Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoinas švenčia dešimtąjį gimtadienį

2008 metų spalio 31 dieną pasaulyje atsirado bitkoinas. Praėjus dešimčiai metų, pirmoji pasaulyje kriptovaliuta atlieka vieną svarbiausių vaidmenų sudėtingoje finansinėje sistemoje, kurią atsargiai vertina ir rinkos, ir investuotojai.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo tada, kai, siaučiant pasaulinei finansų krizei, bitkoiną devynių puslapių moksliniame darbe pirmą kartą aprašė Satoshi Nakamoto slapyvardžiu prisidengęs žmogus ar žmonių grupė, kurių tapatybė iki šiol yra nežinoma, ši kriptovaliuta įkūnijo ypatingą viziją.

Moksliniame darbe apie bitkoiną, kurio vertė iš pradžių buvo beveik nulinė, o dabar jis kainuoja beveik 6,3 tūkst. JAV dolerių, buvo įsivaizduoti „vien tarpusavio atsiskaitymams skirti elektroniniai pinigai, kuriuos naudojant vienos sandorio šalies mokėjimus internetu būtų galima tiesiogiai siųsti kitai šaliai, nedalyvaujant finansų įstaigai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bitkoinai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bitkoinai

Praėjus dešimtmečiui, tai vykdoma per decentralizuotą finansinių operacijų saugojimo sistemą, pavadintą blokų grandine.

Šį užmojį – sukurti kriptovaliutą – paskatino JAV investicinio banko „Lehman Brothers“ bankrotas 2008 metų rugsėjo mėnesį. Tas įvykis diskreditavo tradicinę sistemą, kurioje „mažas bankininkų elitas ... nustato kiekvienam primetamas pinigų taisykles“, pažymėjo Pierre Noizatas, 2011 metais įkūręs pirmąją Prancūzijos bitkoinų biržą.

Po savo sukūrimo bitkoinas kelerius metus vystėsi atokiau nuo viešumos ir daugiausia sulaukdavo kompiuterių aistruolių ir nusikaltėlių dėmesio. Pastarieji, beje, bitkoiną palaikė gera galimybe plauti pinigus.

O 2013 metais bitkoino kursas pirmą kartą viršijo 1 tūkst. JAV dolerių ribą ir tuomet į jį ėmė kreipti dėmesį finansų įstaigos.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.

Europos Centrinis Bankas (ECB) kriptovaliutą palygino su finansine piramide, tačiau tuometinis Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Benas Bernankė teigiamai įvertino jos potencialą.

Audringa vaikystė

2014 metų pradžioje, kai buvo įsilaužta į platformą „Mt. Gox“, kur buvo prekiaujama maždaug 80 proc. visų bitkoinų, kriptovaliuta išgyveno didžiausią krizę savo tuometinėje istorijoje.

Bitkoino kursas tuomet smarkiai krito ir pasigirdo prognozių, kad virtualioji valiuta netrukus žlugs.

Visiškai atsitiesė bitkoino kaina tik 2017 metų pradžioje.

Tai, pasak P. Noizato, buvo „esminio posūkio“ pradžia, nes, kaip matyti iš agentūros „Bloomberg“ duomenų, prieštaringai vertinamos kriptovaliutos kursas tuomet iki metų pabaigos pašoko iki daugiau kaip 19,5 tūkst. JAV dolerių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bitkoinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bitkoinas

Tai reiškė, kad bendra bitkoino rinkos kapitalizacija viršijo 300 mlrd. JAV dolerių, rodo specializuotos svetainės „Coinmarketcap“ skaičiavimai.

Iki 2018 metų sausio, prieš tai, kai sprogo burbulas, visų kriptovaliutų vertė viršijo 800 mlrd. JAV dolerių.

Dėl bitkoino skaitmeninės valiutos koncepcija padarė reikšmingą pažangą, pareiškė kriptovaliutų analitikas Bobas McDowallas ir pažymėjo, jog yra sukurta apie 2 tūkst. konkuruojančių virtualiųjų valiutų.

„Tai jau yra ne vien technologinė, ekonominė inovacija, o šis tas daugiau. Kai kuriems žmonėms tai beveik tampa religija“, – pareiškė jis.

Pasak Anthony Lesoismierio, vieno iš investicinio fondo „Swissborg“ įkūrėjų, „tikroji revoliucija įvyko filosofiniu lygmeniu“.

Tačiau ekonomistas Nourielis Roubini aiškina, kad decentralizacija kriptovaliutų rinkoje yra mitas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nourielis Roubini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nourielis Roubini

„Ši sistema yra labiau centralizuota negu Šiaurės Korėja. Kasėjai yra centralizuoti, biržos yra centralizuotos, o kūrėjai yra centralizuoti diktatoriai“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Pagal pradinę idėją bitkoinas turėjo supaprastinti mokėjimus, tačiau dauguma stebėtojų pripažįsta, kad kriptovaliuta visų pirma naudojama kaip kaupimo priemonė arba kaip spekuliacinė priemonė, nes jos vertė smarkiai svyruoja.

Žvelgiant į ateitį, JAV rinkos reguliuotojai nagrinėja prašymus steigti bitkoinų biržinius fondus. Jeigu Vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) juos patenkins, virtualioji valiuta taps finansų sistemos, kurią siekė apeiti, dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius