Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bedarbio pašalpas kitoje ES šalyje siūloma skirti tik pradirbus tris mėnesius

Siekdama išsklaidyti priešiškas imigrantams nuotaikas, kurios po Didžiosios Britanijos priimto šokiruojančio sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos (ES) ėmė dar sparčiau plisti, Europos Komisija (EK) siūlo iš esmės pakeisti pašalpų ES migrantams skyrimo taisykles.
Pinigai
Pinigai / www.worldoffshorebanks.com

Naujieji už socialinius reikalus atsakingos Komisijos narės Marianne Thyssen pasiūlymai pateikti praėjus pusmečiui po to, kai britai, šalyje kilus nepasitenkinimui dėl migracijos ir pasigirdus kaltinimams, kad Didžiojoje Britanijoje gyvenantys ES piliečiai tėra vadinamieji pašalpų turistai, nubalsavo už vadinamąjį „Brexit“.

„Siekiant padėti atkurti ekonomikos augimą ir konkurencingumą, mums reikia darbo jėgos judrumo. Tačiau tas judrumas turi būti pagrįstas aiškiomis ir sąžiningomis taisyklėmis, kurias būtų galima įgyvendinti“, – pareiškė Komisijos narė.

Anot jos, šiais pasiūlymais „apsaugomas laisvas judėjimas ir ginamos piliečių teisės, o kartu sustiprinamos priemonės, kurias būtų galima taikyti galimo piktnaudžiavimo atvejais“.

Kaip siūlo Komisija, reikalauti visos bedarbio pašalpos kitoje ES valstybėje narėje bloko piliečiai galėtų tik po to, kai toje šalyje išdirbtų bent tris mėnesius.

Pagal dabartines taisykles apskaičiuojant migranto bedarbio pašalpą ES valstybėje narėje, į kurią jis persikelia, jis gali nurodyti darbą, kurį yra dirbęs kitoje ES valstybėje narėje.

Tačiau kritikai sako, kad tai skatina pašalpų turizmą.

Pasiūlymuose taip pat numatyta, kad darbuotojai, gyvenantys vienoje ES valstybėje narėje ir kasdien vykstantys dirbti į kitą valstybę narę, bedarbio pašalpas gaus iš tos šalies, kurioje dirba, o ne iš savo gyvenamosios šalies.

Tai turėtų padaryti poveikį tokioms šalims kaip Belgija ir Prancūzija, kurių pasienio gyventojai vyksta dirbti į dosniau mokantį Liuksemburgą.

Šiuos pasiūlymus iš pradžių norėta skelbti anksčiau šiais metais, tačiau jų paskelbimas buvo atidėtas, siekiant išvengti dar didesnio „Brexit“ šalininkų susierzinimo.

Dabar pasiūlymai perduodami svarstyti Europos Parlamentui ir ES valstybėms narėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius