Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogos trumpės – naujasis Darbo kodeksas nubrauks keturias dienas

Antradienį priimtas naujasis Darbo kodeksas smarkiai pakeis darbuotojų gyvenimą. Pavyzdžiui, kai kuriems sutrumpins atostogas, todėl planuoti poilsį dienų nenorintiems prarasti gyventojams teks išmintingiau.
Smaragdinė pakrantė
Atostogos trumpės – naujasis Darbo kodeksas nubrauks keturias dienas / Tez tour nuotr.

Senajame Darbo kodekse buvo numatyta, kad per metus darbuotojas gali ilsėtis 28 kalendorines dienas. Naujajame įtraukta nuostata, kad darbuotojas atostogauja 20 darbo dienų.

Atrodytų, kad tas pats – 28 kalendorinės dienos ar 20 darbo dienų – neįskaičiuotos 8 poilsio dienos ir tiek. Pasirodo, kad ne – darbuotojas, priklausomai nuo to, kaip planuos savo laisvalaikį, gali prarasti net keturias atostogų dienas.

Ir štai kodėl.

Ir anksčiau, ir dabar reikėdavo poilsiauti nepertraukiamai dvi savaites – 14 kalendorinių, arba 10 darbo dienų. Savaitgaliai iki šiol būdavo įtraukiami į atostogas, o dabar bus skaičiuojamos darbo dienos, tačiau niekas nesikeičia – dvi savaitės nepertraukiamų atostogų ir buvo, ir liks 14 dienų.

Tačiau likusias 14 kalendorinių dienų darbuotojas neprivalėdavo imti iš eilės, tai yra galėdavo išnaudoti po vieną ar kelias dienas – pasiimti, pavyzdžiui, laisvą pirmadienį, kitą savaitę ilsėtis ketvirtadienį ir penktadienį ir t.t. Ir taip, kol išnaudos savo 14 kalendorinių dienų.

Tuo metu dabar žmogui telieka 10 tokių dienų, ir, jeigu jas išnaudos po vieną ar kelias, praras net keturias dienas. O tai reiškia, kad nenukentės tik tie darbuotojai, kurie likusias atostogas naudos protingai – ilsėsis dvi savaites (10 darbo dienų) arba dusyk po savaitę (po 5 darbo dienas). Tokiu atveju darbuotojas praradimo nepajaus.

Galima išskaičiuoti, kad kai kuriais atvejais yra naudingiau, bet reikia skaičiuoti, kaip dabar – žmonės dirba ir gauna atostogas už darbo dienas, o savaitgaliai jiems ir taip priklauso, – sakė R.Lazutka.

Profesorius Romas Lazutka dramos tokiuose pakeitimuose neįžvelgia.

„Galima išskaičiuoti, kad kai kuriais atvejais yra naudingiau, bet reikia skaičiuoti, kaip dabar – žmonės dirba ir gauna atostogas už darbo dienas, o savaitgaliai jiems ir taip priklauso“, – sakė R.Lazutka.

Pasak jo, darbuotojas ir anksčiau, ir dabar, jeigu norės, galės imti atostogų vos kelias dienas. Tačiau daug naudingiau jam būtų, tarkim, susirgus šeimos nariui, pasiimti dieną ar kitą neapmokamų atostogų, o apmokamas atostogas išnaudoti poilsiui.

„Tai poilsiui turėtų būti ne po dieną dvi imama“, – sakė profesorius

Pasak jo, nors darbuotojui leidžiama imti atostogas po dieną ar kelias, darbdaviui tai gali būti itin nepalanku.

„Gali būti ir gudravimai, ir nepatogu“, – sakė R.Lazutka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius