-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tragikomedija Astravo atominėje: apdaužytą reaktoriaus korpusą pakeitęs analogas irgi pateko į avariją

Incidentai Baltarusijos atominėje elektrinėje („BelAES“) nesibaigia. Dabar paaiškėjo, kad pažeistą reaktoriaus gaubtą pakeitęs analogas iš Rusijos pakeliui pateko į avariją. Tačiau jis jau sumontuotas.
Astravo atominės elektrinės mokymų centras
Astravo atominės elektrinės mokymų centras / Ernesto Naprio / 15min nuotr.

Dar praėjusių metų liepos 10 d. Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad atliekant Astravo atominės elektrinės reaktoriaus korpuso montavimo darbus iš 2–4 metrų aukščio krito 330 tonų įrenginys. Iš pradžių bandyta incidentą nuslėpti, bet kai iškilo į viešumą, atominės vadovybė tai turėjo pripažinti, o reaktoriaus korpusą nutarta pakeisti kitu.

Šią savaitę atominės statytojai vėl turėjo pripažinti – „nemalonumų“ buvo ir su antruoju reaktoriaus korpusu, kuris pakeitė kritusįjį.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Baltarusijos atominės elektrinės prezidentas Michailas Filimonas
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Baltarusijos atominės elektrinės prezidentas Michailas Filimonas

„Tikrai, reaktoriaus korpuso montažo metu įvyko incidentas. Noriu jums pasakyti, kad tokio masto statybų metu užtikrinti, kad neįvyktų nenumatytų įvykių, ne visada yra įmanoma“, – teisinosi Baltarusijos atominės elektrinės prezidentas Michailas Filimonas.

Pasak jo, suveikė žmogiškasis faktorius. To rezultatas – visas korpusas nukrito ant žemės. „Laikomės tokios politikos, kad branduolinis saugumas mums yra prioritetas, buvo iškeltas klausimas pakeisti korpusą į kitą. Radome sprendimą su Rusijos partneriais („Rosatom“ – 15min) ir buvo pristatytas naujas korpusas“, – tikino M.Filimonas.

Jau anksčiau skelbta, kad pažeistą korpusą baltarusiai nusprendė pakeisti kitu, iš Rusijoje statomos atominės elektrinės.

Tačiau, pasirodo, kad ir antrasis reaktoriaus korpusas pateko į incidentą.

„Tai buvo transportavimo metu. Pervežant antrąjį korpusą respublikos teritorijoje per manevrus korpusas savo apsauginiais dangčiais palietė elektros perdavimo linijos stulpą. Tiesiogine prasme palietė. Stulpas kaip stovėjo, taip ir tebestovi savo vietoje. Stulpas betoninis. Jei ten būtų didesnė jėga, jis būtų nuverstas, būtų sustabdytas traukinių eismas, o magistralė Maskva–Minskas–Brestas pakankamai intensyvi. Jokio traukinių sustabdymo nebuvo, grafikas nepakeistas“, – Baltarusijos žurnalistams teisinosi M.Filimonas.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Astravo atominės elektrinės statyba
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Astravo atominės elektrinės statyba

Anot jo „liko ženklas ant apsauginio vamzdžio, vadinamojo apsauginio dangčio“.

„Mes tai atidžiai ištyrėme, peržiūrėjome, ir tikrai, tai netgi ne incidentas, tačiau nemaloni mažos reikšmės situacija. Tačiau ji nesukėlė jokių padarinių“, – teigė M.Filimonas.

Atominės elektrinės rangovas ir viceprezidentas Vitalijus Medijakovas pridūrė, kad reaktoriaus struktūra buvo patenkinama, esą įrenginys nenukentėjo. Pasak jo, su Baltarusijos geležinkeliais bendraujama, kad daugiau tokių situacijų nepasikartotų – parenkami maršrutai, kuomet eismas mažiausiai intensyvus.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Astravo atominė elektrinė
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Astravo atominė elektrinė

Vyriausiasis elektrinės inžinierius Anatolijus Bondaras patvirtino, kad spalį bus pristatytas reaktoriaus korpusas ir antrajam atominės elektrinės blokui. Šiuo metu jis jau pakrautas ant geležinkelio platformos, šiomis dienomis tikimasi jį išsiųsti į Baltarusiją. Artimiausiu metu numatoma pristatyti ir elektros generatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius