Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: saugumo drama, ES kripto mokesčiai ir slaptieji agentai

Šią savaitę beveik visas rinkos dėmesys atiteko su bitkoino (BTC) ir kitų skaitmeninių žetonų saugojimu susijusiai dramai. Tuo metu, nepaisant neįspūdingų kainos rezultatų šią savaitę, analitikai toliau prognozuoja BTC kainų šuolį.
Bitkoinas
Bitkoinas / 123rf.com nuotr.

„Piniginių“ saugumas. Bene populiariausią BTC ir kripto „piniginės“ įrenginį gaminanti Prancūzijos kompanija „Ledger“ pristatė naują paslaugą, palengvinančią BTC ir kripto saugojimą. Tačiau naujovė išgąsdino rinką dėl galimų saugumo problemų.

Įrenginio naudotojai sunerimo, kad dabar kompanija galės paimti jame saugomą 24 žodžių kombinaciją, kuri yra svarbiausias kodas, norint pasiekti vartotojų turimus BTC ar kripto.

Gamintoja tokius nuogąstavimus atmeta ir pabrėžia, kad naująja paslauga naudotis nebūtina ir kad įrenginys išlieka toks pats saugus, kaip ir anksčiau. Ir nors tai šiek tiek apramino rinką, ginčai dėl pačios paslaugos, „Ledger“ sąžiningumo ir tokių įrenginių saugumo vyksta toliau.

ES kripto mokesčiai. Naujų pajamų šaltinių ES biudžetui ieškantis Europos Parlamentas prašo Europos Komisijos pateikti konkretesnius siūlymus dėl Sąjungos mastu galimų įvesti kripto mokesčių. Europarlamentarai dabar kalba apie galimus kapitalo prieaugio, kripto operacijų ir su „įtaka aplinkai“ susijusius mokesčius.

Kripto vartotojų sekimas. ES Taryba galutinai patvirtino kripto reglamentą MiCA, kuris etapais pradės įsigalioti nuo kitų metų liepos. Tuo pačiu ES finansų ministrai pritarė Europos Komisijos siūlymui įpareigoti visus kripto paslaugų teikėjus ES teikti informaciją apie jų klientų finansines operacijas. Jei bus galutinai patvirtinti, tokie siūlymai įsigaliotų 2026 m. sausio 1 d.

BTC kaina. Nepaisant to, kad BTC per savaitę nerodė kažkokių atsigavimo ženklų, analitikai ir toliau prognozuoja, kad vidutiniu laikotarpiu galima tikėtis kainų šuolio.

Penktadienio rytą kaina svyravo ties 26 900 JAV dolerių ir buvo beveik nepasikeitusi per savaitę ir 62% didesnė nei metų pradžioje. Prie smuktelėjimo gegužę prisideda ir sumenkęs likvidumas rinkoje, dėl ko kainų svyravimai padidėja.

Tačiau pabrėžiama, kad tarp smulkiųjų BTC investuotojų vis dar išlieka ta pati tendencija – krentant kainoms jie pradeda aktyviau pirkti BTC. Savo ruožtu kiek netikėta buvo JAV institucinių ir mažmeninių investuotojų apklausa, parodžiusi, kad BTC yra trečia pagal populiarumą investicija, investuotojams bandant apsidrausti nuo JAV skolos „lubų“ krizės. Populiariausia investicija yra auksas, antroje vietoje – iždo obligacijos.

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko.com

Naujas rekordas. BTC adresų (banko sąskaitos atitikmuo) turinčių bent 1 bitkoiną, skaičius perkopė 1 mln., rodo „Glassnode“ duomenys. Vienas vartotojas gali turėti neribotą skaičių tokių adresų. Šiuo metu jau „iškasta“ per 19 mln. BTC, o jų pasiūla apribota iki 21 mln.

Slaptieji agentai. Kriminalistinius tyrimus vykdanti ir už šalies lyderių saugumą atsakinga JAV Slaptoji tarnyba „Reddit“ socialinio tinklo kriptovaliutų grupėje, turinčioje 6,4 mln. sekėjų, atsakinėdama į internautų klausimus pabrėžė, kad tradiciniai grynieji pinigai nusikaltėliams leidžia paslėpti pinigų pėdsakus geriau nei kriptovaliutos. Agentai taip pat sako jau padėję sugrąžinti „milijonų vertės“ pavogtų kriptovaliutų.

Sutrikęs Ethereum. Antra pagal rinkos kapitalizaciją, Ethereum (ETH) blokų grandinė praėjusią savaitę du kartus trumpais laikotarpiais nesugebėjo paversti ETH operacijų neatšaukiamomis. Tai yra, tuo metu mokėjimai galėjo būti pakeisti ar atšaukti.

Ukrainos kovos. Ukrainos teisėsauga dalyvauja JAV mokesčių inspekcijos ir blokčeino analizės kompanijos „Chainalysis“ mokymuose kaip susekti sankcijas kriptovaliutų pagalba bandančius apeiti Rusijos oligarchus.

NFT TV. Pietų Korėjos technologijų milžinė „LG Electronics“ nori užpatentuoti su NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) prekyviete susietą „TV platformą“. Anksčiau LG taip pat planavo televizoriuose imtis metavisatos eksperimentų.

„Bitkoino varlės“. Bitkoino blokų grandinėje įkeltų NFT kolekcija pirmą kartą tapo didžiausia pagal prekybos apyvartą ir aplenkė kitose blokų grandinėse esančius NFT. Kolekcija vadinasi „Bitkoino varlės“.

Blokčeino specialistai. Kinija paleido nacionalinį blokų grandinės tyrimų centrą ir, sako, parengs 500 000 šios technologijos specialistų.

Prieštaringas kripto projektas. Dėmesio šią savaitę sulaukė žinia, kad dėl gyventojų biometrinių duomenų rinkimo prieštaringai vertinamas kripto projektas „Worldcoin“ neva derasi su investuotojais dėl papildomos 100 mln. JAV dolerių investicijos. Rizikos kapitalistai į dirbtinio intelekto bendrovės „OpenAI“ vieno iš įkūrėjų Samo Altmano paleistą kripto projektą toliau investuoja nepaisant to, kad „Worldcoin“ pirmuosius vartotojus susirinko apgaudinėdama žmones vargingose šalyse.

Ir pabaigai – pseudoniminis BTC vystytojas sukūrė naują sprendimą, kaip itin greitai paleisti savo el. parduotuvę ir išvengti įprastinių rūpesčių, susijusių su tinklapio kūrimu, kitų tarpininkų ieškojimu ir sutarčių su bankais sudarymu. Ji gali būti aktuali, pvz., smulkiesiems prekeiviams, amatininkams ir kt. „Magic Webstore“ pavadinta platforma sukurta naudojant decentralizuotos komunikacijos protokolą „Nostr“ ir Bitkoino technologiją. Gyvai testuojant šį sprendimą, paleisti savo el. parduotuvę, įkelti skaitmeninę „prekę“, ją pačiam sau parduoti, gauti mokėjimą bei pristatyti prekę užtruko maždaug pora minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius