Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 23 /17:32

Bitkoino ir kripto savaitė: bitkoinas šovė aukštyn, tradiciniai milžinai ateina

Šią savaitę toliau dominavo į bitkoino (BTC) ir kripto rinką ateinančių didžiųjų tradicinių investuotojų tema, kuri prisidėjo prie BTC kainos stipraus šuolio.
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Milžinų žygis. Po praėjusią savaitę paskelbtų didžiausią pasaulyje investicinį portfelį valdančios „BlackRock“ kompanijos planų paleisti į BTC investuojantį fondą, daugiau didžiųjų investuotojų suskubo teikti paraiškas dėl panašių fondų steigimo.

Be to, startavo tradicinių finansų milžinų vystyta kripto platforma „EDX Markets“, daugiausiai skirta instituciniams investuotojams. Tuo metu bankininkystės milžinas „Deutsche Bank“ prašo leidimo Vokietijoje teikti skaitmeninio turto, taip pat ir kriptovaliutų, saugojimo paslaugas. Rinką nustebino ir Ispanijos bankininkystės gigantas „Santander“, paskelbęs pozityvų tekstą apie tai, kaip efektyvinami BTC mokėjimai. Maža to, JAV centrinio banko (FED) vadovas pripažino, kad vadinamieji „steiblkoinai“, arba stabilios vertės žetonai, yra „tam tikra pinigų forma“, ir tuo pačiu pripažino, kad kripto rinka „turi galimybių išlikti“.

Rizikos. Tiesa, perspėjama, kad „BlackRock“ ir kitų milžinų atėjimas į BTC rinką gali turėti ir neigiamų pasekmių, nes šie centralizuoti žaidėjai teoriškai galėtų įgyti daugiau galių veikti rinką, sukurti papildomų rizikų, susijusių su vadinamaisiais „popieriniais bitkoinais“, tai yra, realiais BTC nepadengtomis investicijomis į šį turtą. Ta pati problema egzistuoja ir aukso rinkoje.

Apklausa. Japonijos investicijų milžinės „Nomura“ skaitmeninio turto padalinys „Laser Digital“ balandį įvairiuose pasaulio regionuose apklausė per 300 institucinių investuotojų, valdančių 4,9 trln. JAV dolerių vertės turto: 96 proc. jų tvirtina, jog toks skaitmeninis turtas padeda išskaidyti investicijų riziką. Tačiau absoliuti dauguma šių investuotojų svarstytų investuoti į BTC ar kripto fondus tik jei juose jau dalyvautų ir tradicinių finansų žaidėjai.

Lietuviškas kampas. Lietuvos banko sprendimas iš elektroninių pinigų įstaigos UAB „PAYRNET“ atimti licenciją paveikė ir kripto mokėjimų kortelių kompaniją „Cryptopay“, kurios kortelės gali nustoti veikti. Kompanija rekomenduoja kuo skubiau atsiimti pinigus.

BTC kaina. Naujienos apie didžiuosius investuotojus prisidėjo prie BTC stipraus šuolio trečiadienį, kuomet kaina beveik grįžo prie šiemetinių aukštumų (beveik 31 000 JAV dolerių).

Penktadienio rytą BTC svyruoja ties 30 000 JAV dolerių riba ir yra pabrangęs 18% per savaitę ir 48% per metus. Kol kas rinkoje tarsi ir nesitikima stipresnės korekcijos ir daugiau kalbama apie „labai pozityvią“ aplinką galimam tolesniam brangimui, tačiau, kaip visada, rinka gali nustebinti.

Taip pat komentuojama, kad kainą pastaruoju metu labiausiai veikę makroekonominiai veiksniai dabar gali būti nustumti į antrą planą ir daugiau bus kalbama apie ateinančius didžiuosius investuotojus.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Centriniai bankai. Tuo metu centriniai bankai, tarptautinės institucijos toliau bando gintis vystydami savo žetonus, tokius kaip CBDC (central bank digital currency), ir toliau kartodami netikslią informaciją apie BTC ir kitus žetonus bei neigdami decentralizacijos naudą.

Pavyzdžiui, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) kuria CBDC platformą, turinčią įgalinti atsiskaitymus tarp valstybių ir suteikti TVF daugiau galių kontroliuoti, kaip naudojamasi tokiais žetonais. Tuo metu centrinių bankų organizacija Tarptautinių atsiskaitymų bankas sako išbandęs daugiau nei 30 atvejų, kaip galima panaudoti CBDC, pvz., atsiskaitymams parduotuvėse, verslo atsiskaitymams, mokėjimams be interneto ir t.t. Beje, prie šių eksperimentų prisidėjo ir lietuviškosios inovacijų kompanijos „Super How?“ inžinieriai.

Slovakai ginasi. Slovakijos parlamentas, bandydamas apsisaugoti nuo potencialių bandymų įvesti europinio CBDC, arba „skaitmeninio euro“, monopolį, Konstitucijoje įtvirtino slovakų teisę atsiskaityti grynaisiais.

Moksleivių nusikaltimai. Komentuojama, kad populiariose NFT (non-fungible token, nekeičiamųjų žetonų) vagysčių schemose absoliučiai dominuoja moksleiviai, kurie už pavogtas lėšas perka kompiuterius, telefonus, išlaidauja vaizdo žaidimams, apsipirkinėja naudodami kripto dovanų korteles, moka už namų darbų ruošimą, internete lošia pokerį ir pan. Bet, anot tyrėjų, tokie nusikaltėliai vis tiek palieka pėdsakus ir gali būti sučiupti.

Ir pabaigai – vienas Niujorko SPA parodė, kaip jie bitkoino „kasimo“ įrangą naudoja šildyti baseinams:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius