-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Biokosmetikos manufaktūra“ vadovei – virtinė kaltinimų: skolos „Sodrai“, tiekėjams ir daugybė antstolių

Ekologiškos kosmetikos gamintojos „Biokosmetikos manufaktūra“ vadovė Birutė Drungilienė buvusių darbuotojų kaltinama neišmokėjus darbo užmokesčio, o 15min ėmus domėtis šia įmone paaiškėjo, kad skolų yra ir daugiau – tarp jų „Sodrai“, tiekėjams, nuomonės formuotojai.
Piniginė
Piniginė / 123rf.com

Į redakciją prieš kurį laiką kreipėsi įmonėje „Biokosmetikos manufaktūra“, gaminančioje prekės ženklo „You&Oil“ kosmetiką, dirbusi Gita (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Ji pasakojo, kad išeidama iš šios įmonės negavo darbo užmokesčio bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas – iš viso 2639 eurų.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) komunikacijos specialistė dr. Jolanta Bielskienė 15min patvirtino, kad šis darbo ginčas dėl neišmokėto darbo užmokesčio priteisimo buvo nagrinėtas ir priimtas sprendimas tenkinti ieškovės prašymą.

„Turėjome ir posėdį, kurio metu mano prašymas buvo patenkintas ir gavau tai patvirtinantį raštą. Su patvirtintu Darbo ginčų komisijos prašymu galiu kreiptis į antstolius, tačiau kuomet yra žinoma, kad įmonių ir darbuotojų, kuriems ši įmonė yra skolinga, sąrašas ilgas ir sumos apvalios – abejoju, kad dar vienas antstolis, atsistojęs į eilę, ką nors pakeis“, – kalbėdama su 15min apibendrino skaitytoja.

Pasak jos, tokia pati situacija nutiko dar mažiausiai 4-iems, šioje įmonėje dirbusiems žmonėms.

„Buvo pažadėta, kad pinigai bus pervesti, tačiau praėjo jau daugiau nei 4 mėnesiai ir su mumis nėra atsiskaityta. Skolos yra tiek darbuotojams, tiek tiekėjams“, – tuomet tvirtino Gita. Ji teigė turinti ir susirašinėjimą su įmonės vadove, kuriame vis žadėta atsiskaityti, tačiau tai taip ir nebuvo padaryta.

Teismo procesai – jau prieš pandemiją

Tiesa, ši įmonė buvo skolinga ne tik darbuotojams – skolos tiekėjams, „Sodrai“, dar prieš pandemiją prasidėję teismų procesai, kaltinimai nesąžiningumu viešojoje erdvėje. Štai toks šleifas velkasi paskui šią ekologiškos kosmetikos gamintoją jau kurį laiką.

„Teismų duomenys rodo, kad šiais metais įmonei inicijuotas bankroto bylos iškėlimas, be to, priteista sumokėti partneriams skolą“, – 15min teigė duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė.

Ankstesniais metais, taip pat ir iki pandemijos, pasak jos, įmonė turėjo nemažai teismo procesų, kuriuose partneriai prisiteisinėjo iš įmonės skolas pagal galiojusias bendradarbiavimo sutartis

123RF.com nuotr./Skola
123RF.com nuotr./Skola

Beje, įmonei yra priskirtas aukštas kredito rizikos reitingas, pagal turimus duomenis įmonė susiduria su veiklos sunkumais, tačiau, atkreipia dėmesį J.Tamašauskaitė, jie nesutrukdė įmonei per pirmąjį ketvirtį atlyginimus darbuotojams padidinti 30 proc.

Įmonės duomenys rodo, kad nepaisant 2020 m. du kartus augusios apyvartos iki 1,2 mln. eurų, per metus „Biokosmetikos manufaktūra“ skola „Sodrai“ išaugo nuo 83 tūkst. eurų iki 126 tūkst. O nuo šių metų pradžios darbuotojų šioje įmonėje sumažėjo nuo 19 iki 9 eurų.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėjos Malgožatos Kozič teigimu, naujausiais duomenimis, panašių įmonių yra ir daugiau: šiuo metu iš viso skolingi „Sodrai“ 26493 draudėjai (be savarankiškai dirbančių), jų bendra skola siekia 185,5 mln. eurų. Iš jų 306 draudėjai skolingi daugiau kaip 100 tūkst. eurų, jų bendra skola – 96,4 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“

Plūsta kaltinimai ir iš tiekėjų, vieniems skola siekia 30 tūkst.

Beje, atsivertus Rekvizitai.lt komentarų skiltį, galima rasti „Biokosmetikos manufaktūra“ plūstančius kaltinimus, tarp jų – ir iš tiekėjų.

Štai vienas iš tiekėjų – UAB „Lerochemas“ rašo, kad „ši įmonė sukčiauja aukštame lygyje. Teigia, kad įmonės sąskaitos ne Europos Sąjungoje, todėl antstoliai, „Sodra“, VMI negali išieškoti lėšų. Nors įmonė skolinga šimtus tūkstančių, sugeba įsigyti lizinguojamus automobilius. Sąžiningi tiekėjai, darbuotojai ir valstybė lieka ant ledo, kai Birutė Drungilienė tarpsta...“

„Scorify“ duomenimis, įmonė pernai savo vardu registravo du naujus automobilius. Nuosavybės duomenų, ar jie lizinguojami, „Scorify“ nemato.

15min susisiekus su įmone „Lerochemas“, šie patvirtino, kad iš tiesų yra vieni iš tiekėjų, kuriems „Biokosmetikos manufaktūra“ skolinga daugiau kaip 30 tūkst. eurų. Ši skola yra priteista ir perduota antstoliams išieškoti, patvirtino įmonė.

„Visiems kyla toks pat klausimas: kaip ši įmonė, neatsiskaitydama su tiekėjais ir darbuotojais, tiek metų geba vystyti savo veiklą?“ – teigė Gita.

Rekvizitai.lt yra ne vienas buvusių darbuotojų bei tiekėjo nusiskundimas. Pavyzdžiui, Tomu prisistatantis žmogus rašė, kad „direktorė Birutė Dringilienė neatliko apmokėjimo už suteiktas paslaugas. Projektas buvo pristatytas laiku ir visoje apimtyje“.

Skundėsi ir „nukentėjusia darbuotoja“ prisistačiusi internautė: „Išėjus iš darbo, paskutinę darbo dieną su manimi nebuvo atsiskaityta. Įmonės vadovės Birutės paklausus, kada bus atliktas pavedimas, ji atsakė, kad jis atliktas, tačiau pinigų taip ir nesulaukiau. Būkite atsargūs, nes sąžiningai uždirbtus pinigus dabar turiu bandyti atgauti teisiniu keliu kaip ir daugelis kitų buvusių darbuotojų, kurie buvo maitinami pažadais apie pavedimą, kuris „tuoj bus atliktas“, tačiau pinigai niekad taip ir nepasiekė sąskaitos“.

Influencerei pinigus teks atgauti per teismus

15min žiniomis, įmonė skolinga ir nuomonės formuotojai Ingai Žuolytei. Susisiekus su ja, žinoma moteris nenorėjo plačiau komentuoti situacijos, tačiau fakto nepaneigė.

„Kadangi visas teisminis procesas dar nesibaigė – situacijos komentuoti nenorėčiau“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žuolytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žuolytė

Bandė prašyti, kad publikacijos nebūtų

15min susisiekė su B.Drungiliene telefonu. Ji išsamiai išdėstė situaciją savo akimis, tačiau uždraudė ją cituoti, jei straipsnis išeis. Po pokalbio telefonu, kuriame ji įnirtingai ragino nerašyti publikacijos, tą padarė ir raštu – atsiuntė redakcijai laišką su išdėstytomis aplinkybėmis ir raginimo nieko apie tai nerašyti, dar labiau nestumiant įmonės į krizę, bei uždraudė cituoti ją straipsnyje.

Netrukus 15min pasiekė žinia, kad ragindama nepublikuoti straipsnio, keletui darbuotojų įmonės vadovė pervedė po kelis šimtus eurų, taip kiek sumažindama jiems turimas skolas. Galiausiai, prieš pat publikacijos pasirodymą, Gita pranešė gavusi visą sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius