Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ieji Rusijos ekonomikoje: šviesos tunelio gale nematyti

Retas kas abejoja, kad Rusijos kitais metais laukia recesija. Tačiau labai gali būti, kad šalies ūkį sukrėtus šokams iš vidaus ir išorės, dabartinis Rusijos ekonomikos sąstingis gali pasirodyti esąs lengvas apšilimas prieš realias problemas, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Maskvos kremlius
Maskvos kremlius / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Rusija

Europos Komisija (EK) prisijungė prie teigiančiųjų, kad ateinančiais metais Rusijoje recesija tęsis. Ketvirtadienį pasirodžiusioje naujoje EK prognozėje teigiama, kad 2015 m. Rusijos BVP sumažės 3,7 proc., o 2016 m. – 0,5 proc. Beveik identiškos yra ir Rusijos centrinio banko prognozės.

Rusijoje niekas ir nesitiki sankcijų panaikinimo.

„Rusija 2015 m. dėl kritusių naftos kainų ir ekonominių sankcijų perėjo į recesijos fazę. Ūkio traukimasis, tikėtina, tęsis ir 2016 m. dėl sankcijų išplėtimo ir tolesnio naftos kainų mažėjimo“, – rašoma EK pranešime.

ES pareigūnai pažymi, kad neigiamos prognozės Rusijos ūkiui susijusios ir su Ukrainą liečiančiomis geopolitinėmis problemomis. Jos gali lemti, kad sankcijos Kremliui gali būti pratęstos ir po 2016 m.

Tačiau Rusijoje niekas ir nesitiki sankcijų panaikinimo, o bendrai paėmus ES prognozės šaliai dar nereikštų pačio blogiausio scenarijaus.

Šiandien Rusijos ekonomika yra labai pažeidžiama, ir dėl to bet koks naujas smūgis iš vidaus ar išorės ją gali nugramzdinti į dar gilesnę recesiją.

Viena iš potencialių grėsmių šaliai yra naujas naftos kainų mažėjimo etapas. Ekonominės plėtros ministro pavaduotojas Aleksejus Vedevas sako, kad, remiantis konservatyviuoju scenarijumi, naftos barelio kaina kitąmet sumažės iki 40 dolerių, ir tokia išliks iki 2018 m.

„Mūsų skaičiavimais, toks kainų sumažėjimas reikš dar vieną šoką Rusijos ekonomikai – vidinį šoką, ir dėl to prireiks papildomo laiko adaptuotis prie naujų sąlygų“, – tikino A.Vedevas.

Tikru šoku Rusijai taptų naftos barelio vertės sumažėjimas ne iki 40 dolerių, o iki 20 – 30 dolerių.

Vis dėlto, tai, ką A.Vedevas vadina šoku, iš tiesų Rusijos ūkį paveiktų neženkliai – ūkis susitrauktų vos 1 proc., infliacija sudarytų 8,3 proc. , o doleris kainuotų apie 73 rublius.

Tikru šoku Rusijai taptų naftos barelio vertės sumažėjimas ne iki 40 dolerių, o iki 20 – 30 dolerių. Tokiu atveju smūgis šalies ūkiui būtų gerokai didesnis, ir jo sušvelninimui prireiktų neatidėliotinų priemonių.

Rusijos finansų ministerijos mokslinių tyrimų finansinio instituto direktorius Vladimiras Nazarovas pažymėjo, kad tokiu atveju, per prasidėjusios panikos apogėjų doleris gali kainuoti ir 120 dolerių, o vėliau stabilizuotis ties 100 dolerių riba.

Be to, infliacija pasiektų dviženklį skaičių, o realiosios gyventojų pajamos toliau nertų žemyn. Šių metų ūkio traukimasis Rusijai atrodytų tikras menkniekis, nes naftos bareliui nusiritus iki 20-30 dolerių ribos, BVP galėtų susitraukti net 8 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius