Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Auganti medienos pramonė augina ir dirbančiųjų gretas

Medienos pramonei sparčiai žengiant į priekį, atsiveria ir didesnės karjeros galimybės šioje srityje norintiems dirbti asmenims. Pasak Lietuvos baldų gamintojų, nors gamyboje naudojama vis daugiau išmaniųjų technologijų, robotų ar dirbtinio intelekto sprendimų, žmogiškųjų išteklių svarba medienos pramonėje nė kiek nemažėja, o priešingai – auga, rašoma VMG grupės pranešime spaudai.
Raimonda Mačiulskienė
Raimonda Mačiulskienė / VMG grupės nuotr.
Temos: 2 VMG grupė Mediena

Šių metų rugpjūtį moderniausią Baltijos šalyse korpusinių baldų gamyklą Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) atidariusios VMG grupės Personalo direktorės Raimondos Mačiulskienės teigimu, vien šiemet bus sukurta per 200 naujų darbo vietų, antra tiek – rugsėjį ten pat atidarytoje tvarios statybos ir renovacijos konstrukcijų gamykloje. Šiuo metu Akmenėje veikiančiose trijose VMG grupės gamyklose dirba apie 500 darbuotojų, netolimoje ateityje jų kiekis ženkliai augs.

„Planuojame, kad per artimiausius dvejus metus bus sukurta beveik 600 aukštos pridėtinės vertės naujų darbo vietų, o įgyvendinus numatytus investicinius projektus, iš viso iki 2025 metų Akmenės LEZ sukursime daugiau nei 1 tūkst. naujų darbo vietų“, – teigia R.Mačiulskienė.

Augant darbuotojų poreikiui, baldininkai, pramonės atstovai aktyviai bendradarbiauja su įvairiomis profesinėmis mokyklomis bei kitomis švietimo institucijomis, siūlydami jų mokiniams ne tik mokymosi ir praktikos, bet ir darbo galimybes viename moderniausių pramonės kompleksų.

„Šiuo metu palaikome ryšius su tomis mokymosi įstaigomis, kurios ruošia mums reikalingo profilio specialistus – Mažeikių politechnikos mokykla, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centru, Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centru. Kasmet mūsų įmonėse praktiką atlieka apie 4 dešimtys studentų. Neretai pasitaiko atvejų, kai praktikai atėję pilnamečiai profesinių mokyklų auklėtiniai dar nebaigę praktikos yra priimami į darbą“, – sako R.Mačiulskienė.

Pašnekovės teigimu, šiuo metu įmonių grupės viduje itin paklausios elektrikų ir staklininkų specialybės.

Profesijos populiarumui įtakos turi galimybė įsidarbinti

Pasak Mažeikių politechnikos mokyklos direktorės Tatjanos Kinčinienės, nors medienos apdirbimo staklininko profesija jaunimo tarpe nėra populiari, mokykla deda daug pastangų, kad kuo daugiau mokinių susipažintų su šio darbo subtilybėmis.

„Šiuo metu bendrojo ugdymo mokiniai mokosi pagal staliaus programos atskirą modulį, staliaus dirbtuvėse vyksta technologijų pamokos. Taip pat pas mus atvyksta kitų mokyklų mokiniai susipažinti su šia specialybe. Deja, atėjus laikui rinktis profesiją, ne visi mokiniai pasirenka dirbti staliumi“, – teigia ji.

Kur kas mažiau sunkumų kyla su elektriko profesija – profesinės mokyklos mokiniai noriai renkasi šią specialybę. T.Kinčinienės teigimu, tam įtakos gali turėti ir energetikos aktualumas, nes viešojoje erdvėje netrūksta informacijos apie elektros energijos poreikį kasdieniame gyvenime ir galimybes įsidarbinti sparčiai augančioje srityje. Taip pat mokiniams rūpi ir galimybė išbandyti pasirinktą profesiją realiomis sąlygomis.

„Esame patenkinti bendradarbiavimu su verslo atstovais, nors dar yra įmonių, kurių požiūris į profesines mokyklas yra neigiamas. Pavyzdžiui, staliaus profesinio mokymo programos mokiniai noriai atlieka praktiką medienos apdirbimo įmonėse, darbdaviai yra patenkinti būsimais darbuotojais. Tad manau, kad kuo daugiau bus teigiamos informacijos apie profesines mokyklas, kurios ne tik kokybiškai ugdo būsimus darbuotojus, bet yra svarbi regiono verslų plėtros dalis, tuo daugiau darbdavių pradės pozityviau vertinti profesinio mokymo įstaigas“, – teigia Mažeikių politechnikos mokyklos direktorė.

Kviečia norinčius mokytis

Kalbant apie medienos pramonės patrauklumą jauniems specialistams, VMG grupės Personalo direktorė pabrėžia, kad modernūs pramonės objektai, gamyklos bei darbo principai paneigia senus įsitikinimus apie darbą gamyboje kaip nepatrauklų, neperspektyvų ar nešvarų.

„Šiuo metu statomi ir plėtojami naujausi, analogų Baltijos šalyse neturintys gamybos centrai kilsteli visą pramonę į naują lygį. Tai atveria milžinišką karjeros galimybių potencialą jauniems specialistams, norintiems išmokti kažką naujo ir dirbti su moderniausiomis gamybos technologijomis. Būtent tokiems motyvuotiems jaunuoliams turime, ką pasiūlyti“, – sako R.Mačiulskienė.

Į darbą atėję tiek profesinių mokyklų studentai, tiek nauji darbuotojai yra papildomai apmokomi ir paruošiami darbui su naujais įrenginiais bei vis labiau išmaniomis tampančiomis gamybos technologijomis. Jau dirbantys specialistai taip pat gali kelti kvalifikaciją papildomuose mokymuose.

„Šiuolaikiniam darbuotojui rūpi ne tik geras atlygis, bet ir darbo aplinka, organizacijos kultūra, todėl savo darbuotojams organizuojame šventes ar renginius, skiriame daugiau dėmesio jų emocinei gerovei. Be to, darbuotojų motyvacinių naudų paketą sudaro tokios priemonės, kaip papildomas sveikatos draudimas, draudimas nuo nelaimingų atsitikimų, nemokamas maitinimas gamybos darbuotojams, daliai darbuotojų organizuojame ir nemokamą pavėžėjimą iš ir į darbą, turime patrauklią priedų sistemą“, – vardina R.Mačiulskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius