Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik trečdalis britų milijardierių persikėlė į mokesčių rojus

Beveik trečdalis Didžiosios Britanijos milijardierių jau persikėlė arba keliasi į vadinamuosius mokesčių rojus, kur kai kurie iš jų pažeidė Jungtinės Karalystės (JK) įstatymus, finansuodami politines partijas, parodė neseniai atliktas didelis tyrimas.
Jungtinės Karalystės vėliava
Jungtinės Karalystės vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „The Times“ paskelbė virtinę straipsnių, kuriuose išsamiai aprašė įtarimus, jog turtingiausi britai nuo JK iždo per pastarąjį dešimtmetį nuslėpė milijardus svarų mokesčių.

Publikacijos pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai vyriausybė užsitraukė visuomenės nemalonę, atidėjusi balsavimą dėl įstatymo projekto, kurį taikant nebebūtų galima nuslėpti, kam iš tiesų priklauso lengvatinio apmokestinimo teritorijose įsteigtos bendrovės.

„Privalome užkirsti kelią mokesčių vengimui, kad turtingiausieji sąžiningai mokėtų mokesčius“, – pareiškė pagrindinei opozicinei leiboristų partijai atstovaujanti įtakinga parlamentarė Margaret Hodge, komentuodama „The Times“ paskelbtus straipsnius.

„Siekiant teisingesnio apmokestinimo, kitas svarbus žingsnis turi būti viešieji registrai ir didesnis skaidrumas.“

Ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybė tyrimo rezultatų kol kas nekomentavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Riteriai ir damos

„The Times“ teigia, jog 28 iš 93 britų milijardierių, kuriuos leidinys nustatė per viešuosius registrus, „persikėlė į mokesčių rojus ar į juos keliasi“.

Pasak dienraščio, beveik pusė iš tų 28 turtuolių išvyko per pastarąjį dešimtmetį.

Tarp tų, kurie į mokesčių rojus keliasi dabar, yra ir turtingiausias Didžiosios Britanijos gyventojas ir didelis „Brexit“ šalininkas Jimas Ratcliffe‘as. Jam priklauso chemikalų bendrovė, kuri vertinama 35 mlrd. svarų (46 mlrd. JAV dolerių).

Savaitraštis „The Sunday Times“ praėjusį mėnesį pranešė, kad J.Ratcliffe‘o persikėlimas į Monaką, kur, anot leidinio, jau gyvena 10 britų milijardierių ir 408 asmenys, kuriems priklauso JK veikiančios bendrovės, iždui gali atsieiti iki 4 mlrd. svarų.

Apie gandus dėl persikėlimo pernai spalį paklaustas J.Ratcliffe‘as Didžiosios Britanijos naujienų agentūrai „Press Association“ pareiškė, kad jis lieka Didžiojoje Britanijoje.

Pasak dienraščio, beveik pusė iš tų 28 turtuolių išvyko per pastarąjį dešimtmetį.

Pasak „The Times“, didelių įmonių savininkai stengiasi išvengti dividendams, t.y. bendrovių išmokoms savo akcininkams, Jungtinėje Karalystėje taikomo gana didelio mokesčio tarifo, kuris sudaro 38,1 procento.

Tai iš esmės yra pelno mokestis, nes verslo savininkams priklauso didelė jų bendrovių akcijų dalis.

Mokesčių vengimas

Lengvatinio apmokestinimo teritorijose, pavyzdžiui, Normandijos salose, arba tokiose šalyse kaip Šveicarija ir Jungtiniai Arabų Emyratai užregistruotos bendrovės moka nedidelius mokesčius arba iš viso jų nemoka.

Pasak „The Times“, masinį turtingųjų išvykimą paskatino didžiausias pajamas gaunantiems asmenims taikomo pajamų mokesčio tarifo padidinimas iki 50 proc. 2010 metais. Tiesa, 2013 metais jis buvo sumažintas iki 45 procentų.

Prisidėjo ir tai, kad 2013 metais įsigaliojo naujos taisyklės, dėl kurių tapo lengviau pakeisti gyvenamąją vietą mokesčių tikslais.

Visgi kai kurie iš svarbiausių įtarimų, kuriuos paviešino leidinys, yra susiję su politikų rėmimu.

123rf.com nuotr. /Didžiosios Britanijos svarai sterlingų
123rf.com nuotr. /Didžiosios Britanijos svarai sterlingų

Pasak dienraščio, dar 2009 metais buvo priimtas įstatymas, pagal kurį draudžiama priimti didelę paramą iš mokesčių tikslais užsienyje gyvenančių asmenų, tačiau nuo to laiko nė vienai JK vyriausybei nepavyko užtikrinti, kad šis teisės aktas būtų tinkamai įgyvendinamas.

Leidinio teigimu, mokesčių vengiantys įmonių savininkai ir jų bendrovės politikams per pastarąjį dešimtmetį skyrė 5,5 mln. svarų paramą.

Vien ministrės pirmininkės Th.May konservatoriai iš tokių subjektų per kelis mėnesius prieš 2017 metais įvykusius pirmalaikius visuotinius rinkimus priėmė 1 mln. svarų.

Be to, pasak leidinio, keletui iš šių milijardierių jau buvo suteikti garbės titulai, tokie kaip baronas, riteris ir dama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius