-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusiškos prekės Lietuvos verslininkams dažnai nėra tinkamas atlygis

Į Baltarusiją eksportuojančios Lietuvos įmonės ieško būdų, kaip iš užsakovų atgauti skolas – siūlomi prekių mainai, tačiau baltarusiai nelabai turi ką pasiūlyti, antradienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Sandėlis
Sandėlis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Acto ir sirupo gamybos bendrovės „Actas“ vadovas Aloyzas Ubis sako, kad ženklų, jog Baltarusijoje valiutos krizė tuoj baigsis, nėra. „Išsiuntėme keletą vilkikų su prekėmis. Tačiau siųsti daugiau būtų rizikinga“, – sakė įmonės vadovas.

Daržovių konservavimo sezonas jau prasidėjo, tad išaugo ir acto poreikis, tačiau įmonės verslo partneriai Baltarusijoje neturi kuo atsiskaityti už prekes.

Bendrovės „Kauno grūdai“ eksportas į Baltarusiją sudaro apie 10–15 proc. apyvartos. Įmonė su Baltarusija šiuo metu prekiauja pagal trišalę mainų sutartį. Iki krizės apie tai nebūta nė kalbos.

Kaimyninėje valstybėje veikiančiai antrinei grupės įmonei „Belfeed“ tiekiamos žaliavos, iš kurių gaminami papildai pašarams. Tačiau su „Kauno grūdais“ „Belfeed“ atsiskaito ne pinigais, bet paukštiena. Pastaroji eksportuojama į Rusiją, o tenykščiai pirkėjai atsiskaito tvarkingai.

Bendrovė „Vičiūnai“ iki valiutų krizės Baltarusijai per mėnesį parduodavo apie 400–600 tonų žuvų produktų – krabų lazdelių, žuvų pirštelių. Dabar – perpus mažiau.

Pasak bendrovės direktoriaus Visvaldo Matijošaičio, įstrigus atsiskaitymui, būta minčių apie prekių mainus. „Prekiaujame maisto produktais, mainai mums per sudėtingi“, – sakė V.Matijošaitis.

Suvirinimo įranga Baltarusijoje prekiaujančios ir kaimyninėje valstybėje įsteigusios antrinę įmonę „Baltsvarka“ bendrovės „Serpantinas“ komercijos direktorius Ričardas Čepelis sako ieškąs prekių mainais, tačiau nesėkmingai – vieni siūlydami prekes, pavyzdžiui, trikotažo gaminius, primygtinai bandė numušti valiutos kursą, kiti siūlė protu nesuvokiamus milijardinės vertės sandorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius