-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05 /2018 09 06

„Luminor“: verta pradėti taupyti, nes ekonomiką visuomet gali sukrėsti netikėtumai

Pasaulyje yra daug nerimo židinių – ir Kinija lėtėja, neramumai apėmė Turkiją, Rusiją, o JAV pradėjo prekybos karą. Nors atlyginimai ir ekonomika auga sparčiai, jie netrukus ims lėtėti. Ekonomistai pataria susitaupyti tiek pinigų, kiek pakaktų šeimos išlaidas padengti 6 mėnesius.
Indrė Genytė-Pikčienė ir Žygimantas Mauricas
Indrė Genytė-Pikčienė ir Žygimantas Mauricas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Banko „Luminor“ ekonomistai Žygimantas Mauricas ir Indrė Genytė-Pikčienė išskirtinai 15min pristatė naujausią šalies ekonomikos perspektyvų apžvalgą.

VIDEO: „Luminor“: laikas atsidėti pinigų juodesnei dienai

Ekonomistai nuogąstauja dėl bjurstančio išorinio klimato – neramumai neišvengiamai paveiktų ir Lietuvą. Tačiau kol kas šalis laikosi puikiai – auga atlyginimai, kainų augimas sulėtėjo.

„Luminor“ prognozuoja, kad šalies BVP augs 3,3 proc. šiemet, o kitąmet – 3 proc.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

„Pasaulio ekonomikoje kaupiasi tam tikri debesėliai ir būtent todėl mes palaipsniui mažiname prognozę kitiems metams ir 2020-iems. Ir pagrindinis debesėlis – tai JAV, kurios tiesiog jaukia pasaulio ekonomikos tvarką, tiek inicijuodamos, arba palaikydamos prekybos karus, tiek įvesdamos sankcijas tam tikroms įmonėms, tiek JAV centrinis bankas (FED) kelia palūkanas“, – sako Ž.Mauricas.

Jis akcentavo, kad ES yra kiek palankesnėje padėtyje, kadangi ji „lyg geidžiama nuotaka – ir JAV, ir Kinija siekia palaikyti gerus prekybos santykius“.

„Didžiausias debesėlis ir didžiausios grėsmės kyla iš JAV: Dolando Trumpo retorika yra pakankamai agresyvi ir sujaukia dabartinę tvarką. Ypač ji nepalanki besivystančioms rinkoms“, – teigia Ž.Mauricas.

„Luminor“ inf./„Luminor“ Lietuvos ekonomikos prognozės
„Luminor“ inf./„Luminor“ Lietuvos ekonomikos prognozės

Jis aiškina, kad Lietuvai tai dvejopas signalas.

„Viena vertus, žinia kaip ir nėra gera atvirai ekonomikai, priklausančiai nuo eksporto. Tačiau dėl tom, kad epicentras pasislinko į Rytus, į besivystančias rinkas, Lietuvai atsiveria galimybių pritraukti investicijų. Čia darbo užmokesčio lygis yra panašesnis į besivystančių rinkų, nei Vakarų pasaulio, bet pagal stabilumą esame arčiau Vakarų – turime ir eurą, esame ES, NATO, EBPO nariai. Tampame pakankamai saldžia vyšnia ant torto, į kurią kryps vis daugiau ir daugiau dėmesio“, – žada Ž.Mauricas.

Jis pastebėjo, kad atlyginimai Lietuvoje prieš keturis metus buvo panašus į Turkijos ir Rusijos atlyginimus, o šiuo metu lietuviai uždirba maždaug dvigubai daugiau nei turkai ar rusai. Tą lėmė didelis neapibrėžtumas rinkoje.

Kainos šiemet augs 2,8 proc., nors šiuo metu infliacija sumenkusi iki 1,8 proc. Kitąmet „Luminor“ ekonomistai prognozuoja 2,5 proc. infliaciją.

Atskirtis didėja

Ž.Mauricas apgailestavo, kad Lietuvoje itin dideli regioniniai skirtumai – tik Vilnius ir Kaunas auga aukščiau šalies BVP vidurkio, o kiti regionai vystosi itin lėtai, o, pvz., Utenos regionas netgi patiria recesiją.

„Jei žmonės skundžiasi, kad yra didelė atskirtis ir ekonomika yra prasta regionuose, tai statistiką tą tik patvirtina, tikrai yra labai didelis skirtumas“, – sako Ž.Mauricas.

I.Genytė – Pikčienė pažymėjo, kad atskirtis Lietuvoje vis dar yra didėjanti, ir regionuose nėra efektyvios darbo rinkoje – darbo užmokesčiai ten gerokai mažesni, dominuojantys keli darbdaviai diktuoja sąlygas ir konkurencijos nėra.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

„Yra atskirų savivaldybių, kur darbo užmokestis auga itin lėtai, o Ignalinos rajone netgi krenta. Tad tos žirklės tarp regionų didėja. Vilniui vis sunkiau tempti regionus ekonomine prasme“, – sako I.Genytė – Pikčienė.

Tačiau bendros darbo rinkos tendencijos Lietuvoje, anot jos, džiugina – gyventojų atlyginimai auga 10 proc. per metus. Per ketverius metus itin sumažėjo darbuotojų, kurie uždirba iki 400 eurų.

„Lietuva yra labai geografiškai maža valstybė, ir lietuviai yra pernelyg sėslūs. Vidinė migracija, savaitinė, mėnesinė ar netgi kasdienė – ji turėtų būti aktyvesnė. Tai jau populiarėja ir vyksta, bet galima pažiūrėti į JAV pavyzdį, kur žmonės į darbą važiuoja ir po 3 valandas“, – I.Genytė – Pikčienė gyventojams siūlė aktyviau galimybių ieškoti didmiesčiuose.

Ekonomistai akcentavo, kad per pastaruosius ketverius metus Lietuva itin pasistūmėjo kurdama viduriniąją klasę – ja galima laikyti apie trečdalį Lietuvos.

Darbo užmokesčio augimas kol kas pranoks visus kitus rodiklius – šiemet jis augs 9 proc., kitąmet – 10 proc., ir tik 2020 metais prognozuojamas sulėtėjimas iki 6 proc. Toliau mažės nedarbas.

Ekonomistai paaiškino, kodėl už Lietuvą šiuo metu sparčiau auga Latvija – tą lemia Rygos dydis šalies ekonomikoje. Nors Vilnius auga dar sparčiau nei Ryga, tačiau mūsų sostinė sudaro apie 40 proc. šalies BVP, kai Ryga – 69 proc. Latvijos ekonomikos. Regionai tiek Latvijoje, tiek ir Lietuvoje auga lėtai, bet Lietuvoje jų dalis didesnė.

„Luminor“ inf./Kodėl Lietuvos ekonomika auga lėčiau nei Latvijos
„Luminor“ inf./Kodėl Lietuvos ekonomika auga lėčiau nei Latvijos

Darbdaviai jau pradeda muistytis dėl atlyginimų augimo – net ir minimalaus atlyginimo didinimas sulaukia pasipriešinimo.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius