Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai išmeta beveik tiek pat maisto kiek ir suvalgo

Amerikiečiai išmeta beveik tiek pat maisto, kiek suvalgo, o to priežastis – tobulumo kultas, dėl kurio į šiukšliadėžes keliauja netaisyklingų formų vaisiai ir daržovės. Tokia mada daro žalą aplinkai, o kai kuriuos žmones palieka be maisto kąsnio, rašo theguardian.com.
Maisto atliekos
Maisto atliekos / 123rf.com nuotr.

Daugybė šviežios JAV išauginamos produkcijos supūdoma, sušeriama gyvuliams arba išvežama tiesiai iš lysvių į šiukšlynus vien tik dėl nerealistiškų daržovių ir vaisių išvaizdos standartų.

„Arba jie yra tobuli, arba jie atmetami“, – apie šiuolaikinius reikalavimus vaisiams ir daržovėms kalbėjo jų gabenimu iš Floridos ir Kalifornijos užsiimantis Jay Johnsonas.

JAV vyriausybės skaičiavimais, kasmet šalyje yra išmetama apie 60 mln. tonų maisto produktų, kurių vertė apie 160 mlrd. dolerių.

„Kartais apie ketvirtadalis derliaus yra išmetama, arba sumaitinama gyvuliams“, – sakė Wayde'as Kirschenmanas, kurio šeima Kalifornijoje augina bulves.

Parduotuvių lentynų ir pirkėjų stalų taip pat nepasiekia kiek pajuodavę žiediniai kopūstai bei netaisyklingų formų vynuogės.

Skaičiuojama, kad keturių asmenų šeima JAV per metus išmeta maisto, kurio vertė – 1600 dolerių. Būtent toks maisto švaistymas yra didelis iššūkis pasaulinėms pastangoms kovoti su badu, skurdu ir klimato kaita.

Visame pasaulyje kasmet gali būti išmetama apie 1,6 mlrd. tonų maisto už vieną trilijoną dolerių. Tiek maisto tilptų 80 mln. 20 kv. metrų dydžio konteinerių, kurių būtų pakankama norint pasiekti Mėnulį ir apsukti ratą aplink šį Žemės palydovą.

Maisto atliekos sudaro apie aštuonis procentus viso bendro pasaulinio šiukšlių kiekio.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius