-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internetu naudojasi kone pusė žmonijos: kas internete juos vilioja labiausiai?

Interneto vartotojų skaičius pasaulyje didėja milžinišku greičiu. Kol perskaitysite kelis šio straipsnio sakinius, pasaulyje atsiras kelios dešimtys naujų interneto vartotojų – apytikriai po 6 kas sekundę. Ką kone pusė žmonijos atranda interneto pasaulyje? Kam dažniausiai šiais laikas žmonės naudoja internetą?
Jaunuoliai prie kompiuterio
Jaunuoliai prie kompiuterio / 123rf.com

„Internet Live Stats“ duomenimis, šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 3,5 mlrd. interneto vartotojų, kas sudaro daugiau nei 45 proc. visos žmonijos. Įdomu tai, kad internetas pusę žemės gyventojų į savo pasaulį įtraukė vos per du dešimtmečius, mat 1995-aisiais internautų skaičius nesiekė net 1 proc.

Šiais laikais retas žmogus savo kasdienybę įsivaizduoja be prisijungimo prie socialinių tinklų, el. pašto paskyrų ar naujienų portalų. Negana to, yra daugybė ir kitų interneto privalumų, kuriais naudojasi įvairių šalių piliečiai – nuo maisto iki transporto paslaugų, nuo galimybės susitvarkyti finansinius reikalus iki greito ir efektyvaus dokumentacijos tvarkymo, nuo kelionių, automobilių ar nekilnojamojo turto įsigijimo iki žaidimų, muzikos, vaizdo klipų peržiūros ir galybės kitos veiklos. Vis dėlto, kokios iš galybės funkcijų žmonėms yra pačios aktualiausios ir reikalingiausios, kam žmonės dažniausiai naudoja internetą?

Daugiausia interneto bendruomenės dėmesio šiais laikais prikausto socialiniai tinklai.

Socialiniai tinklai

Daugiausia interneto bendruomenės dėmesio šiais laikais prikausto socialiniai tinklai, tokie kaip „Facebook“, „Instagram“ ar kt. Pasak „Business insider“, žmonės kasdien socialinių tinklų naršymui, nuotraukų dalijimuisi ar draugų įrašų vertinimui skiria apytikriai po valandą.

Populiariausiu socialiniu tinku šiuo metu įvardijamas milžinas „Facebook“. „Statista“ duomenimis pagal mėnesio auditoriją antru rikiuojasi „WhatsApp“, o trečią vietą užima „Facebook Messenger“.

Vien socialiniame tinkle „Facebook“ kiekvieną sekundę yra sukuriama po naują paskyrą, o iš visų aktyvių socialinio tinklo lankytojų skaičiuojama per 1,65 mlrd. Vidutiniškai „Facebook“ socialiniame tinkle lankytojai praleidžia apie 20 minučių, o kasdien į savo paskyras įkrauna daugiau nei 300 milijonų nuotraukų.

Bendravimui itin dažnai žmonės renkasi ir „Skype“ programą, kuri leidžia visame pasaulyje bendrauti vaizdo skambučiais ir žinutėmis nemokamai. Skaičiuojama, kad „Skype“ turi daugiau nei 300 mln. vartotojų. Sudėję visų vartotojų dienos pokalbių trukmę gautume įspūdingą skaičių – net 3 mlrd. valandų.

Elektroninis paštas

Antras pagal dažnumą internete naudojamas dalykas – elektroninis paštas. Pasaulyje išsiunčiamų elektroninių laiškų skaičius, ypač darbo tikslais, didėja kone kiekvieną dieną. Skaičiuojama, kad 2014 metais per dieną vidutiniškai buvo išsiunčiama ir gaunama per 107 mlrd. elektroninių laiškų, manoma, kad iki 2018 metų šis skaičius sieks 139 mlrd.

123rf.com/Elektroninis laiškas
123rf.com/Elektroninis paštas

Naršymas

Trečias pagal populiarumą veiksmas internete – tiesiog naršymas. Norėdami sužinoti vienus ar kitus rūpimus dalykus ar ieškodami platesnės, konkretesnės informacijos interneto paieškų sistemose žmonės praleidžia nuo kelių sekundžių iki dešimčių valandų.

Statistiniai populiariausio paieškos įrankio „Google Search“ duomenys – įspūdingi. Per sekundę „Google Search“ sugeneruoja daugiau nei 40 000 paieškų, o per metus šis skaičius siekia net 1,2 trilijono.

Per sekundę „Google Search“ sugeneruoja daugiau nei 40 000 paieškų, o per metus šis skaičius siekia net 1,2 trilijono.

Naujienų skaitymas

Naujienos iš karščiausių pasaulio taškų ir tolimiausių kampelių šiais laikais yra pasiekiamos vienu klavišo spustelėjimu. Didėjant galimybėms, didėja ir žmonių alkis žinoti, plėsti savo akiratį, būti pačiame pasaulio įvykių sūkuryje. Būtent todėl nemažą žmonių internetinio laiko dalį pasiglemžia naujienų portalai.

Populiariausiu naujienų tiekėju pasaulio interneto vartotojams laikomas „Yahoo! News“, antras rikiuojasi „Google News“, trečią vietą pagal populiarumą užimą „HuffingtonPost“, ketvirtąją – „CNN“, o penktąją – „New York Times“.

Apsipirkimas

Vienas populiariausių internetinių užsiėmimų pasaulyje – apsipirkimas. Šiais laikas neretai sakoma – jei parduotuvės nėra internete, jos nėra iš viso. Pasaulinė statistika rodo, kad 2015 metais internetinių pirkėjų skaičius siekė 1,46 mlrd., skaičiuojama, jog šiemet jis turėtų ūgtelėti iki 1,77 mlrd., o po kelerių metų perkopti ir 2 mlrd.

Pasauline pardavimų internetu lydere įvardijama elektroninės prekybos svetainė „Amazon“, antroje vietoje rikiuojasi „e-bay“, o trečioje „Asos“.

Vida Press nuotr./Moteris apsiperka internetu
Vida Press nuotr./Moteris apsiperka internetu

Vaizdo medžiagos peržiūros

Itin daug laiko internete žmonės skiria ir savo pomėgiams – muzikinių vaizdo klipų, linksmų juokelių, laidų ar filmų ištraukų peržiūroms. Vienas dažniausių įrankių šiam tikslui – „YuoTube“ svetainė, kurios vartotojų skaičius siekia 1,3 mlrd. Kiekvieną minutę internautai į šią svetainę įdeda daugiau nei 300 valandų vaizdo medžiagos, o per mėnesį filmukų peržiūros laikas siekia 900 mln. valandų. Vidutiniški vartotojas šioje svetainėje praleidžia apie 40 minučių.

Kiekvieną minutę internautai į šią svetainę įdeda daugiau nei 300 valandų vaizdo medžiagos.

Kalbant apie pomėgius ir su laisvalaikiu susijusias naujienas, itin dažnai yra vartomi kelionių ir sporto puslapiai. Vienas populiariausių domėjimosi krypčių taip pat yra tiesiog orų prognozės.

Žaidimai

Nemaža dalis internetą kasdien naudojančių žmonių prie kompiuterio prisėda tam, kad panirtų į virtualią žaidimų erdvę. „Statista“ duomenimis, 2015 metais daugiausiai laiko internautai praleido žaisdami „League of Legens“ žaidimą, jam skirtas interneto žaidėjų laikas sudarė net 22,7 proc.

Finansinės operacijos

Nuo sąskaitos likučio peržiūros, iki mokėjimų, pavedimų, lėšų kaupimo, draudimo, įmokų ar paprastos išlaidų kontrolės – visa tai ir dar kur kas daugiau įvairūs pasaulio bankai siūlo savo klientams, besinaudojantiems internetine bankininkyste.

Siekdami taupyti laiką bei pinigus ir atlikti kasdienes operacijas operatyviai internetines paslaugas vis dažniau renkasi ir patys vartotojai. Europoje šiuo klausimu pažangiausi norvegai – net 90 proc. jų naudojasi internetinėmis bankų paslaugomis, Lietuvoje šis skaičius yra kur kas mažesnis, elektroninėmis bankų paslaugomis naudojasi kas antras klientas – 51 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Internetinė bankininkystė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Internetinė bankininkystė

Dokumentų tvarkymas

Siekdami sutaupyti pinigus, o svarbiausia – laiką, internetu žmonės tvarkosi ir įvairiausius dokumentus. Lankydamiesi savivaldybių, ministerijų, verslo institucijų ar kituose valstybiniuose puslapiuose interneto vartotojai gali greitai ir operatyviai atlikti galybę operacijų. Užpildyti reikiamus prašymus, nusiųsti užklausimus, užsiregistruoti į konsultaciją ar gauti ją tiesiog elektroniniu paštu, užregistruoti transporto priemonę, ieškoti darbo ar gyvenamojo būsto, galiausiai – net pradėti verslą.

Medicininės informacijos paieškos

Nemažą dali laiko internete žmonės skiria ir sveikatos reikalams. Tai apima registracijas pas gydytojus el.ektroniniu būdu, naudojimąsi kitomis ligoninių ar poliklinikų el. portalų suteikiamomis paslaugomis. Neretai internautai ieško apskritai informacijos apie medikamentus, ligas ar simptomus, galiausiai šviečiasi paprasčiausiais klausimais apie mitybą ir sveiką gyvenseną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius