Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar prekybos deficitas kenkia JAV ekonomikai, ar jai padeda?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas aršiai smerkia Amerikos prekybos su pasauliu deficitą ir tvirtina, jog Kinijos prekybos politika Jungtinėse Valstijose žlugdo darbo vietas ir įmones. Jis ėmėsi agresyvios muitų politikos ir pareikalavo persvarstyti prekybos susitarimus, kad subalansuotų eksportą ir importą. Bet ar prekybos deficitas tikrai yra žalingas didžiausiam pasaulio ūkiui? O galbūt atvirkščiai? Šiuo klausimu nesutariama net ir Baltųjų rūmų koridoriuose.
JAV doleris ir Kinijos juaniai
JAV doleris ir Kinijos juaniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas yra prekybos deficitas?

Valstybė, kuri iš užsienio importuoja daugiau prekių ir paslaugų nei jų parduoda kitoms šalims, turi prekybos deficitą.

Jungtinės Valstijos jau beveik penkiasdešimt metų nuolat fiksuoja prekybos deficitą. 2017 metais importo ir eksporto skirtumas pasiekė 552,3 mlrd. JAV dolerių, o vien prekybos su Kinija deficitas sudarė rekordinius 335,7 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau didesnės importui išleidžiamų pinigų sumos nebūtinai yra žalingos perkančiajai šaliai.

Tokiu atveju įmonių sąnaudos būna mažesnės ir jos gali daugiau dėmesio skirti produktams ir paslaugoms, užtikrindamos aukščiausią jų kokybę.

Tuo tarpu vartotojai džiaugiasi mažesnėmis kainomis.

Ginčijama prielaida

Dauguma ekonomistų tvirtina esą teiginys, jog prekybos deficitas didina nedarbą ar kenkia ekonomikai, yra per daug supaprastintas, o gal net klaidingas.

Palaikantieji šią nuomonę paprastai orientuojasi į pagamintas prekes arba kasmet importuojamas milijardinės vertės didelės paklausos prekes: drabužius, telefonus, kompiuterius ir buitinius prietaisus.

Tačiau JAV ekonomikoje vis labiau dominuoja paslaugos, įskaitant kelionių, finansų ir žiniasklaidos sektorius – toje kategorijoje praėjusiais metais susidarė 255,2 mlrd. JAV dolerių prekybos perteklius.

Be to, statistika rodo, kad prekybos deficitas auga, kai ekonomika yra geros būklės, ir traukiasi, kai ekonomikos augimas lėtėja, nes amerikiečiai mažiau vartoja, taigi mažėja ir importas.

2009 metais JAV prekybos deficitas sumažėjo net 45,8 procento, nes JAV ekonomiką po pasaulinės finansų krizės ištiko sąstingis.

Per šių metų pirmuosius dešimt mėnesių, vyraujant minėtoms tendencijoms, JAV prekybos deficitas buvo 11,4 proc. didesnis negu tuo pat laikotarpiu pernai.

Dominuoja paslaugos

Buvęs D.Trumpo patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas ne kartą bandė įtikinti prezidentą, kad prekybos deficitas nėra grėsmė ir kad JAV klestėjimas taip smarkiai nebepriklauso vien nuo gamybos, teigė žurnalistas tyrėjas Bobas Woodwardas.

Neseniai išleistoje B.Woodwardo knygoje „Baimė“ (angl. „Fear“) teigiama, kad G.Cohnas pareiškė D.Trumpui sakęs, jog „prekybos deficitas yra nesvarbus ir net gali būti naudingas, nes amerikiečiai gali įsigyti pigesnių prekių“, o „daugiau kaip 80 proc. mūsų [JAV] BVP tenka paslaugų sektoriui.“

Jis taip pat tvirtino, kad žmonės yra laimingesni dirbdami kondicionuojamuose biuruose nei prie aukštakrosnių.

Perkamoji galia

Importuojant pigesnes prekes iš tokių šalių kaip Kinija, didėja Amerikos vartotojų perkamoji galia, nes jiems lieka daugiau pajamų ir jie taip sutaupomus pinigus net gali panaudoti vietoje gaminamų produktų įsigijimui.

Sutaupo ir bendrovės, nes importuojamos dalys yra pigesnės, o tai didina jų pelną.

Visgi importas gali pakenkti vietinių produktų pardavimui. Tokiu atveju ekonomikos augimas gali sulėtėti ir gali būti prarasta dalis darbo vietų.

Prekybos deficito finansavimas

Kad subalansuotų prekybos deficitą, Jungtinės Valstijos turi arba skolintis, arba pritraukti užsienio investicijų.

Eksportuotojai, užuot įsigiję tokį pat kiekį importuojamų prekių, gali investuoti į tokį turtą, kaip, pavyzdžiui, akcijos, JAV vyriausybės obligacijos, įmonių obligacijos ar nekilnojamasis turtas, o dėl to tam tikrais atvejais gali atsirasti naujų darbo vietų.

Visgi į kompromisus nelinkęs Peteris Navarro, D.Trumpo patarėjas prekybos klausimais, yra įsitikinęs, kad prekybos deficitas kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui, kadangi Vašingtonas tampa priklausomu nuo užsienio investicijų.

JAV doleris

Galiausiai yra svarbus ir valiutos keitimo kursas. Kai ekonomika yra stipri – o JAV sugebėjo pralenkti daugumą savo prekybos partnerių – JAV doleris stiprėja, todėl užsienio produktai tampa pigesni ir patrauklesni JAV vartotojams.

Tačiau stiprus JAV doleris brangina JAV eksportą kitų šalių vartotojams ir tai Amerikos bendrovėms trukdo prekiauti užsienio rinkose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius