Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merai naujokai: kurie turtingiausi

Lietuvoje yra 60 savivaldybių, tačiau naują veidą mero kėdėje išvys tik 22 savivaldybių gyventojai – kitur merai nesikeis. 15min panagrinėjo, kokį turtą valdo merai „naujokai“.
B.Markauskas konservatorių frakcijoje
B.Markauskas konservatorių frakcijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didžiausią grynąjį turtą tarp naujai išrinktų merų sukaupęs buvęs Ūkio ministras, Seimo LVŽS frakcijos narys Bronius Markauskas – 267 tūkst. eurų. Didžiausią būsimo Klaipėdos rajono mero turto dalį sudaro NT ir kitas privalomas deklaruoti turtas, 2017 m. pabaigoje B.Markauskas buvo deklaravęs 9,7 tūkst. eurų piniginių lėšų, turėjo paskolų už 35,6 tūkst. eurų.

Didžiausią turtą, neatėmus turimų paskolų, deklaravo Kazlų Rūdos būsimasis meras Mantas Varaška – 288 tūkst. eurų, B.Markauską aplenkęs vos keliais šimtais eurų.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Už Jaunąją Sūduvą“ nuotr./Mantas Varaška
Visuomeninio rinkimų komiteto „Už Jaunąją Sūduvą“ nuotr./Mantas Varaška

„Viskas iš oficialių pajamų, iš atlyginimo, ir neslepiant to turto po kitais asmenimis, po sutuoktiniais ar giminaičiais, nes aš neturiu ko slėpti ar bijoti. Tai yra vienas butas, viena sodyba, vienas žemės sklypas, yra paskola paimta, kurią dar tenka mokėti“, – paaiškino M.Varaška.

Alytuje panaudos investavimo patirtį

Būsimas Alytaus meras Nerijus Cesiulis yra sukaupęs didžiausią pinigų sumą – bankuose arba grynaisiais laikė 84 tūkst. eurų. Interesų deklaracijoje taip pat matosi, kad jis yra investuotojas – į kelių įmonių akcijas jis investavęs per biržą „Nasdaq OMX Vilnius“, o vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių portfelio dydis siekė 5592 eurus. Taip pat jis buvo suteikęs paskolų už 29 tūkst. eurų.

Lukrecijaus Tubio nuotr./Nerijus Cesiulis
Lukrecijaus Tubio nuotr./Nerijus Cesiulis

15min N.Cesiulis patikino, kad investicijos yra jo hobis ir ši veikla miestui tik pasitarnaus.

„Tai nėra čia kasdieninis žaidimas prie kompiuterio kiekvieną dieną. Aš manau, kad mero veiklai tai netrukdys, ir merui domėtis, kas vyksta pasaulyje, ir išmanyti ekonominius procesus yra kur kas geriau. Ir jei dar meras sėkmingai iš to sugeba uždirbti, tai reiškia ne tik teorinės žinios, bet ir praktinės žinios, tai kaip tik padės miestui ir man kaip vadovui, svarbu suprasti ekonominius procesus“, – sako N.Cesiulis.

Paklaustas, kodėl didelę pinigų dalį jis laiko pinigais, N.Cesiulis paaiškino, kad šiuo metu pasaulyje akcijų rinkos linkusios smukti.

„Šiuo metu pasaulinės rinkos rodo smukimo tendencijas. Kadangi aš pats investuoju į vertybinius popierius, akcijas, finansines įvairias priemones ir fondus, tai tiesiog laukiu rinkų pasistūmėjimo žemyn ir planuoju artimiausiu metu investuoti į išvestines finansines priemones – tai tiesiog tam tikra finansinė veikla, iš kurios tu gali uždirbti“, – sako N.Cesiulis ir paaiškino, kad „Brexit“ gali išjudinti finansų rinkas.

Jis patikino, kad investicijas laiko 3-5 metus ir jomis nespekuliuoja kas dieną

„Man aktualu ir svarbu, kaip už 1 eurą sukurti kuo didesnę pridėtinę vertę miesto gyventojams. Nes to meras ir turi siekti – ne gauti pelną iš kiekvieno euro, bet sukurti patiems miestiečiams kuo didesnę pridėtinę vertę. Tai aš vadovausiuosi ta logika, kad miestiečiams vadovai turi kurti vertę“, – sako N.Cesiulis.

N.Cesiulis tarp naujų merų taip pat deklaravo ir didžiausias pajamas 2017-aisiais (61,1 tūkst. eurų).

Energetikos ministerija neteks viceministro

Dabartinis energetikos viceministras, tvarkietis Vidmantas Macevičius išrinktas Mažeikių meru, bet šiame poste nebus naujokas – meru buvo ir 2000-2003 metais. Jis tarp naujai išrinktų merų deklaravo didžiausią sumą eilutėje „vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai“ – 16,1 tūkst. eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidmantas Macevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vidmantas Macevičius

V.Macevičiaus interesų deklaraciją rodo, kad jis yra UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ akcininkas, taip pat dalyvauja dviejų aeroklubų veikloje. Taip pat naujasis meras deklaravo, kad jo žmona Irena dirba „Mažeikių vandenyse“, tiesa, bendrovės svetainėje jos pareigos ir kontaktai nenurodomi.

Didžiausią paskolų sumą deklaravo būsimasis Visagino meras Erlandas Galaguz – 74,4 tūkst. eurų, tačiau jo turtas skolas viršijo daugiau nei 108 tūkst. eurų. Interesų deklaracijoje E.Galaguz nurodė, kad yra UAB „Osimoron“ akcininkas, kurioje dirba 1 darbuotojas, įmonė turi 2,66 euro skolą „Sodrai“, nurodo rekvizitai.lt.

Asmeninio archyvo nuotr./Erlandas Galaguz
Asmeninio archyvo nuotr./Erlandas Galaguz

Kukliausią turtą deklaravo liberalas Dovydas Kaminskas, kuris meru išrinktas Tauragės rajone – 12,97 tūkst. eurų, jo didžiąją dalį sudaro piniginės lėšos.

Asmeninio archyvo nuotr./Dovydas Kaminskas
Asmeninio archyvo nuotr./Dovydas Kaminskas

Jonavos meru išrinkto Mindaugo Sinkevičiaus neįtraukėme į šį sąrašą, nes jis miestui vadovavo iki 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius