Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 būdai prarasti pinigus: didžiausios ir dažniausios pradedančiojo investuotojo klaidos

Investavimas, kaip ir daugelis sričių, yra susijusios su žiniomis, patirtimi ir rizika. Tačiau susidaro įspūdis, kad žmonės daugiau aiškinasi pirkdami siurblį arba skalbimo mašiną nei rizikuodami savo pinigais investuodami.
Nepavykęs investavimas
Nepavykęs investavimas / 123RF.com nuotr.

„Kiekvienas profesionalus investuotojas savu laiku yra padaręs ne vieną klaidą, kuri kainavo didžiulius pinigus. Ir taip, pradedantieji vis tiek jas darys. Tačiau visada geriau būti informuotiems ir žinoti, kokių nesklandumų gali pasitaikyti kelyje“, – įsitikinęs finansų tarpininkės „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos atstovybės direktorius Arnoldas Straigis.

Asmeninio arch. nuotr./Arnoldas Straigis
Asmeninio arch. nuotr./Arnoldas Straigis

Pateikiame penkias didžiausias ir dažniausias investuotojų klaidas.

1. Rizikingi manevrai su pinigais

Bet kuris investuotojas, finansų planuotojas ar skaičiuoti mokantis žmogus net prikeltas iš miego pasakys jums – visada turėkite vadinamąją finansinę pagalvę. Šių pinigų gali prireikti, pavyzdžiui, jei neteksite darbo ar kitoms nenumatytoms išlaidoms – kitaip sakant, juodai dienai.

„Investavimui rekomenduojama skirti tik laisvas lėšas. Pirmiau sukaupkite rezervą, kurio turėtų užtekti 6 mėnesiams. Tuomet apsidrauskite turtą, gyvybę ir/arba sveikatą, kas užtikrins, kad atsitikus nelaimei turėsite pagrindą po kojomis. Taip pat kaupkite ilgalaikiams tikslams - pensijai, namui ar vaikų mokslams. Jei po šių žingsnių dar turite laisvų pinigų, lėšas prasminga įdarbinti“, – sako A.Straigis.

Tačiau net ir investavus sėkmingai, rekomenduojama investicijas „įšaldyti“ penkiems ar net dešimčiai metų. Taip, rinkų prekiautojai, dar vadinami spekuliantais, pokyčius stebi labai atidžiai, nes siekia gauti kaip įmanoma didesnį pelną, bet į investavimą galima žvelgti kaip į taupymą.

„Norint, kad investicijos atsipirktų ir neštų naudą, į jas reikia žiūrėti iš ilgesnės perspektyvos. Per kelias dienas, mėnesius ar metus didelių pelnų rinkos nesuneš, todėl profesionalūs investuotojai stengiasi pašalinti psichologinį spaudimą“, – aiškina A.Straigis.

Be to, klaidinga bandyti nustatyti laiką, kada parduoti, o kada pirkti. To negali padaryti net ir ypač patyrę investuotojai, todėl toks katės-pelės žaidimas gali mažinti grąžą.

„Svarbu vadovautis priimtais turto paskirstymo sprendimais, o ne spėlioti, kada tinkamas laikas pirkti ar parduoti. Tai galima bandyti tik atlikus nuodugnią analizę, todėl rekomenduojama investuoti periodiškai“, – teigia jis.

2. Pinigai vienoje pintinėje

Antra klaida, kurią daro pradedantieji investuotojai – nediversifikavimas. Paprastai kalbant, visi kiaušiniai dedami į vieną ir tą pačią pintinę. Jauni investuotojai dėl žinių stokos arba tiesiog elementaraus tingėjimo domėtis mano, kad sutelkus visus turimus pinigus viename instrumente, grąža bus didesnė, tačiau, tuo pačiu, ir praradimai bus milžiniški.

„Dėl šios priežasties investuoti pinigus reikia ne tik į vieną akciją ar investicijų rūšį, rekomenduojama išskirstytti lėšas po skirtingus vertybinius popierius, rinkas, įmones, instrumentus. Net jei suradote investavimo rūšį, kuri pasiteisina ilgą laiką, ši strategija gali baigtis liūdnai – prarastomis investicijomis, ypač esant rinkų turbulencijoms. Tą puikiai iliustruoja pastarieji treji metai, kuomet dėl globalių veiksnių investicijos tiesiog ritosi žemyn“, – sako A.Straigis.

Sudarant biržoje prekiaujamų fondų (ETF) svarbu paskirstyti pozicijas visose pagrindinėse srityse. Sudarydami atskirų akcijų portfelį, įtraukite visus pagrindinius sektorius. Bendra taisyklė – neskirkite daugiau kaip 5–10 proc. vienai investicijai.

„Tačiau ir šiuo atveju nepersistenkite. Per didelė diversifikacija taip pat gali turėti įtakos veiklos rezultatams“, – tvirtina A.Straigis.

3. Neturi arba nesilaiko plano

Būtent išankstinis planavimas, arba tiksliau, jo nebuvimas – viena didžiausių pradedančiųjų klaidų. Žmonės skuba investuoti sunkiai sukauptus pinigus nesigilindami nei kur, nei ko jie siekia, nei kokios grąžos nori, nors tai itin svarbu rizikos valdymo požiūriu.

„Jei tikitės grąžos, reikia įvardyti, koks jūsų tikslas. Gal norite užsidirbti papildomų lėšų pensijai? Galbūt vaikų mokslams? O gal tai tiesiog hobis? Nuo to priklausys investavimui skiriamas laikas, lėšos. Turėdami planą galėsite įvertinti, kiek reikės laiko analizei, žinių kaupimui“, – teigia A.Straigis.

Taip pat dažnas jaunas investuotojas „įsimyli“ įmonę, į kurią investavo ir pamiršta, kad akcijos pirktos kaip investicija, siekiant uždirbti pinigų. Pasikeitus aplinkybėms, dėl kurių nusprendėte pirkti akcijas, reikėtų nieko nelaukiant jas parduoti. Laikykitės plano!

4. Neatkreipia dėmesio į mokesčius

Ir nemanykite, kad investavimas – nemokamas žaidimas. Reikia atkreipti dėmesį, kad investuojant reikės susimokėti mokesčius. Platformų valdytojai ir fondai už savo paslaugas prašo užmokesčio už administravimą, egzistuoja sandorio, pelno mokesčiai.

„Papildomi mokesčiai gali sumažinti turimų investicijų pelningumą, todėl patariu mokesčius lyginti ir skaityti sutartis. Pavyzdžiui, „Admirals“ netaiko jokių mokesčių už banko pavedimus arba depozitus mokėjimo kortelėmis. Taip pat dabar akcijų ir akcijų CFD prekybos dalyviai turi galimybę prekiauti akcijų CFD savo „Trade.MT4“ ir „Trade.MT5“ sąskaitose be sandorio komisinių mokesčių arba kasdien investuoti į akcijas be jokių sandorio komisinių mokesčių savo „Invest.MT5“ sąskaitose“, – pasakoja A.Straigis.

Dažnai šokinėjant į ir iš pozicijų, dėl taikomų mokesčių, gali sumažėti investicinio portfelio vertė.

„Admirals“ stengiasi visiems savo klientams suteikti vienas iš geriausių prekybos sąlygas su vienais iš mažiausių kaštų“, – tikina A.Straigis.

Be to, reikia nepamiršti, kad už gautas pajamas reikia sumokėti Gyventojų pajamų mokestį (GPM), kuris siekia 15 proc. Tačiau yra ir gera žinia, mat valstybei reikės sumokėti tik už gautas palūkanas, kurios viršija 500 eurų.

5. Emocijomis paremti sprendimai

Emocijos gali būti pagrindinė kliūtis ne tik gyvenime siekiant aukštumų, bet ir investuojant. Ypač investavimo procese. Nepamirškite vadovautis šaltu protu ir vietoje to, kad bijotumėte praradimų, geriau tą energiją nukreipkite į žinias – skaitykite, ieškokite seminarų, bandykite ir semkitės patirties. Pradėkite investuoti nuo nedidelių sumų, kurių nebijotumėte prarasti.

„Investuodami sekite naujienas ir nuomones, taip pat jas vertinkite ir priimkite, net jei jos priešinasi jūsų nuomonei ar investicijai. Be to, nepatariama kas valandą, dar blogiau, kas minutę sekti finansų rinkas, žiūrėti, kaip pasikeitė jūsų investicijų vertė. Geriau sudarykite planą ir jo laikykitės. Beje, nesvarbu, prekiaujate „Forex“ ar bitkoino CFD rinkose, tinkamo rizikos valdymo niekada nebūna per daug, siekiant, kad nuostoliai būtų kuo mažesni“, – pataria A.Straigis.

Tačiau nerekomenduojama ir sekti, kaip sakoma, paskui bandą. Savo pinigus skiriant populiarioms investicijoms galite smarkiai permokėti, ypač jei sprendimus priimate netikrindami nuomonių šaltinio.

„Priimdami sprendimus vertinkite kiekvieną investiciją šaltu protu, mažiau žiūrėkite, ką kiti daro, nes net ir profesionalūs investuotojai gali klysti. Ką jau kalbėti, kad madinga investicija gali neatitikti jūsų investicijų tikslų. Dažnai didelis susidomėjimas viena konkrečia įmone ar investicijų rūšimi reiškia išpūstą jos vertę“, – apibendrina „Admiral Markets UK Ltd“ Lietuvos atstovybės direktorius A.Straigis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius