Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apynasris mažmeninės prekybos įmonėms (atnaujinta 15.18 val.)

Didelę rinkos galią turinčios mažmeninės prekybos įmonės už nesąžiningus veiksmus prieš tiekėjus bus baudžiamos iki 400 tūkst. litų baudomis. Tą įtvirtinančiam Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektui pritarė Vyriausybė.
Pardavėjai pripažįsta, kad taupantys pirkėjai daro įtaką ne tik prekių kainai, bet ir jų asortimentui.
Parduotuvė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nuo kitų metų pradžios Lietuvos mažmeninės prekybos įmonėms bus draudžiama imti mokesčius iš tiekėjų už įėjimą į rinką, versti tiekėjus susimokėti už prekių išdėstymą, padengti planuotą, bet negautą ar mažesnį nei tikėtasi pelną ir pan.

Iš viso teisės akto projekte prekybos centrams nurodoma 11 draudimų, už kurių nesilaikymą galės būti skirtos pinigines baudos nuo 1 tūkst. Lt iki 400 tūkst. Lt. „Įstatymo priežiūrą kontroliuos Konkurencijos taryba“, – žurnalistams sakė ūkio ministras Dainius Kreivys.

Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektui pritarė devyni ministrai, „prieš“ balsavo trys. Jam dar turės pritarti Seimas.

Papildyta 15.18 val.: Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas Vyriausybės posėdyje šiam įstatymo projektui nepritarė. Jo nuomone, jei šis įstatymas bus priimtas, jis paskatins kainų augimą.

„Manau, kad tokios kalbos yra tuščios“, – aiškino D.Kreivys. Jis įsitikinęs, jog toks įstatymas apsaugos tiekėjus ir bus naudingas vartotojams. Tokios pat nuomonės buvo ir premjeras Andrius Kubilius. „Kalbėti, kad įstatymo įgyvendinimas lems kainų padidėjimą nėra teisinga“, – sakė jis.

Tuo tarpu įstatymo projektui nepritarusio susisiekimo ministro E.Masiulio nuomone, prekybininkų perspėjimuose yra dalis tiesos. „Besirūpindami tiekėjų interesais užmirštame vartotojų interesus“, – sakė jis.

„Mano galva, tikslas panaikinti nesąžiningus veiksmus mažmeninės prekybos sektoriuje yra tikrai geras, bet pasirinktos priemonės yra neefektingos ir problemų neišspręs“, – kalbėjo ministras.

Anot E.Masiulio, naujojo įstatymo projekto nuostatos yra pakankamai aptakios. „Verslas išradingai geba prie jų prisitaikyti, todėl tokie įstatymai primena Sizifo darbą“, – aiškino ministras.

Jo teigimu, norint pasiekti, kad tarp tiekėjų ir mažmenininkų kiltų mažiau problemų, pirmiausia reikia pirmiausia peržiūrėti Konkurencijos įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius