-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: Lietuvos gyventojai nemano, kad cigarečių pakelių suvienodinimas atgrasys nuo rūkymo

Keturi iš penkių Lietuvos suaugusiųjų (81 proc.) mano, kad bendrinė tabako gaminių pakuotė nesumažins rūkymo mastų, rodo tabako gamintojų užsakymu atliktas tyrimas.
Bendrinė rūkalų pakuotė
Bendrinė rūkalų pakuotė

77 proc. respondentų mano, kad Vyriausybė neturėtų skubėti suvienodinti tabako gaminių pakuotes, o sekti tokių šalių kaip Vokietija ar Švedija pavyzdžiais ir nesiimti bendrinės tabako gaminių pakuotės įvedimo.

Virš dviejų trečdalių (70 proc.) apklaustųjų tiki, kad bendrinių tabako gaminių pakuočių įvedimas paskatins nusikalstamumą ir nelegalių cigarečių vartojimą – pusė apklausos dalyvių teigia, kad tai bus naudinga organizuotam nusikalstamumui.

Virš trijų ketvirtadalių (76 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad prieš įvedant bendrinę tabako gaminių pakuotę būtina tinkamai pasikonsultuoti su visuomene.

Keturi iš penkių Lietuvos suaugusiųjų (78 proc.) atsakydami į apklausos klausimus teigia, kad bendrinė tabako gaminių pakuotė – neefektyvus valstybės resursų naudojimas.

Beveik du trečdaliai apklaustųjų mano, kad Vyriausybė pernelyg daug kišasi į piliečių gyvenimo būdo pasirinkimus. Jie neabejoja, kad suvienodinus tabako gaminių pakuotes, toks pats likimas per penkerius metus ištiks ir alkoholio gaminius – taip mano 64 proc. apklaustųjų.

Anot visuomenės nuomonės tyrimą užsakiusios bendrovės „Japan Tobacco International“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktoriaus Jaanus Pauts, politinė iniciatyva pritaikyti bendrinę tabako gaminių pakuotę Lietuvos gyventojams neatrodo prioritetas.

„Fotolia“ nuotr./Rūkymas
„Fotolia“ nuotr./Rūkymas

„Prekės ženklai padeda suaugusiems pasirinkti norimus produktus be painiavos, taip pat užtikrina laisvos rinkos konkurenciją. Standartizavimas tik paskatintų nelegalios prekybos, kuri jau sudaro penktadalį Lietuvos tabako gaminių rinkos, mastus, kadangi rūkantys ieškotų pigesnių alternatyvų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas J.Pauts.

Reprezentatyvią virtualią 2011-os suaugusių Lietuvos gyventojų apklausą tyrimų bendrovė „Kantar TNS“ atliko šių metų kovo 9–9 dienomis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskutinis firminis dūmas: jau netrukus visi cigarečių pakeliai gali būti vienodi

15min žiniomis, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sukurta darbo grupė iki liepos pabaigos turi parengti Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo bus ne tik išplėstos nerūkymo zonos, bet ir įvestos visų tabako gaminių bendrinės pakuotės. Toks ketinimas yra numatytas Vyriausybės darbų plane. Tikslas – atgrasyti žmones nuo rūkymo, sumažinant rūkalų prieinamumą ir patrauklumą.

Ministerijos teigimu, įvedant bendrinę tabako gaminių pakuotę siekiama sumažinti tabako gaminių patrauklumą, išvengti tabako gaminių pakuotės naudojimo reklamos arba pardavimo skatinimo tikslams, išvengti galimo pakuotės dizaino technikų panaudojimo, siekiant sudaryti vartotojui įspūdį, kad vieni tabako gaminiai mažiau kenksmingi už kitus, ir padidinti įspėjimų apie rūkymo žalą pastebimumą ir veiksmingumą.

Nerūkymas
Nerūkymas

„Nuogąstavimas, kad bendrinė pakuotė skatins tabako gaminių rinkos unifikavimą bei pigesnių tabako gaminių vartojimą, bendrinę tabako gaminių pakuotę įvedusių šalių praktikoje nepasitvirtino, nes kartu buvo taikomos atitinkamos mokesčių ir kainų reguliavimo priemonės“, – aiškina SAM.

2017 metais atlikto Eurobarometro tyrimo duomenimis, 61 proc. Lietuvos gyventojų pasisako palaikantys bendrinės pakuotės tabako gaminiams įvedimą.

Lietuva, įsivedusi bendrinę pakuotę, taptų viena iš negausios gretos valstybių, kuriose visi cigarečių pakeliai yra vienodi, ant jų nespausdinami prekių ženklai, logotipai, cigarečių gamintojas ir rūšis nurodomi tik leidžiamu šriftu.

Australija buvo pirmoji pasaulio valstybė, įteisinusi bendrinę tabako gaminių pakuotę 2011 metais. Kiek vėliau ją įteisino ir Jungtinė Karalystė, Airija, Prancūzija, Norvegija, Slovėnija, Naujoji Zelandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius