Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

62 proc. Lietuvos smulkaus verslo nesinaudoja pažangiomis technologijomis, trukdo finansavimo trūkumas

Nors veiklos procesų skaitmeninimas sparčiai didina įmonių darbo našumą ir produktų ar paslaugų patrauklumą klientams, tačiau daugiau nei pusė Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įmonių nėra įsidiegusios jokių pažangių technologinių sprendimų, rodo Europos Komisijos duomenys. Pagrindinė kliūtis SVV skaitmenizacijos link – finansavimo trūkumas, rašoma pranešime spaudai.
Smulkusis verslas
Smulkusis verslas / 123RF.com nuotr.

Net 62 proc. Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių nėra įsidiegusios jokių pažangių technologijų, rodo Europos Komisijos naujausi turimi duomenys iš 2020 m. Eurobarometro apklausos. Palyginimui, vidutiniškai ES tokių SVV bendrovių yra tik 37 proc.

28 proc. apklaustų Lietuvos SVV įmonių tenkinasi paprastomis skaitmeninėmis technologijomis – turi įmonės el. paštą ar tinklalapį. 23 proc. norėtų įsidiegti pažangias technologijas ar svarsto tai padaryti. Tačiau net 30 proc. SVV nemato reikalo iš viso jokioms skaitmeninėms technologijoms. Vidutiniškai ES tokią nuomonę turėjo tik 18 proc. SVV atstovų.

„24 proc. Lietuvos SVV įmonių pagrindine kliūtimi diegti technologijas nurodo finansavimo trūkumą. Tai puikus pavyzdys, kaip SVV finansavimo problemos Lietuvoje paveikia smulkaus verslo konkurencingumą ir plėtros galimybes. Turint omeny, kad SVV bendrovės sudaro daugiau nei 90 proc. visų šalyje veikiančių įmonių, toks technologinis atsilikimas, be abejo, daro įtaką ir bendram šalies konkurencingumui“, – teigia Lietuvos finansų technologijų bendrovės „SME Finance“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Lukas Baškys.

Gali nuvesti prie bankroto

Skaitmenizacija šiandien – ne pasirinkimas, o būtinybė, pažymi Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Balčiūnė.

„Skaitmenizacija daro įtaką visiems pramonės ir paslaugų sektoriams. Sėkmingai prisitaikiusiems pokyčiai gali tapti lemiamu verslo proveržio veiksniu. O nesugebantiems ar nenorintiems savo veikloje pritaikyti skaitmeninių sprendimų – nuvesti prie bankroto“, – teigia L.Balčiūnė.

Pasak jos, be finansavimo šaltinių trūkumo skaitmeninių sprendimų diegimą SVV įmonėms apsunkina ir nežinojimas, nuo ko ir kaip pradėti skaitmenizuoti veiklą.

„Lietuvoje vis dar vyrauja požiūris, kad verslo skaitmenizavimas yra tiesiog gamybos automatizavimas, kai rankinis darbas pakeičiamas robotais. Tačiau tai kartu ir gebėjimas valdyti ir analizuoti informacijos srautus, pvz., žinias apie esamus klientus ar potencialią rinką, gamybos procesą ir atskiras jo dalis“, – aiškina ekspertė.

Skolinimo galimybių gausėja

Pasak „SME Finance“ pardavimų vadovo Baltijos šalims Luko Baškio, pagrindinės priežastys, užkertančios kelią SVV finansavimui, yra finansinio raštingumo trūkumas, užstato trūkumas, kreipimasis tik į vieną–dvi kredito įstaigas.

„Tačiau šios priežastys šiais laikais yra nesunkiai išsprendžiamos. Tiek tradicinės ir alternatyvios finansavimo įstaigos, tiek valstybė suteikia SVV įmonėms daug informacijos ir įrankių, kurie padeda įsigilinti į finansinio raštingumo ir apskaitos klausimus“, – sako L.Baškys.

Be to, pratęsia jis, verta pasidomėti ir išmaniomis paskolomis. Alternatyvaus finansavimo sektorius turi greičio ir paprastumo privalumus, lyginant su tradiciniais finansuotojais. Pavyzdžiui, galimybę suteikti paskolą tik įvertinus įmonės apyvartą – tam pasitarnauja inovatyvūs dirbtinio intelekto sprendimai. Visos paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu, daug jų yra automatizuotos.

„Tad matome, kad priėjimas prie finansavimo tikrai neturėtų būti kliūtimi SVV įmonių kelyje į skaitmenizaciją, be kurios šiais laikais sudėtinga įsivaizduoti įmonės augimą“, – pažymi L.Baškys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius