-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoturizmas: „Vynoteka“ lietuvius į Latviją pirkti pigesnių svaigalų veža nemokamu autobusu

Biržuose stovi specialus „Vynotekos“ autobusas – kasdien veža į neseniai Latvijoje, Bauskėje, atidarytą „Vynotekos“ parduotuvę. O ten pirkėjai jau mato tai, nuo ko Lietuvoje akis atprato, – akcijas. Be to, dėl mažesnių alkoholio akcizų svaigalai ten yra pigesni.
„Vynotekos“ autobusas
Skaitytojo Tomo nuotr./„Vynotekos“ autobusas / Skaitytojo Tomo nuotr.

Į Bauskės alkoholio parduotuvę ten ir atgal „Vynoteka“ siūlo vežti nemokamai. Važiuoja ten iš Šiaurės Lietuvos kasdien – kartais iš Biržų, o kartais ir iš Pasvalio.

Antradienį raudonas autobusas, kaip 15min pasakojo skaitytojas Tomas, stovėjo Biržuose. Nuo ten iki Bauskės – apie 50 kilometrų. Nuvykti ir grįžti namo alkoholio pilnais maišais „Vynoteka“ siūlo nemokamai.

Ir reklamas su latviškomis alkoholio kainomis lietuviškai surašo ir į pašto dėžutes meta.

„Su kaimynu stovime, šnekame, važiuoja dar vienas prietelis, sustoja, sako, kad šiandien reklamą gavo į pašto dėžutę – kainininką, kur surašytos alkoholio kainos Latvijoje. Reklama lietuviška, kaip ir autobusas“, – pasakojo Tomas.

Skaitytojo Tomo nuotr./„Vynotekos“ autobusas
Skaitytojo Tomo nuotr./„Vynotekos“ autobusas

Jis puolė tikrinti ir savo pašto dėžutės, tačiau joje reklamos nerado. Bet važiuodamas pamatė keliautojų laukiantį „Vynotekos“ autobusą.

„Važiuoju, žiūriu – stovi autobusas. Iš Biržų jis važiuoja tik dvi dienas, kitomis dienomis važiuoja iš Pasvalio. Matyt, važiuoja dar iš kitų pasienio rajonų“, – pasakojo emigrantas Tomas, azartiškai sekantis kainas Lietuvoje.

Grįžęs į Lietuvą jis pats nuvažiuoja į „Alko 1000“ parduotuvę, kuri yra įsikūrusi buvusio Saločių ir Grenstalės pasienio posto patalpose.

„Jeigu Saločiuose perki „Tuborg“, „Carlsberg“, tai taromatai priima tą tarą. Tai dar ir už tarą pasiimu“, – kalbėjo Tomas.

Bendrovės „Gelsva“, valdančios „Vynotekos“ parduotuvių tinklą, rinkodaros vadovas Edvinas Ambrukaitis patvirtino, kad tai yra bendrovei priklausantis autobusas.

Juo pirkėjai į Latviją yra vežami iš dviejų Šiaurės Lietuvos miestų – Biržų ir Pasvalio. Per dieną įvykdoma iki 3 reisų.

Kol kas, atviravo E.Ambrukaitis, keleivių nėra labai daug.

„Tik pradėjome, tai populiarumas nėra labai didelis, bet augantis. Atidarymas Latvijoje (Bauskėje) nėra koks neplanuotas veiksmas, mes ten turime iš viso 12 parduotuvių ir tinklas planingai plečiamas, o Bauskė, būdama arti Lietuvos, darosi populiari, kur dėl mokesčių skirtumų kainos yra daug palankesnės“, – aiškino pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad į Latviją lietuvius ir vilioja mažesnės kainos, kurias lemia žemesni nei Lietuvoje alkoholio akcizai.

„Lietuvoje akcizas pusės litro alkoholio skardinei yra 18 centų, o Latvijoje – 11 centų. Vyno buteliui Lietuvoje – 1,24 euro, o Latvijoje – 0,58 euro. Identiškas produktas, pavyzdžiui, vyno butelis, Latvijoje turėtų būti bent 66 centais pigesnis. Mažiausiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, pirkėjams faktas, kad Latvijoje leidžiama skelbti alkoholio akcijas, didelės įtakos nedaro.

„Manau, kad labiausiai vilioja kainų skirtumas. Ar jis yra dėl akcijos, ar ne, jau pasidaro ne taip svarbu. Jeigu ne akcinis produktas bus reikšmingai pigesnis, tai koks tam žmogui skirtumas. Bet akcizo skirtumas yra reikšmingai didelis, ir jau vien tai traukia žmones“, – kalbėjo E.Ambrukaitis.

Latviai jau pastebėjo lietuvius

Beje, neseniai patys latviai pastebėjo, kad sulaukia alkoholio turistų ne tik iš Suomijos ir Estijos, kaip kad būdavo įprasta anksčiau, bet jau ir iš Lietuvos.

Į Grenctalės pasienio punktą, kur neseniai buvo atidaryta alkoholio parduotuvė, latviai pastebėjo traukiant ir lietuvius.

Iš tolo šviečia užrašas „Outlet“, reiškiantis, kad čia alkoholio galima įsigyti mažesnėmis kainomis nei kitur.

Bauskės laikraštis skelbia, kad pirkėjų čia užtenka ir kad kaimyninėje Lietuvoje visai neseniai smarkiai pakėlė akcizą alkoholiui. Be to, Lietuvoje svaigalai nebepardavinėjami degalinėse, o Latvija – ranka pasiekiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius