Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ataskaita: Ukrainos atstatymui reikės apie 349 mlrd. JAV dolerių

Ukrainos atstatymas po Rusijos invazijos padarinių atsieis apie 349 mlrd. JAV dolerių, rodo penktadienį paskelbta ataskaita.
Rusijos apšaudyta Čaplino traukinių stotis
Rusijos apšaudyta Čaplino traukinių stotis / Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr.

Visgi šis skaičius, kuris yra 1,5 karto didesnis už visą Ukrainos ekonomiką, yra laikomas minimaliu ir, remiantis bendru Ukrainos vyriausybės, Europos Komisijos ir Pasaulio banko vertinimu, karui tęsiantis, artimiausiais mėnesiais didės.

Vien tik fizinė žala, padaryta nuo invazijos pradžios vasario pabaigoje iki birželio 1 dienos, jau pasiekė 97 mlrd. JAV dolerių, sakoma pranešime.

„Rusijos invazija į Ukrainą ir toliau reikalauja siaubingų aukų – nuo ​​didelių civilių aukų ir milijonų žmonių perkėlimo iki plataus masto būsto, verslo, socialinių institucijų ir ekonominės veiklos sunaikinimo“, – pažymėjo Pasaulio banko viceprezidentė Europos ir Centrinės Azijos regionui Anna Bjerde.

Ataskaitoje numatoma, kad per ateinančius 36 mėnesius 105 mlrd. JAV dolerių prireiks tokių opių problemų sprendimui kaip švietimo ir sveikatos apsaugos sistemų bei infrastruktūros atkūrimas, pasirengimas artėjančiai žiemai atkuriant šildymo ir energijos tiekimą į būstus, parama žemės ūkiui bei svarbių transporto maršrutų atkūrimas.

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pažymėjo, kad atstatymas jau vyksta deokupuotose teritorijose, tačiau tam reikės tarptautinių partnerių pagalbos.

„Tik pirmajam etapui, greitam atstatymui, reikia 17 mlrd. JAV dolerių, iš kurių Ukrainai jau šiemet reikia 3,4 mlrd. JAV dolerių“, – sakoma jo pranešime.

Sąjungininkės suskubo teikti pagalbą karo nusiaubtai šaliai, o Didysis septynetas (G-7) ir ES skyrė 39 mlrd. JAV dolerių.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė, kad ES sutelkė 10 mlrd. eurų „finansavimui, humanitarinei, nepaprastajai ir karinei pagalbai Ukrainai, o dar 5 mlrd. eurų dar yra renkami“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius