Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Achemos grupės“ vaidų didžioji intriga – ką netrukus su savo akcijomis darys B.Lubio dukra?

Kol „Achemos grupėje“ vyksta aršus mūšis tarp akcininkų, žvilgsniai krypsta į turtingiausią paveldėtoją Lietuvoje. Anapilin išėjusio verslo imperijos įkūrėjo Bronislovo Lubio dukra jau už poros mėnesių taps pilnamete ir su savo akcijomis galės daryti, ką nori. Jei smulkieji akcininkai ją palenks savo pusėn, grupėje galėtų būti rimtų pokyčių, tačiau tikimasi, kad Viktorija Lubytė „elgsis protingai“.
Bronislovo, Lydos ir Viktorijos Lubių šeima prieš aštuonerius metus
Bronislovo, Lydos ir Viktorijos Lubių šeima prieš aštuonerius metus / Nerijaus Jankausko nuotr.

Šiuo metu pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė kartu su dukra Viktorija Lubyte valdo 54,2 proc. grupės akcijų. Tačiau turtingiausia Lietuvos moteris, galima sakyti, taps mažiau turtinga rugpjūčio mėnesį.

15min žiniomis, V.Lubytei tada sukaks 18 metų, ir su savo dalimi – 12 proc. grupės akcijų – galės daryti, ką panorėjusi. O galės ir nieko nedaryti. Vien tik dividendais ji pernai galėjo gauti 2,34 mln. eurų.

Ar dukra susivienys su anūku?

Ką ji galėtų padaryti? Pavyzdžiui, susivienyti kartu su smulkiaisiais akcininkais ir įtikinti „Achemos grupę“, kad būtų supirktos visos akcijos. To kaip tik dabar siekia smulkieji akcininkai kartu su B.Lubio anūku Adomu Žadeika.

V.Lubytei priklausančios 12 proc. grupės akcijų, 15min skaičiavimais, vertos mažiausiai 53 milijonų eurų. Tai paskaičiavome pagal neseniai įvykusį sandorį, kurio metu smulkusis „Achemos grupės“ akcininkas Faustas Kriaučionis pardavė savo akcijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų

Taigi V.Lubio duktė yra viena turtingiausių turto paveldėtojų šalyje. Neoficialiomis žiniomis, ji mokyklą baigia ne Lietuvoje.

Tačiau šiuo atveju ne akcijų vertė svarbi, o V.Lubytės sprendimai. Gali būti, kad ji ir toliau leis motinai valdyti savo akcijas. Arba tiesiog nutars gyventi iš dividendų. O ir jų pakanka. Pernai „Achemos grupė“ akcininkams išmokėjo 19,5 mln. eurų dividendų. Taigi pagal V.Lubytės turimą dalį jai turėjo būtų išmokėta 2,34 mln. eurų.

Kitas scenarijus – mergina gali siekti parduoti akcijas ir užsitikrinti tolimesnį ramų gyvenimą.

Ji yra protinga mergina ir manau, kad tikrai nepadarys neteisingų žingsnių, – sakė „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas G.Balčiūnas.

15min žiniomis, kai kurie „Achemos grupės“ akcininkai jau anksčiau klausinėjo vieni kitų, ką ketina daryti turtingoji paveldėtoja.

Turtingiausia moteris prarastų kontrolę

L.Lubienės aplinkos žmonės teigia tikintys, kad paveldėtoja elgsis protingai. „Ji yra protinga mergina ir manau, kad tikrai nepadarys neteisingų žingsnių. Mes neturime abejonių, kad Viktorija galėtų kaip nors pasielgti kitaip“, – 15min sakė „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas ir L.Lubienės dešiniąja ranka laikomas Gintaras Balčiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Balčiūnas

Tačiau kai kurie rinkos ekspertai teigia, kad jos apsisprendimas yra labai svarbus pačiai L.Lubienei, jei jaunoji paveldėtoja nuspręs savarankiškai valdyti savo akcijas.

„L.Lubienė tokiu atveju praras kontrolę. Tiesa, blokavimo teisę L.Lubienė išlaikys“, – 15min sakė Lietuvos investuotojų asociacijos vadovas Vytautas Plunksnis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lyda Lubienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lyda Lubienė

Ne kartą smulkiųjų akcininkų teises gynęs V.Plunksnis teigė abejojantis, ar šioje istorijoje duktė eis prieš motiną.

Jei ir apsigalvos, niekas nepasikeis

Bet G.Balčiūnas teigė, kad jeigu V.Lubytė ir nuspręstų parduoti savo turimas akcijas – situacija „Achemos grupėje“ nepasikeistų.

„Pagrindiniame pakete dabar yra daugiau kaip 60 proc. akcijų. Tad 12 procentų praradimas nieko nepakeistų. Taigi net ir vertinant teorinę galimybę, koncernui tai nepadarytų jokios reikšmės“, – pridūrė valdybos pirmininkės pavaduotojas.

Be to, nereikia pamiršti ir asmeninių santykių. „Mamos ir dukters santykiai yra geri, abi gyvena kartu, jos yra artimos. Gal kas ir norėtų įvaryti pleištą, tačiau niekam nepavyks“, – mano G.Balčiūnas.

B.Lubio anūkas akcijas nori parduoti

Tačiau visai kitaip galvoja B.Lubio anūkas Adomas Žadeika. Jau skelbta, kad jis kartu su kitais smulkiaisiais akcininkais per teismą siekia, jog „Achemos grupė“ pirktų iš jų 25 proc. grupės akcijų. Nors A.Žadeika teturi tik 0,5 proc. akcijų, tačiau sutarė kartu su kitais smulkiaisiais akcininkais parduoti akcijų paketą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Achemos grupės“ akcininkas Adomas Žadeika

A.Žadeika yra B.Lubio dukters Jūratės iš pirmosios santuokos sūnus.

Beje, B.Lubys ne kartą yra svarstęs, kas galėtų ateityje užimti jo vietą. Sūnų jis neturėjo, tad kai dukteriai Jūratei gimė sūnus Adomas, verslininkas labai nudžiugo. Teigiama, kad B.Lubys matė savo anūką, kaip verslo imperijos sosto paveldėtoją.

Tačiau dabar jis bando akcijas parduoti, o L.Lubienė ne kartą teigė, kad savo akcijų niekam neparduos.

Smulkieji akcininkai jau seniai nepatenkinti „Achemos grupės“ valdymu, o akcininkų aršios kovos vyksta jau ne vienerius metus.

Lietuvos investuotojų asociacijos vadovas V.Plunksnis mano, kad smulkiesiems akcininkams bus sunku pasiekti savo tikslą.

„Mažumos paketą gana sunku parduoti. Naujas pirkėjas turėtų susitarti su kontroliuojančiu akcininku dėl bendro valdymo, kitaip nebūtų daug norinčių tą paketą įsigyti. Civilinis kodeksas numato, kad jeigu daugiau nei trečdalio akcijų savininkai vykdo veiklą, kuri trukdo bendrovei, tai galima reikalauti, kad įsigytų tas akcijas. Bet čia ne toks ieškinys.

Ieškinys atrodo didelis, bet nėra aiškūs pagrindai. Bendrovei neleidžiama įsigyti daugiau nei 10 proc. akcijų pagal akcinių bendrovių įstatymą“, – sakė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius