Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija susirūpino, kad pagal alkoholizmą atsilieka tik nuo Lietuvos – simboliškai kels akcizus

Baltarusijos valdžia, susipažinusi su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, skelbia naują kovą alkoholizmui. Tiesa, ta kova greičiausiai bus tik simbolinė ir nežymiai paveiks tik stipraus alkoholio mėgėjus.
Baltarusija
Baltarusija / Sputnik

Atrodo, lietuviškas statistikos skandalo scenarijus kartojasi ir pas kaimynus. Baltarusius nemaloniai nustebino, kad pagal PSO statistiką šalis alkoholio vartojimo lentelėje atsilieka tik nuo vienos valstybės – Lietuvos, o vienam gyventojui per metus tenka 16,4 litro gryno alkoholio.

Baltarusijos sveikatos ministerijai šią savaitę jau teko aiškintis, kodėl šalies Statistikos departamento ir PSO duomenys taip skiriasi, panašiai kaip ir Lietuvoje. Atsakymas toks pat – skiriasi metodika. Dar pernai Baltarusijos statistikos departamentas skelbė perpus mažesnius skaičius.

Dar pernai Baltarusijos statistikos departamentas skelbė perpus mažesnius skaičius.

Nepaisant to, Baltarusijos valdžia susirūpino alkoholio kiekiu vienam gyventojui, todėl ketina labiau apmokestinti stipriuosius gėrimus. Sektinu pavyzdžiu baltarusiai laiko Lenkiją.

„Pas mūsų kaimynus stiprieji gėrimai sudaro tik 30 procentų visų alkoholinių gėrimų apyvartos, o likusi dalis – alus, vynas ir kiti silpnesni gėrimai. Didesni akcizai galėtų sumažintų stipraus alkoholio vartojimą“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Sergejus Osipčikas.

Tačiau čia pat valdininkas atskleidė ir galimus neigiamus padarinius. „Pavyzdžiui, kai Prancūzijoje akcizus pakėlė daugiau nei 30 proc., tai sumažėjo įplaukos į biudžetą. Reikia suprasti, kad tai ir pas mus gali įvykti. Todėl mes pirmiausia pasiūlysime nedidelį akcizo didinimą, pavyzdžiui, 5 proc. per metus“, – sakė S.Osipčikas.

Palyginimui, Lietuva nuo šių metų kovo stipriam alkoholiui akcizą padidino 23 procentais. Akcizus alkoholiui didina ir kitos Baltijos šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius