-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: bankų problemos JAV paveikė ir kripto rinką

Bankų problemomis JAV, o dabar ir Europoje, pažymėta savaitė stipriai paveikė ir bitkoino (BTC) bei kripto pasaulį.
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Be to, kad bankų perėmimai JAV turėjo ir neigiamos, ir teigiamos įtakos šių skaitmeninių žetonų kainoms, išryškėjo keletas pagrindinių temų, kuriomis dabar aktyviai diskutuojama:

  • Komentuojama, kad į JAV obligacijas, bene saugiausią finansinį instrumentą, investavęs „Silicon Valley Bank“ iš esmės krito JAV centriniam bankui (Fed) staigiai sugriežtinus pinigų politiką. (Beje, nuo pernai rudens pats Fed veikia nuostolingai.) Tad rinka svarsto, kad galingiausias pasaulio centrinis bankas dabar gali būti priverstas švelninti pinigų politiką ir galbūt vėl grįžti prie pinigų spausdinimo. Švelnesnė pinigų politika gali paskatinti investicijas į BTC ir kripto turtą.

Zuma press nuotr./„Silicon Valley Bank“
Zuma press nuotr./„Silicon Valley Bank“

  • Taip pat suintensyvėjo kalbos, kad gal jau ir laikas atsisakyti dabar įprastos dalinių atsargų (fractional reserve) bankininkystės, kuomet bankai saugo tik nedidelę dalį indėlių, o likusi dalis yra skolinama, ir pereiti prie 100 proc. rezervų bankininkystės. Dabartines bankų praktikas savaitgalį sukritikavo ir buvęs Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Jurgilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Marius Jurgilas
  • Verslas ir gyventojai atsargiau rinksis bankus, ieškos alternatyvų, ir, aišku, bitkoinerių stovykloje suintensyvėjo kalbos, kad taip gali išaugti ir susidomėjimas BTC.

  • Trumpuoju laikotarpiu, BTC ir kripto industrijai teks aktyviau suktis ieškant naujų bankininkystės partnerių, kurie galėtų padėti palaikyti likvidumą šioje rinkoje.

  • Taip pat perspėjama, kad politikai gali bandyti bankų problemas sieti su kripto industrija, pateisindami griežtesnį reguliavimą. Dėl to nerimaujama net pačiame Kongrese, kurio narys Tomas Emmeris reikalauja, kad reguliuotojai pateiktų paaiškinimus dėl galimo piktnaudžiavimo valdžia, siekiant pakenkti kripto industrijai.

  • Nepaisant, o gal ir kaip tik dėl viso šio chaoso, BTC kaina nuo praėjusio savaitgalio pašoko daugiau nei 30 proc. ir šiąnakt pirmą kartą nuo pernai birželio trumpam perkopė 26 000 JAV dolerių ribą. Savo ruožtu USD coin (USDC), arba antras pagal populiarumą, su JAV doleriu susietas stabilios vertės žetonas, po savaitgalį dėl su bankų problemomis susijusio nuosmukio atsigavo ir vėl sugrįžo prie savo įprastos kainos - 1 JAV dolerio.

BTC kaina nuo pernai rugsėjo:


Šaltinis: Coingecko.com

„Mėlynos braškės“

Per savaitę taip pat išaiškėjo ir daugiau su reguliavimu susijusių neaiškumų ir JAV, ir Europoje.

Pavyzdžiui, JAV reguliuotojai siunčia prieštaringus signalus, kaip reikėtų reguliuoti tokius blokčeinus kaip Ethereum (ETH). Vieni reguliuotojai tvirtina, kad tokie žetonai yra tarsi tradiciniai investiciniai produktai, kuriems ir turėtų būti pritaikytas atitinkamas reguliavimas. Kiti su tuo nesutinka. Tad toks neaiškumas, bent jau JAV, gali atbaidyti dalį investuotojų.

Savo ruožtu Europos Parlamentas (EP) šią savaitę patvirtino Duomenų aktą, kuriuo sukėlė tikrą galvos skausmą DeFi (decentralizuotų finansų) projektams. Šie projektai naudoja išmaniuosius kontraktus, arba pačias save įgyvendinančias kompiuterines programas. EP dabar nori, kad šios programos turėtų galimybę, pavyzdžiui, atšaukti operacijas, kas iš esmės prieštarautų jų esmei. Kaip buvo palyginta, parlamentarai nurodė, kad „braškės nuo šiol turi būti mėlynos“. Bet kuriuo atveju, iki įsigaliojimo, šis aktas dar gali būti pakeistas.

Kas dar įdomaus įvyko rinkoje?

  • Daugiau nei 37 mln. JAV finansų milžinės „Fidelity“ klientų gavo naujų galimybių investuoti į BTC ir ETH, naudojantis ką tik paleista „Fidelity Crypto“ platforma.

  • Ethereum investuotojams svarbi žinia, kad šio blokčeino vystytojai numato balandžio 12 d. įdiegti „Shanghai“ vadinamą atnaujinimą. Jis leistų šiame blokčeine už palūkanas ETH žetonus įdarbinusiems investuotojams pagaliau juos atsiimti.

  • Suintensyvėjo gandai, kad el. prekybos milžinė „Amazon“ savo NFT (non-fungible tokens, arba nekeičiamųjų žetonų) prekyvietę ir kolekciją paleis balandžio 24 d.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“
  • Marko Zuckerbergo vadovaujama centralizuota „Meta“ nagrinėja galimybes sukurti decentralizuotą socialinį tinklą kodiniu pavadinimu „P92“. Bet tuo pačiu, bendrovė dėl neaiškių priežasčių nutraukė NFT palaikymą savo platformose, pvz., „Instagram“.

  • DeFi paskolų platforma „Euler Finance“ buvo apvogta ir neteko apie USD 197 mln. vertės skaitmeninių žetonų. Projekto komanda sako, kad vagystė buvo galima išnaudojus klaidą kode, kas yra dažna vagysčių iš DeFi projektų priežastis.

  • „Gate.io“ kripto keityklą valdanti „Gate Group“ paskelbė, kad per Lietuvoje valdomą UAB „Gate Global“ ji planuoja paleisti „Visa“ mokėjimų kortelę. Ši leistų mokėjimams panaudoti kriptovaliutas, kurios atsiskaitymo metu būtų iškeičiamos į fiat pinigus (pvz., eurus).

  • BTC žaidimų kūrėja „THNDR Games“ paleido naują galvosūkių žaidimą „Bitcoin Blocks“, leidžiantį uždirbti ir BTC. Savo ruožtu BTC uždirbti taip pat leidžiantis kompiuterinis „Bitcoin" miner žaidimas, skaičiuojama, jau turi per milijoną žaidėjų.

Ir pabaigai, reaguodami į bankų problemas, bitkoineriai jas netgi ir apdainavo:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius