-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar pensijų reforma išgelbės lietuvius nuo alkanos senatvės?

Įsigaliojus pensijų reformai, į pensijų kaupimą automatiškai įtraukiami visi, iki 40-ties metų asmenys. Tie, kas jau kaupia antroje pensijų pakopoje, galės rinktis – kaupti toliau ar stabdyti kaupimą. Ekspertai tikina, kad kaupimas antroje pakopoje pasiteisins ir žmonės tokiu būdu bent trečdaliu padidins savo pensiją, tačiau net ir uoliai kaupiantys pensiją fonduose vis tiek visą pensiją geriausiu atveju sukaups tik puse sumos. Ar ši reforma išgelbės lietuvius nuo alkanos senatvės?
Senolių pora
Senolių pora / 123RF nuotr.

Apie tai pirmadienį LRT laidoje „LRT forumas“ diskutavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas, Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos valdybos narys Tadas Gudaitis, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, europarlamentaras Antanas Guoga ir Vilniaus Bočių bendrijos pirmininkė Vilija Tūrienė.

A.Guoga, diskutuodamas apie pensijų reformą, pažymėjo teigiamai vertinantis šią pertvarką.

„Pirmą kartą Lietuvoje matau, kad vyriausybė veikia, daro, įgalina žmones veikti patiems ir taupyti, kaupti, investuoti“, – teigė europarlamentaras.

Jam prieštaravo Vilniaus Bočių bendruomenės vadovė V.Tūrienė. Anot jos, reformoje liko dar daug neaiškumų. Jai įtarimų sukėlė Skandinavijos bankų vaidmuo pensijų kaupimo sistemoje.

„Visi pinigai yra tvarkomi per švediškus bankus, kurie galbūt dėl to, galbūt ne dėl to, bet gauna 29 procentų pelningumą. Kitiems bankas tik reikėtų pavydėti. Kodėl mes neturime savo Lietuvos komercinio banko, kuris galėtų tokias pajamas per save „sukti“?“, – klausė V.Tūrienė.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos valdybos narys T. Gudaitis tvirtino, kad pensijų reforma leis žmonėms sukaupti solidesnes pensijas senatvei. Anot jo, vis dėlto lietuviai ne visada orientuojasi, kada kaupti pensijas fonduose verta labiausiai.

„Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad žmonės netinkamu laiku keitė pensijų fondus. Kuomet akcijos buvo pačiame pike, jie vietoje to, kad juose liktų, perėjo į obligacijų fondą, o kuomet akcijos buvo pačiose žemumose, žmonės [...] užfiksavo patirtą nuostolį“, – komentavo T.Gudaitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis replikavo, kad nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo „gyvenimo ciklų“ strategija, kuria pensijų kaupimo fondai privalo vadovautis.

„Pagal asmens amžių ir pagal (pensijų – LRT.lt) kaupimo galimą trukmę, žmonės bus pasiūlyti fondai“, – tvirtino ministras.

BFK vadovas S.Jakeliūnas pažymėjo niekada nebuvęs prieš pensijų kaupimą antroje pakopoje, o dabartinė reforma, jo įsitikinimu, padės žmonėms išspręsti esmines dilemas dėl pensijų kaupimo.

„Žmonėms nebereikės spręsti dilemų – ar jiems dalyvauti (kaupime – LRT.lt), ar nedalyvauti, kiek „Sodros“ pensija sumažės, kas bus iš tos antros pakopos – ar vienkartinė išmoka, kas nėra pensija, ar pensija, kas yra periodinis išmokėjimas. Šita skausminga dilema, kuri 15 metų kankino ir antrą pakopą, ir „Sodrą“, ir politikų galvose kėlė sumaištį, ji dabar, tikiuosi, visiems laikams bus išspręsta“, – svarstė S.Jakeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius