-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 žingsniai, padėsiantys susigaudyti pensijų reformoje ir priimti naudingiausią sprendimą

Nuo šių metų įsigaliojusi pensijų kaupimo reforma numato keletą svarbių pokyčių, kuriais siekiama paskatinti žmones aktyviau kaupti II pakopos pensijų sistemoje. Daliai žmonių iki liepos 1 d. dienos reikia priimti svarbius sprendimus, susijusius su jų pensija, o klausimų, kaip pasielgti naudingiausia, vis dar daug. Todėl pateikiame kelis paprastus žingsnius, kuriuos atlikęs žmogus išsiaiškins savo situaciją pensijų kaupimo sistemoje ir susivoks, ką jam daryti toliau.
Senelis žaidžia su anūku
Senelis žaidžia su anūku / 123RF.com nuotr.

Pirmas žingsnis: ką matote savo „Sodros“ paskyroje

Norint sužinoti realią savo būsimos pensijos situaciją, reikėtų atsidaryti savo asmeninę „Sodros“ paskyrą. Ją turi kiekvienas šalies gyventojas, tai yra specialiai jos kurti nereikia, o prisijungti prie paskyros galima su elektroniniu parašu arba per elektroninę bankininkystę, taip pat valdžios vartus.

Prisijungęs prie paskyros, žmogus tituliniame puslapyje mato kelis dalykus: savo stažą, savo senatvės pensijos taškus, nuo kurių priklausys „Sodros“ senatvės pensija, ir šiek tiek žemiau – ar pensijai kaupiama papildomai.

„Žmonės, kurie dalyvauja pensijų kaupime, kažkada patys pasirašė sutartį su kaupimo bendrove, ši sutartis galioja ir šiandien. Tai reiškia, kad žmogus, kuris dalyvavo kaupime, jame ir toliau dalyvauja. Jeigu žmogus pamiršo, ar jis dalyvauja pensijų kaupime, minėtoje „Sodros“ paskyroje jis gali tai pasitikrinti“, – teigė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis

Antras žingsnis: koks buvo jūsų kaupimo modelis

Jeigu žmogus jau dalyvauja pensijų kaupime, paskyroje nurodoma jo pensijų kaupimo bendrovė, kiek „Sodra“ yra pervedusi įmokų į pensijų kaupimo fondą ir kokiu modeliu žmogus kaupė iki šiol – 2+2+2 ar 2+0+0.

„Svarbu žinoti, kad jeigu žmogus dalyvavo kaupime 2+0+0, „Sodros“ įmokos, kurias jis mato, ir yra visos jo įmokos į fondą. Jeigu žmogus dalyvavo kaupime 2+2+2, jis mato tik „Sodros“ pervestų įmokų dalį, o savo papildomas įmokas ir sukauptą sumą gali sužinoti kaupimo bendrovėje“, – aiškino S. Jarmalis.

Nuo šių metų sausio mėnesio papildomai pensiją kaupiantys gyventojai savo atlyginimo lapelyje jau gali matyti, kad pensijų kaupimo fondui nuo atlyginimo pervesta 3 proc. (jeigu buvo pasirinktas 2+2+2 kaupimo modelis) arba 1,8 proc. įmoka ( jeigu buvo pasirinktas 2+0+0 modelis).

Trečias žingsnis: kaip ir kada mokėsite įmokas

Įsigaliojus naujai pensijų kaupimo sistemai liks tik vienas pensijų kaupimo modelis. Žmogui nebelieka galimybės dalyvauti kaupime neprisidedant prie kaupimo pačiam. Jeigu žmogus anksčiau buvo pasirinkęs 2+0+0 modelį, jis savo lėšomis prie kaupimo neprisidėdavo, tiesiog kas mėnesį 2 proc. „Sodros“ įmokų buvo pervedama į pensijų kaupimo fondą.

„Kitaip tariant, iš vienos kišenės pinigai būdavo perkeliami kitą ir dėl to atitinkamai mažėjo „Sodros“ senatvės pensija, o bendroje sumoje pinigų nebuvo kaupiama daugiau. Nuo šiol visi gyventojai, kurie dalyvauja kaupime, turi mokėti įmokas nuo savo darbo užmokesčio“, – toliau dėstė „Sodros“ atstovas.

Tie gyventojai, kurie jau anksčiau prie kaupimo prisidėjo savo lėšomis (buvo pasirinkę modelį 2+2+2) iš karto moka 3 proc. įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o valstybė prideda 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Žmogus moka 3 proc. įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o valstybė prideda 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio.

Jeigu žmogus iki šiol visai nedalyvavo kaupime arba buvo pasirinkęs modelį 2+0+0, pagal kurį pats prie kaupimo neprisidėjo, jis kaupime pradeda dalyvauti nuo pereinamojo įmokos tarifo – 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio, o valstybė tokiu atveju prideda 0,3 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Šios abi įmokos kasmet proporcingai didinamos ir per penkerius metus pasieks atitinkamai 3 proc. ir 1,5 proc.

Beje, tik šiemet pradedantis kaupti žmogus iš karto gali pasirinkti kaupti 3 ar daugiau procentų nuo savo darbo užmokesčio ir gauti 1,5 proc. paskatą iš valstybės. Tokiu atveju jis tokį prašymą turi pateikti savo kaupimo bendrovei.

Visi iki šiol kaupę gyventojai gali tęsti dalyvavimą pensijų kaupime, o jei nutartų apsigalvoti, apie tai reiktų pranešti pensijų kaupimo bendrovei iki 2019 m. birželio 30 d.

Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Senas žmogus
Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Senas žmogus

Ketvirtas žingsnis: jeigu esate jaunesnis nei 40 metų

Pagal naująją tvarką į II pakopos pensijų kaupimą nuo liepos 1 d. įtraukiami visi pagal darbo sutartį ar savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie sausio 1 d. buvo jaunesni nei 40 metų ir iki šiol nekaupė. Informaciją apie įtraukimą į pensijų kaupimą galima rasti asmeninės „Sodros“ paskyros Žinučių skiltyje.

„Nekaupęs jaunas žmogus jau dabar turėtų būti gavęs žinutę, kad yra įtraukiamas į kaupimą ir kokia kaupimo bendrovė iš penkių esamų atsitiktiniu būdu jam parinkta. Jeigu sąlygos tinka, nieko daugiau daryti jam nereikia: nuo liepos mėnesio 1,8 proc. nuo jo atlyginimo automatiškai bus pervedama tai bendrovei.

Jam pačiam sutarties pasirašyti jau nebereikia. Jeigu jis nenori tapti kaupimo dalyviu, iki birželio 30 d. turi pareikšti savo valią – atsisakyti. Tai galima padaryti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros ir pateiktus atitinkamą prašymą“, – teigė S. Jarmalis.

Taip pat žmogus turi teisę bet kada pakeisti kaupimo bendrovę, jeigu parinkta atsitiktiniu būdu jo netenkina. Tokiu atveju jis turėtų pats kreiptis į pasirinktą bendrovę ir sudaryti sutartį su ja. Specialistas pabrėžė, kad kaupti galima pradėti bet kada – nelaukiant liepos mėnesio.

Penktas žingsnis: jei esate vyresnis nei 40 metų arba sustabdėte kaupimą anksčiau

Jeigu žmogus vyresnis nei 40 metų, jis į kaupimą automatiškai nėra įtraukiamas. Todėl jeigu jis norėtų dalyvauti pensijų kaupime, turėtų kreiptis į bet kurią kaupimo bendrovę ir sudaryti su ja pensijos kaupimo sutartį. Jokių amžiaus apribojimų kaupimui nėra – pradėti kaupti galima esant bet kokio amžiaus.

Jeigu žmogus vyresnis nei 40 metų, jis į kaupimą automatiškai nėra įtraukiamas.

Jeigu žmogus anksčiau kaupė, bet buvo nutraukęs kaupimą 2013 m., jis gali vėl bet kada pradėti kaupti. Sustabdžiusieji kaupimą 2013 m. įtraukiami į kaupimą nepaisant amžiaus – tai reiškia ir tie gyventojai, kurie yra vyresni nei 40 metų. Tačiau ir jie turi visas galimybes apgalvoti sprendimą bei iki 2019 m. birželio 30 d. pasirinkti – sutikti kaupti, pranešti „Sodrai“, jei kaupti nenori, arba grįžti į „Sodrą“ su visa lėšų suma.

Visais atvejais informaciją apie sukauptas lėšas žmogus gaus iš kaupimo bendrovės. „Sodros“ paskyroje jis ras tik informaciją apie tai, kurioje bendrovėje kaupia.

Kiek pensijos sukaupsiu?
Kiek pensijos sukaupsiu?

Šeštas žingsnis: kaip sužinoti savo senatvės pensiją

„Sodros“ paskyroje, kaip jau minėta, gyventojas mato savo sukauptus „Sodros“ senatvės pensijos taškus, o jeigu dalyvavo pensijų kaupime, mato ir prarastus taškus, nes 2 proc. nuo jo pensijos iš „Sodros“ buvo pervedami į pensijų kaupimo fondą.

Pensija kasmet didėja proporcingai ilgėjant darbo stažui. Taip pat kuo didesnis žmogaus darbo užmokestis, kuo daugiau socialinio draudimo įmokų jis moka, tuo daugiau gauna pensijos taškų. Kiekvienas taškas turi tam tikrą vertę, kuri kiekvienais metais indeksuojama. Kai žmogus išeina į pensiją, tuo metu jo turimi pensijos taškai dauginami iš tais metais esamo taško vertės. Taip pat susumuojamas stažas – jis taip pat turi tam tikrą vertę, kuri kiekvienais metais indeksuojama.

„Sodros“ puslapyje taip pat pateikiama prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuoklė, leidžianti įsivaizduoti, kokias pajamas gaus žmogus tuo metu, kai jis išeis į pensiją. Tačiau svarbu neapsigauti pamačius didelę sumą. Net jeigu suma siekia 1500 ar 2000 eurų, būtina suprasti, kad šie pinigai po 10 ar 20 metų bus visiškai kitokios vertės nei dabar.

„Tiek „Sodros“, tiek pensijų fonde sukaupta pensija nurodoma tokio dydžio, koks būtų tais metais, kai žmogus išeis į pensiją. Skaičiuoklėje sąžiningai pateikiami ir kiti rodikliai – nurodomas procentas, kuris parodo, kokią dalį tais metais prognozuojamo žmogaus atlyginimo sudarys būsima pensija. Šis rodiklis iš tiesų nėra labai įkvepiantis.

Tarkime, žmogus mato, kad jo pensija sudarys 50 proc. būsimo darbo užmokesčio. Kad suprastų, daug tai ar mažai, jis gali pasitikrinti pagal šiandien gaunamas pajamas. Pavyzdžiui, jeigu šiandien gauname 800 eurų į rankas, tokiu atveju pensija šiandien būtų 400 eurų.

Būtent tokia yra skaičiuoklėje nurodomų tūkstančių vertė. Klausimas, ar tokios pensijos pakaks oriai senatvei. Jeigu žmogus nori oresnės senatvės, kad pensija sudarytų 60-70 proc. jo atlyginimo, jis turėtų galvoti apie papildomus kaupimo būdus“, – aiškino pašnekovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Septintas žingsnis: kuo skiriasi II ir III pensijų pakopa

Skaičiuoklėje prognozuojama pensija pateikiama keturiais variantais: žmogus dalyvauja II pakopos pensijų kaupime su standartiniu tarifu; dalyvauja II pakopos pensijų kaupime su pereinamuoju tarifu; sustabdo kaupimą ir palieka lėšas kaupimo fonde; nekaupia papildomai arba nutraukia kaupimą ir grąžina sukauptas lėšas į „Sodrą“.

Visais atvejais pensijos dydis skirsis, taigi žmogus gali palyginti šiuos keturis pensijų variantus ir nuspręsti, kaip naudingiausia elgtis toliau.

Ar verta pradėti kaupti, jeigu iki pensijos liko, tarkime, dešimt metų ar dar mažiau? Pasak S. Jarmalio, taupyti visada verta ir niekada nevėlu pradėti. Žinoma, kuo anksčiau žmogus pradės kaupti, tuo naudingiau tai daryti II pensijų kaupimo pakopoje, nes per ilgą laiką kaupiami pinigai kuria vis didesnę investicinę grąžą.

Iki pensijos likus mažai metų, investicinė grąža jau nebus reikšminga, bet kiekvieno žmogus situacija – skirtinga, todėl apsisprendžiant vienaip ar kitaip vertėtų pasitelkti skaičiuoklę, kuri sumodeliuoja būsimos pensijos dydžius skirtingomis sąlygomis.

„Dar vienas II pensijų kaupimo pakopos privalumas – itin nedideli administravimo mokesčiai, kurie dar labiau mažinami, bei griežta valstybės kontrolė. Valstybė šiuos fondus prižiūri labai griežtai ir atsakingai, netgi administravimo mokesčiai yra apriboti, kad jų kaina nebūtų žmogui per didelė. Lyginant II ir III pakopos pensijų kaupimą, II pakopa yra 2–3, kartais ir 4 kartus pigesnė, geriau prižiūrima, o investavimo rezultatai panašūs“, – teigė „Sodros“ atstovas.

Tiesa, iš II pakopos pensijų kaupimo fondo lėšos gali būti išmokamos tik sulaukus senatvės pensijos amžiaus, o sukaupus didesnę nei 10 tūkst. eurų sumą – tik įsigijus pensijų anuitetą.

„Tačiau tai ir yra kaupimo senatvei esmė – kalbame apie pensiją, kokią gauna mūsų tėvai ar seneliai – kiekvieną mėnesį iki gyvos galvos. Pensija turi užtikrinti nuolatines pajamas, kai žmogus nebegali dirbti ir užsidirbti pats. Šio kaupimo tikslas nėra pasiimti visus sukauptus pinigus ir visus juos išleisti, tarkime, kelionei aplink pasaulį ar naujam automobiliui. Reformos tikslas yra didesnė pensija ir oresnė senatvė“, – tikino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius