-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 milijonai eurų „prasisuko“ suklastotoje mokėjimo įstaigos sąskaitoje, įtaria FNTT

Pasinaudojus suklastotais dokumentais Lietuvoje buvo atidaryta mokėjimų įstaigos sąskaita ir vykdytos galimai neteisėtos finansinės operacijos, siekiant nuslėpti daugiau kaip 9 mln. eurų kilmę ir paskirtį, įtaria Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Tarnyba įspėja mokėjimų įstaigas atidžiai tikrinti duomenis, kas atidaro sąskaitas.
FNTT
FNTT / FNTT nuotr.

Lietuvoje atidaryta sąskaita, apie kurią nežinojo pats sąskaitos savininkas, ir ji buvo naudojama įtartinoms operacijoms.

Į FNTT kreipėsi užsienio šalies piliečio atstovai ir informavo, kad pasinaudojus galbūt suklastotais dokumentais ir tinkamai nenustačius asmens tapatybės, piliečiui priklausančios įmonės vardu Lietuvoje registruotoje elektroninių mokėjimų įstaigoje buvo leista atidaryti ir valdyti sąskaitą.

Pasinaudojus šia sąskaita, 9,3 mln. eurų buvo gauta ir vėliau pervesta į kitų įmonių sąskaitas.

FNTT atliekamo tyrimo metu siekiama nustatyti, ar tikrai buvo pasinaudota suklastotais dokumentais, ar minėta Lietuvoje registruota elektroninių mokėjimų įstaiga tinkamai identifikavo klientą, kodėl nepranešė FNTT apie įtartinas pinigines operacijas, nors to reikalauja Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas, taip pat kokia į sąskaitą gautų pinigų kilmė ir panaudojimo paskirtis.

Pastaruoju metu kaimyninėse valstybėse buvo sugriežtinta pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos politika − bankai ir elektroninių pinigų įstaigos sparčiai uždarinėja sąskaitas abejotinos reputacijos klientams.

„FNTT kelia susirūpinimą tai, kad kai kurie šių klientų lengvai atsidaro sąskaitas Lietuvoje veikiančiose elektroninių pinigų įstaigose ir naudojasi neaiškios kilmės piniginėmis lėšomis. Kyla pagrįstas įtarimas, kad dalies elektroninių pinigų įstaigų vykdoma rizikos politika yra silpna ir kliento identifikavimo procesas vykdomas netinkamai“, – teigiama pranešime.

FNTT kreipėsi į šalies finansų įstaigas, įspėdama, kad Lietuvoje sąskaitos atidaromos neigiamą reputaciją turinčioms įmonėms arba žmonėms, kurie gali disponuoti neaiškios kilmės pinigais.

FNTT primygtinai rekomenduoja bankams ir kitoms elektroninių mokėjimų įstaigoms atidarant sąskaitas tinkamai identifikuoti kliento tapatybę, kruopščiai ir atidžiai tikrinti duomenis, atkreipti dėmesį į sudėtingus ar neįprastus sandorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius