-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Amazon“ vadovo skyrybos: koks bus milžiniško turto likimas?

Turtingiausio pasaulio žmogaus, „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso ir jo žmonos pranešimas apie būsimas skyrybas pakurstė vaizduotę  – kaip sutuoktiniai pasidalys milžinišką turtą, vertinamą net 148 mlrd. JAV dolerių?
Jeffas Bezosas ir MacKenzie Bezos
Jeffas Bezosas ir MacKenzie Bezos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ir kas bus su elektroninės prekybos milžine – ar netrukus buvusia tapsianti žmona MacKenzie gaus didelį bendrovės akcijų paketą ir kokį poveikį tai padarys J.Bezoso turimai bendrovės kontrolei?

MacKenzie, kurios mergautinė pavardė yra Tuttle, 54 metų verslininką pažinojo dar tada, kai jis nebuvo garsus ir turtingas.

Pora susipažino 1992 metais, kuomet jis dar buvo vieno Volstyto rizikos draudimo fondo valdytojas, o ne verslininkas, pakeitęs šimtų milijonų žmonių gyvenimo būdą. Jiedu susituokė po mažiau nei metų.

Ji buvo šalia vyro nuo pat „Amazon“ avantiūros pradžios– nuo ištakų 1994 metais viename Sietlo garaže iki milžiniškos sėkmės šiandien. Sutuoktiniai turi keturis paauglius vaikus – tris sūnus ir įvaikintą dukrą.

Manoma, kad 48 metų Mackenzie – o ji yra rašytoja – po skyrybų greičiausiai taps turtingiausia moterimi pasaulyje.

Apie garsenybes rašančio leidinio TMZ duomenimis, J.Bezosas su sutuoktine nebuvo sudarę vedybinės sutarties, o tai gali reikšti, kad turtas bus padalytas po lygiai.

Remiantis dokumentais, kurių kopijas gavo naujienų agentūra AFP, pora susituokė Floridoje 1993 metų rugsėjį.

Tačiau santuokų nutraukimo bylose lemiama yra paskutinė gyvenamoji vieta.

Sutuoktiniai turi daug gyvenamųjų vietų: Sietle, kur įsikūrusi „Amazon“ būstinė, taip pat Kolumbijos apygardoje, Teksase ir Beverli Hilse Kalifornijos valstijoje.

„Artimi draugai“

Pasak Randallo Kesslerio, Atlantoje įsikūrusios šeimos valdomos teisinių paslaugų bendrovės „Kessler and Solomiany“ partnerio įkūrėjo, gyvenamoji vieta nebus tokia svarbi.

„Kai kuriose valstijose sutuoktinių turtas laikomas bendru, kitose galioja sutuoktinių lygiateisiškumo principas, o tai reiškia sąžiningą turto padalijimą, tačiau netgi tose valstijose turtas paprastai dalijamas per pusę. Tai yra pradinis taškas“, – sakė teisininkas.

J.Bezosas, kuris kadaise buvo pagrindinis „Amazon“ akcininkas, dabar valdo apie 16 proc. bendrovės akcijų, o tai sudaro didžiąją dalį jo turto grynąja verte.

Penktadienį jo turtas buvo vertintas apie 148 mlrd. JAV dolerių.

Į bet kokį susitarimą dėl santuokos nutraukimo bus įtrauktas ir jo akcijų portfelis. Jeigu jis bus padalytas į lygias dalis, J.Bezosui, kuris vis dar vadovauja bendrovei, liks 8 proc. akcijų paketas.

Tačiau ši perspektyva kol kas neišgąsdino Volstryto.

Nors, pavyzdžiui, rizikos draudimo fondo investuotojas Dougas Kassas pareiškė, jog po pranešimo apie skyrybas, kuris buvo paskelbtas be liūdesio gaidelių, o ir pora pareiškė, kad liks „artimais draugais“, jis pardavė turėtas „Amazon“ akcijas.

Sprendžiant iš to, kad sutuoktiniai, regis, sutaria, jie galėtų nuspręsti savo akcijas perduoti patikos fondui arba panaudoti kitą teisinį mechanizmą, kad tarp „Amazon“ akcininkų išlaikytų tą pačią galią.

Purdue universiteto Indianoje teisės profesorės Margaret Ryznar nuomone, MacKenzie taip pat galėtų nuspręsti perleisti savo balso teises, jeigu gautų pusę J.Bezoso akcijų paketo.

„Apsaugoti bendrovę“

„Balso teisės šiuo atveju gali būti ne tokios svarbios, nes Jeffas Bezosas dabar bet kuriuo atveju turi mažumos akcijų paketą“, – sakė M.Ryznar.

Balso teisės šiuo atveju gali būti ne tokios svarbios, nes Jeffas Bezosas dabar bet kuriuo atveju turi mažumos akcijų paketą, – sakė M.Ryznar.

„Jo įtaka „Amazon“ daugiausia yra susijusi su jo, kaip įmonės įkūrėjo ir generalinio direktoriaus, padėtimi.“

R.Kesslerio nuomone, „jeigu jie norės apsaugoti bendrovę, jie ras būdą, kaip jai suteikti tokį akcijų paketą, kuris neturėtų įtakos verslo valdymui“.

Žinoma, pora gali būti sudariusi povedybinę sutartį, kuri tokiu atveju bus atskleista artimiausiais mėnesiais.

Skyrybos gali pasukti ir ne tokiu draugišku keliu ir tokiu atveju „Amazon“ perspektyvos apsiniauktų – ir Volstryte, ir ryšių su visuomene požiūriu.

Bulvarinis laikraštis „The National Enquirer“ kiek anksčiau pranešė, kad J.Bezosas užmezgė romantiškus santykius su įtakingo Holivudo agento Patricko Whitesello žmona, buvusia žinių vedėja ir pramogų žurnaliste Lauren Sanchez.

Tie santykiai, užsimezgę prieš aštuonis mėnesius, tapo paskutiniu vinimi į braškančios santuokos karstą, parašė leidinys.

„Klientai visada tvirtina, kad neketina veltis į ginčus, kad yra tvirtai apsisprendę ir sutinka, kad skyrybos turi būti teisingos“, – kalbėjo S.Kessleris.

„Deja, kartais žmonės nevienodai supranta, kas yra teisinga ar kas yra protinga. Šiuo metu jie sutaria. Tikiuosi, taip bus ir toliau, tačiau kas žino, kur jų nuomonės gali išsiskirti."

O bet koks nesutarimas taps tikru lobiu sutuoktinių advokatams.

„Jeigu jie nesutars, jų teisininkai neblogai užsidirbs“, – pridūrė S.Kessleris.

O JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris pats yra dukart išsituokęs, paklaustas apie J.Bezoso skyrybas atsakė: „Linkiu jam sėkmės. Bus labai gerai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius