Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentina įvedė valiutų kontrolės priemones mėgindama nuraminti rinkas

Argentina sekmadienį įvedė užsienio valiutos kontrolės priemones eksportuotojams, praeitą savaitę šalyje kilus finansine suirutei, kurios metu smarkiai nukrito peso vertė.
Mauricio Macri
Mauricio Macri / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis oficialiajame biuletenyje paskelbtu dekretu, eksportuotojams prieš perkant užsienio valiutą nurodyta kreiptis į Argentinos centrinį banką ir gauti leidimą.

Taip pat numatyta, kad norint pervesti pinigų į užsienį, dabar reikės gauti vyriausybės leidimą. Asmenims, norintiems nusipirkti dolerių, mėnesinis limitas yra 10 tūkst. JAV dolerių.

Visgi gyventojams, norintiems pasiimti JAV dolerių iš savo banko sąskaitų, nebus taikoma jokių apribojimų – ši priemonė, vadinama „corralito“, buvo taikoma 2001 metų pabaigoje ir įplieskė sunkiausią ekonominę ir politinę krizę Argentinos istorijoje.

Visos naujos priemonės galios iki gruodžio 31 dienos.

Praėjusį mėnesį šalies rinkos buvo sukrėstos, kai verslininkus remiantis prezidentas Mauricio Macri patyrė triuškinantį pralaimėjimą pirminiuose rinkimuose, o jo kairiųjų pažiūrų oponentas Alberto Fernandezas tapo spalio mėnesį vyksiančio rinkimų turo favoritu.

Sekmadienį paskelbtame nutarime teigiama, kad valiutų kontrolės priemonės yra laikinai reikalingos siekiant „intensyviau reguliuoti valiutų keitimo režimą ir stiprinti normalų ekonomikos funkcionavimą“.

Argentina išgyvena nuosmukį nuo 2018 metų ir grumiasi su vis didėjančiu nedarbo lygiu bei vienu didžiausių infliacijos rodiklių pasaulyje, kuris siekia daugiau kaip 55 procentus.

Siekdama numalšinti neramumus rinkose, praėjusią savaitę Argentina paprašė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) restruktūrizuoti pernai suderintos 56 mlrd. JAV dolerių pagalbos paskolos mokėjimus.

TVF pareiškė tirianti naująsias M.Macrio vyriausybės įvestas priemones.

„Fondo atstovai artimiausiu laikotarpiu susisieks su valdžios institucijomis, o šiuo sudėtingu metu mes ir toliau palaikysime ryšius su Argentina“, – sakoma TVF pranešime.

Centrinis bankas antradienį nupirko 300 mln. JAV dolerių pesais, norėdamas nuraminti rinkas, tačiau nacionalinė valiuta vis tiek nuvertėjo beveik 2,5 procento.

Vien per savaitę po pirminių rinkimų nacionalinė valiuta susilpnėjo 20 proc., o Buenos Airių vertybinių popierių birža smuko 30 procentų.

Maždaug prieš dvi savaites reitingų agentūros „Fitch“ ir „S&P“ pablogino Argentinos kredito reitingą atitinkamai nuo „B“ iki „CCC“ ir „B-“.

A.Fernandezas sulaukė stipraus palaikymo balsuotojų nuomonės apklausoje, kur savo balsą jam atidavė 47 proc. apklaustųjų, kai tuo tarpu M.Macri palaikė 32 proc. respondentų.

Toks rezultatas spalio mėnesio rinkimuose leistų A.Fernandezui, kuris yra labai kritiškai nusiteikęs TVF paskolos atžvilgiu, įžengti į prezidento rūmus išvengiant baigiamojo rinkimų turo lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius