Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankams nauja prievolė – išduoti seifų nuomotojus: paslaugas jau nutraukia  

Populiari paslauga Lietuvoje laikyti pinigus ir brangenybes bankų seifuose tyliai marinama. Europos Sąjunga reikalauja, kad apie jų savininkus bankai praneštų Valstybinei mokesčių inspekcijai. Tai numatantis įstatymas Lietuvoje įsigalios rugsėjį, tačiau kai kurie bankai nusprendė nutraukti šią paslaugą arba svarsto tai padaryti.
Banko seifai
Banko seifai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Banko seife – galbūt nežinia kaip gauti grynieji, o savininkas lieka nepasiekiamas. Tačiau jau greitai bankai apie seifų nuomotojus turės iškart pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai, o kai kuriais atvejais – net ir seifų turinį. Bankai pastaruoju metu vienas po kito ėmė nutraukinėti šias paslaugas.

Įpareigos ES direktyva

Bankų seifuose gyventojai laiko pinigus, brangenybes, juvelyriką, kitus vertingus daiktus. Bankai ir reklamose akcentuoja, kad klientams garantuoja konfidencialumą.

Tačiau ši paslauga baigia išnykti, nes nauja Europos Sąjungos direktyva netrukus vers bankus išduoti klientus Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Jau šių metų rugsėjo 10 dieną įsigalios Mokesčių administravimo įstatymo pataisos, kurios įpareigoja bankus automatiškai informuoti VMI apie tai, kas užsisakė seifo paslaugas. Taigi, pavyzdžiui, paslėpti grynuosius banko seife taps problemiška.

Lietuvą tai įpareigoja daryti ES direktyva dėl pinigų plovimo. Tiesa, kaip 15min paaiškino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atstovas Aleksandras Zubriakovas, VMI kartu su FNTT dar rengia poįstatyminius teisės aktus, tačiau pati tvarka įsigalios rugsėjo 10 dieną.

Šiuo metu Valstybinė mokesčių inspekcija kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba rengia šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus, nustatančius teiktinos informacijos sąrašą, informacijos pateikimo tvarką ir terminus.

Bankai jau sureagavo

Bankai jau ėmė savotiškai reaguoti į naują direktyvą. „SEB bankas nebeteikia seifų nuomos paslaugos nuo 2019 m. lapkričio 18 dienos“, – teigiama banko komentare, atsiųstame 15min.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seb
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seb

„Citadele“ bankas taip pat nusprendė atsisakyti šios paslaugos.

„Norėdami savo dėmesį skirti finansinėms konsultacijoms ir paslaugoms, šiuo metu naujų seifo nuomos sutarčių nesudarome ir artimiausiu metu planuojame nutraukti šios paslaugos teikimą ir esamiems klientams“, – teigiama banko pranešime. Tiesa, klientams siūlo pasirinkti partnerių paslaugą.

„Swedbank“ atstovai sako, kad banko seifo paslauga yra populiari, tačiau taip pat svarstoma apie pokyčius.

„Swedbank“ teikia asmeninių seifų nuomos paslaugą, kuri yra populiari ir turi nuolatinį klientą. Šiuo metu diskutuojame, kaip ši paslauga keisis pritaikius naujus reikalavimus, tačiau galutinių sprendimų, kuriuos galėtume paskelbti, priimta nėra“, – teigė banko atstovas Saulius Abraškevičius.

Gali atskleisti ir turinį

Negana to, ES direktyva leidžia valstybės institucijoms, pavyzdžiui, FNTT, pareikalauti iš banko informacijos apie tai, kas konkrečiai yra laikoma viename ar kitame seife, taigi, atsiranda prievolė atskleisti turinį.

Photos.com nuotr./Seifas
Photos.com nuotr./Seifas

Būsima Mokesčių administravimo įstatymo pataisa bankus vers atskleisti ne tik apie seifų nuomotojus, bet ir jų turtą, pajamas, išlaidas bei visą informaciją, susijusią su tokių klientų veikla.

Teigiama, kad taip apsunkinamos pinigų plovimo ir neteisėto praturtėjimo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius