Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2023 06 08

Ar verta būsto paskolą atiduoti anksčiau? Ekspertai įvardijo „už“ ir „prieš“

Augančios paskolų palūkanų normos dalį gyventojų gali paskatinti paskolas grąžinti anksčiau laiko. Bet ar visuomet verta tai daryti? Ekspertai pataria, kada tai būtų naudinga, o kada ne.
Finansai
Finansai / 123RF.com nuotr.

Šis atnaujintas tekstas pirmą kartą publikuotas 2022 m. gegužės 30 d.

Rekordinės infliacijos ir palūkanų bazės didėjimo akivaizdoje žmonės pradeda svarstyti apie priešlaikinį paskolos grąžinimą. Taip jie tikisi išvengti mėnesinės paskolos įmokos didėjimo ir su tuo susijusių ekonominių sunkumų.

„Pirmas dalykas, ką kiekvienas turi įvertinti, yra tai, kad universalių, visiems tinkančių atsakymų šioje situacijoje nėra. Sprendimo grąžinti paskolą prieš laiką ar laukti ir mokėti reguliariai toliau sėkmė priklauso ne tik nuo šiandieninės situacijos, bet ir nuo pokyčių, įvyksiančių ateityje, kurių tiksliai nuspėti neįmanoma“, – 15min teigė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) tyrimų vadovas Robertas Bakula.

Kad sprendžiant, ar grąžinti paskolą bankui anksčiau laiko, galvoje reikia turėti ne vieną asmeninę ir nuo savęs nepriklausančią aplinkybę, pritaria ir „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Tarp jų – makroekonominė aplinka, pinigų politikos tendencijos ir perspektyvos, paskolos turėtojo finansinis išprusimas, turimas turtas, tolerancija rizikai, paskolos sutarties sąlygos, amžius ir sveikata, įgytos profesijos konkurencingumas darbo rinkoje ir šeimos pinigų srautų stabilumas, išlaikytinių skaičius ir pan.“, – vardija I.Genytė-Pikčienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

15min domėjosi, kokie argumentai nusveria svarstykles į tą pusę, kurioje – sprendimas grąžinti paskolą anksčiau. Taip pat kokie vis dėlto lemia pasirinkimą to nedaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius