

Kasmet gyventojams kyla klausimų apie tai, kaip deklaruoti, kaip išvengti klaidų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

VMI atstovė pristatė šiemet laukiančias naujoves, paaiškino, kaip išvengti dažniausių klaidų. Didžiausia naujovė ta, kad papildomą 1 procentą paramos gyventojai šiemet gali skirti ir profesinėms sąjungoms. Taip pat nebeliko papildomojo neapmokestinamojo pajamų dydžio (PNPD) ir tai leis išvengti aibės neaiškumų vaikus auginantiems tėveliams.

S.Aliukonytė-Šnirienė priminė, kad apmokestinamas skirtumas tarp 10 metų neišlaikyto nekilnojamojo turto įsigijimo ir pardavimo kainos. Tačiau jei parduotas gyvenamasis būstas ir vėliau įsigytas naujas būstas – taikoma lengvata.

Taip pat 3 metus neišlaikytą automobilį pardavę gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, ar iš to neuždirbo pelno – nuo jo taip pat tektų susimokėti GPM.

Atsakymas deklaracijoje, reikės sumokėti nepriemoką, ar vis tik bus galima susigrąžinti mokesčių permoką – deklaracijos 33-iame langelyje.

VIDEO: VMI atsako: kam šiemet privaloma deklaruoti pajamas ir kaip nesuklysti

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius