-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Biudžeto komitetas – už išimtis ūkininkams ir individualių įmonių savininkams

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) trečiadienį nepritarė, kad dalis gyventojų – ūkininkai, individualių įmonių savininkai mokėtų daugiau įmokų „Sodrai“.
Seimo salė
Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė jiems siūlo nustatyti tokias pat „Sodros“ įmokų „lubas“, kaip ir samdomą darbą dirbantiems asmenims – 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Dabar savarankiškai dirbantiems asmenims socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos nuo sumos, ne didesnės negu 43 VDU.

Už Vyriausybės siūlymą balsavo du komiteto nariai iš opozicijos, prieš buvo šeši valdantieji. Šią komiteto išvadą dar svarstys Seimas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas pabrėžė, kad „bendras individualios veiklos apmokestinimas“ yra didesnis negu kitų grupių.

„Individuali veikla dabar apmokestinama žymiai daugiau negu uabai ar visos kitos veiklos. Dabar tuos pačius 35 tūkst eurų uždirbant individualioje veikloje reikia susimokėti apie 35 proc. įvairių mokesčių, o uabai ar visi kiti moka 27 proc.“, – teigė V. Ąžuolas.

Socialdarbietis Andrius Palionis tvirtino, kad savarankiškai dirbančių gyventojų pajamų „negalima prilyginti darbo santykiams“.

„Čia yra didelė dalis ūkininkų, kuriuos palies, tai dideles ar net didžiausias pajamas gaunantys“, – aiškino konservatorius Mykolas Majauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas komiteto posėdyje sakė, kad pataisos dėl „lubų“ aktualios beveik 870 asmenų, o joms pritarus „Sodros“ biudžetas papildomai gautų apie 5 mln. eurų.

Pataisos paliestų dalį asmenų, kurie gauna pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, verčiasi kūrybine, atlikėjo ar sporto individualia veikla, yra ūkininkai ir jų partneriai, šeimynos dalyviai ir kai kuriuos kitus asmenis, kurie verčiasi individualia veikla, o taip pat individualių įmonių savininkus, mažųjų bendrijų, ūkinių bendrijų narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius