-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asbesto šalinimas Lietuvoje atidedamas dėl krizės

Asbesto turinčių gaminių iš pastatų šalinimo projektas Lietuvoje gali pajudėti 2010 metais.
Didžioji dalis pastatų Lietuvos kaimuose iki šiol dengti šiferiu, gaminamu iš asbesto
Didžioji dalis pastatų Lietuvos kaimuose iki šiol dengti šiferiu, gaminamu iš asbesto / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Aplinkos ministerija teigia, kad šiais metais valstybės biudžete nėra numatyta lėšų teikti paramą, kai atsisakoma asbesto turinčių gaminių.

„Aplinkos ministerijai buvo pavesta 2008 metais parengti ir ministro įsakymu patvirtinti Valstybės paramos teikimo asbesto turinčių gaminių šalinimo ir viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų investicinių projektų taisykles. Vykdant šį pavedimą buvo parengtas aplinkos ministro įsakymo projektas, tačiau jį įgyvendinti šiuo metu nėra galimybių“, – rašte Vyriausybei teigia Aplinkos ministerija.

Anksčiau skaičiuota, jog programai įgyvendinti 2008–2013 metais iš viso reikės daugiau kaip 22,6 mln. litų.Anot ministerijos, valstybės paramos teikimui šiemet valstybės biudžeto lėšų neskirta, nėra aiškus asbesto turinčių gaminių kiekis, nei paramos poreikis.

„Be tokios informacijos neįmanoma parengti pasiūlymų, kurie užtikrintų priimtų įsipareigojimų ir valstybės finansinių išteklių atitikimą“, – rašo Aplinkos ministerijos specialistai.

Aplinkos ministerijos pasiūlymą atidėti asbesto šalinimo programos terminus Vyriausybė svarstys kitą trečiadienį.

Pagal Vyriausybės patvirtintą asbesto šalinimo programą, planuota nuo 2011 metų iš dalies finansuoti asbesto turinčių gaminių pašalinimo iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų investicinius projektus, per trejus metus tam numatyta skirti 14 mln. litų.

Anksčiau skaičiuota, jog programai įgyvendinti 2008–2013 metais iš viso reikės daugiau kaip 22,6 mln. litų.

Cheminėms medžiagoms ir ugniai atsparus, blogai garsą ir šilumą praleidžiantis, nesunkiai ir nebrangiai išgaunamas asbestas anksčiau buvo plačiai naudojamas statybų, pramonės, energetikos, transporto srityse, buityje. Asbesto esama stoguose ir sienose, šilumos ir vamzdynų šilumos izoliacijoje, vėdinimo ir kituose įrenginiuose.

Nuo 1961 metų Lietuvoje sunaudota apie 700 tūkst. tonų asbesto žaliavos, 1992–2002 metais po 3–4 tonas asbesto kasmet į šalį buvo atvežama iš užsienio. Šios kenksmingos medžiagos yra beveik visose sovietiniu laikotarpiu statytų pastatų stoguose, katilinėse, šilumų trasose.

2005-aisiais uždrausta į Lietuvą, kaip ir į kitas Europos Sąjungos, šalis, įvežti, taip pat jose gaminti ir naudoti produkciją, turinčią asbesto.

Asbestas kenksmingas žmogaus sveikatai, sukelia vėžinius susirgimus. Dėl kenksmingų savybių 1976 metais asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip vėžį sukelianti medžiaga (kancerogenas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius