Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai: ketvirtadienį atsinaujins JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos

Šią savaitę Vašingtone bus atnaujintos aukšto lygio JAV ir Kinijos prekybos derybos, pirmadienį paskelbė Baltieji rūmai, suteikdami vilties dėl vasarą pablogėjusių dviejų milžinių santykių. Likus aštuonioms dienoms iki naujų baudžiamųjų muitų įsigalėjimo, Pekino delegacijos vadovas, Kinijos vicepremjeras Liu He ketvirtadienį susitiks su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu. Nuo praėjusio mėnesio tarp šalių jau vyko žemesnio lygio derybos.
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos
Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Būsimose diskusijose daugiausia dėmesio bus skiriama toms sritims, dėl kurių Vašingtonas nuo praėjusių metų pateikė didžiausius reikalavimus: intelektinės nuosavybės teisės, priverstinis patentuotų technologijų perdavimas, žemės ūkio produkcija ir susitarimo vykdymo užtikrinimas, sakoma pareiškime.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad egzistuoja „labai didelė tikimybė“, kad abi šalys pasieks susitarimą.

„Esame patyrę gerų ir blogų akimirkų su Kinija, – pareiškė jis. – Ką mes darome – tai deramės dėl labai griežto susitarimo. Jei šis sandoris nebus mums naudingas 100 proc., mes jo ir nesudarysime.“

Visgi Vašingtonas ir Pekinas ir toliau didina muitus vienas kitam, o kitas didesnių muitų etapas turėtų prasidėti spalio 15 dieną, kai įsigalios didesni JAV muitai 250 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos.

D.Trumpas yra pareiškęs, kad dėl silpnėjančios Kinijos ekonomikos Pekinas patiria spaudimą sudaryti susitarimą.

Visgi jis taip pat yra pareiškęs, kad Kinijos pareigūnai vilkina derybas tikėdamiesi jas pratęsti su nauja administracija, jei D.Trumpui nepavyktų laimėti prezidento rinkimų 2020 metais.

Baltųjų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow pirmadienį paneigė tai, jog naujausi ekonominiai duomenys rodo, jog užsitęsęs prekybos karas pakenkė JAV ekonomikai, sakydamas, kad poveikis yra „minimalus“, tačiau šį teiginį ginčijasi dauguma ekonomistų.

Rugsėjo mėnesį nedarbas Jungtinėse Valstijose nukrito iki žemiausio lygio per 50 metų, tačiau JAV gamybos pramonė krito į nuosmukį ir prognozuojama, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas smarkiai sulėtės.

Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl apkaltos D.Trumpui, nes šių metų pradžioje JAV prezidentas spaudė Ukrainą imtis tirti jo politinio varžovo demokrato Joe Bideno ir jo sūnaus veiklą, kuriuos D.Trumpas kaltina finansiniais pažeidimais.

Praėjusią savaitę D.Trumpas atvirai paragino Pekiną padaryti tą patį.

Visgi L.Kudlovas žurnalistams teigė, kad nėra jokio ryšio tarp prekybos derybų ir D.Trumpo raginimo Kinijai ištirti J.Bideno veiklą.

„Nėra jokio ryšio, – pareiškė jis. – Aš tai užtikrinu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius