Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aivaras Abromavičius: korupcija grasina Ukrainos ekonomikai ir demokratijai

Korupcija kelia grėsmę Ukrainos demokratijos bei ekonomikos ateičiai ir turi būti išgyvendinta griežtomis priemonėmis. Taip kalbėdamasis su naujienų portalo „Kyiv Post“ žurnalistu teigė iš Lietuvos kilęs Aivaras Abromavičius, jau dešimt mėnesių užimantis Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministro postą.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jeigu žmonių nesodinsi į kalėjimą ir kitiems nesuteiksi pamokos, tuomet, mano manymu, korupciją reikės naikinti ilgiau“, – aiškino A.Abromavičius ir pridūrė, kad tokia kovos su korupcija praktika pasiteisino kitose šalyse.

Ministras teigė, kad korupcija akis ypač bado vyriausybėje ir 3000 valstybės valdomų bendrovių.

Ministras teigė, kad korupcija akis ypač bado vyriausybėje ir 3000 valstybės valdomų bendrovių, kurios dėl korupcijos ir neefektyvumo Ukrainos mokesčių mokėtojams per metus atsieina 5 mlrd. dolerių.

„Visos šios kompanijos vagia pinigus iš piliečių modernizacijos, darbų kūrimo ir naujų technologijų sąskaita. Kiekviena kompanija vis dar yra valdoma atsižvelgiant į privačių individų interesus“, – piktinosi A.Abromavičius.

Jis tikino, kad apie pusė valstybinių Ukrainos įmonių nedirba, o daugumą jų reikėtų parduoti, tačiau privatizacija šalyje juda lėtai.

A.Abromavčius teigė, kad jeigu viskas klostysis gerai, nemažai valstybinių Ukrainos bendrovių galės būti parduotos jau kitas metais.

A.Abromavičius išreiškė viltį, kad valstybinių įmonių pardavimo konkursai bus atviri, skaidrūs ir konkurencingi, o jų negalės laimėti nesąžiningi oligarchai.

Dar viena problema, susijusi su Ukrainos valstybinių įmonių valdymu, yra maži oficialūs vadovų atlyginimai, dėl kurių į šiuos postus vargiai sutiktų ateiti tinkamos kvalifikacijos sąžiningi žmonės.

Įmonių, kurias būtų nuspręsta privatizuoti, pardavimui, anot A.Abromavičiaus, reikėtų nustatyti taisykles, apsaugosiančias nuo vagysčių ir sukčiavimų pirkimo metu.

„Mano pasiūlymas prezidentui ir premjerui yra toks: sukurti mechanizmus, kad didžiausių 10–20 įmonių negalėtų įsigyti ne tik rusai, bet ir ukrainiečiai“, – sakė ministras, paaiškinęs, kad kai kurios bendrovės turėtų būti parduotos užsieniečiams, kurie būtų įpareigoti skirti nustatytas sumas investicijoms.

A.Abromavičius teigė, kad jeigu viskas klostysis gerai, nemažai valstybinių Ukrainos bendrovių galės būti parduotos jau kitais metais.

„Suprantame, kad bus aibė manipuliacijų dėl kainų, konkursų proceso ir panašiai. Mes norime būti dalimi tik tokios privatizacijos, kuri yra skaidri“, – tikino Ukrainos ekonominės plėtros ir prekybos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius