Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsiradus vakcinai nuo COVID-19, JAV dolerio vertė kitąmet gali sumažėti 20 proc.

JAV doleris dėl vakcinos nuo koronaviruso atsiradimo 2021 metais gali prarasti 20 proc. savo vertės, mano JAV banko „Citigroup“ analitikai.
Kriminalinės policijos skyriuje
Doleriai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Vakcinos platinimas išprovokuos visus meškų rinkos požymius ir leis JAV dolerio kursui judėti tokia pat trajektorija, kokią matėme laikotarpiu nuo pirmojo dešimtmečio pradžios iki vidurio, – pareiškė „Citigroup“ strategas Calvinas Tse, kurį cituoja britų verslo dienraštis „The Financial Times“. – Ar gali JAV dolerio kursas smukti 20 proc. tik per vienus – kitus – metus? Mes manome, kad taip.“

Toks kritimas būtų didžiausias nuo JAV valiutos kurso smukimo 33 proc., kuris prasidėjo 2001 metais ir tęsėsi iki 2008 metų finansų krizės, rašo leidinys.

„Citigroup“ analitikai laikosi nuomonės, kad JAV federalinio rezervo sistema (FRS), prieš priimdama sprendimą padidinti bazinę palūkanų normą, užims atsargią poziciją, nors pasaulio ekonomikos atsigavimas spartės.

Todėl investuotojai ieškos kitų galimybių investuoti, nes dėl infliacinių lūkesčių augimo Jungtinėse Valstijose mažės santykinis JAV dolerio patrauklumas.

JAV dolerio indeksas, kuriuo vertinami JAV dolerio kurso pokyčiai šešių pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu, nuo šių metų pradžios smuko daugiau kaip 4 procentais. Tuo tarpu euras JAV dolerio atžvilgiu pabrango maždaug 6 proc., o Australijos doleris – daugiau kaip 4 procentais.

Visgi JAV dolerio kurso smukimas yra nereikšmingas, palyginti su jo pakilimu ankstesniais metais. 2014 metais JAV valiuta pabrango beveik 13 proc., o 2015 metais – 9 procentais.

JAV dolerio paklausos augimas pastarąjį dešimtmetį buvo „beveik neišvengiamas“, nes FRS didino palūkanų normas, kol kai kurie kiti centriniai bankai laikė savo normas beveik nuliniame lygyje, mano JAV banko „Goldman Sachs“ analitikai. Dėl to sustiprėjo JAV doleris ir buvo suformuotas pagrindas paskesniam jo kurso smukimui, sako banko analitikas Zachas Pandlas.

„Goldman Sachs“ spėja, kad JAV dolerio kursas per kitus dvylika mėnesių smuks 6 procentais.

Tuo tarpu JAV banko „Morgan Stanley“ strategas Andrew Sheets prognozuoja, kad, prasidėjus masiniam vakcinos platinimui, JAV dolerio vertė sumažės 4 proc., o Norvegijos, Švedijos, Naujosios Zelandijos ir Australijos valiutos pabrangs.

JAV dolerio atžvilgiu taip pat gali pabrangti euras ir besivystančių rinkų valiutos, įskaitant Brazilijos realą, Pietų Afrikos randą ir Rusijos rublį.

A.Sheetso skaičiavimais, euro kursas iki kitų metų pabaigos gali pakilti iki 1,25 JAV dolerio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius