Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Argentinai pavyko refinansuoti 26 mlrd. JAV dolerių skolą, peso kursas stabilizavosi

Argentinos centriniam bankui pavyko pelnyti investuotojų pasitikėjimą ir refinansuoti 26 mlrd. JAV dolerių vertės trumpalaikius skolinius įsipareigojimus.
Naujojo popiežiaus gimtasis miestas Buenos Airės kviečia turistus
Buenos Airės / „Scanpix“ nuotr.

Visi obligacijų vietos valiuta – vadinamųjų „Lebac“ – turėtojai sutiko su centrinio banko pasiūlytomis vertybinių popierių, kurios turėjo būti išpirktos šią savaitę, sąlygomis. Tai leido išvengti kapitalo nutekėjimo, dėl kurio Argentinos peso vertė per pastarąsias tris savaites sumažėjo maždaug penktadaliu.

Be to, Argentinos centrinis bankas papildomai išleido obligacijų už 200 mln. JAV dolerių, rašo agentūra „Dow Jones“.

Kad pritrauktų investuotojų, centrinis bankas už 36 dienų trukmės „Lebac“ turėjo pasiūlyti 40 proc. pajamingumą, o už 154 dienų trukmės vertybinius popierius – 38 proc. pajamingumą.

Rinkos dalyviai atidžiai stebėjo Argentinos skolos vertybinių popierių aukcionus ir jų sėkmę įvertino kaip rinkos pasitikėjimo šalimi ženklą.

Ekspertai pažymi, kad tuo atveju, jeigu centriniam bankui nebūtų pavykę refinansuoti skolos, spaudimas pesui būtų dar padidėjęs.

JAV doleris peso atžvilgiu nuo metų pradžios pabrango 29 procentais.

Trečiadienį, kaip ir antradienio prekybos sesijos pabaigoje, peso kursas sudaro 24,055 peso už JAV dolerį. Tuo tarpu pirmadienį peso kursas krito daugiau kaip 7 proc. iki maždaug 25 pesų už JAV dolerį.

Per pastaruosius 14 metų Argentina beveik nuolat buvo neįvykdžiusi vienokių ar kitokių įsipareigojimų kreditoriams. Šaliai dukart prireikė restruktūrizuoti skolą – 2005 ir 2010 metais.

Rimtas problemas, su kuriomis Argentina susidūrė pastarosiomis savaitėmis, lėmė palūkanų normų Jungtinėse Valstijose didinimas, kuris skatina kapitalo nutekėjimą iš besivystančių rinkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius