Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Brexit“ padariniai: ūkininkai praras pusę pajamų, smarkiai išaugs maisto kainos

Maisto kainos Didžiojoje Britanijoje augs, „The Independent“ cituoja Didžiosios Britanijos Nacionalinę ūkininkų sąjungą.
Karvė
Karvė / „Valio“

Jos prezidentas Meurigas Raymondas įspėjo, kad britų priklausomybė nuo importo ir smukęs svaras reiškia, kad maisto kainos kils.

Dėl referendumo rezultatų svaras smigo į 31 metų žemumas – krito 13 proc., vos paaiškėjus, kad britai nusprendė trauktis iš Europos Sąjungos, ir dėl to per pasaulį nuvilnijo šoko banga.

„Deja, mes pagaminame tik 60 proc. to, ką suvartojame. Mūsų savarankiškumas yra sumažėjęs, ir mes labai priklausomi nuo importuoto maisto. Smukęs svaras išryškins importuoti maisto vertę“, – M.Raymondas sakė „The Guardian“.

Ūkininko vidutinės pajamos 2014 metais siekė 20 tūkst. svarų, ir 55 proc. jų buvo Europos Sąjungos lėšos.

Jis taip pat pabrėžė, kad Europos Sąjungos subsidijos Didžiosios Britanijos ūkininkams siekė 2,4–3 mlrd. svarų per metus, priklausomai nuo valiutų kurso, ir padėjo sektoriui išsilaikyti.

„Ūkininko vidutinės pajamos 2014 metais siekė 20 tūkst. svarų, ir 55 proc. jų buvo Europos Sąjungos lėšos“, – pridūrė jis.

Ūkininkams neramu, ar bus pradėti taikyti nauji tarifai pagrindinėms britų eksporto prekėms į Europos Sąjungą.

„38 proc. ėrienos eksportuojame į Europos Sąjungos šalis, tai yra labai daug. Mes esame labai priklausomi, Europoje yra didelė mūsų produktų paklausa. Per metus į Europos Sąjungos valstybes išvežame 3 mln. tonų kviečių ir miežių. Taip pat eksportuojame jautieną, sūrio ir pieno produktus, kurie jau turi pridėtinę vertę“, – kalbėjo M.Raymondas.

Ūkininkų sąjunga liepos pirmą kviečia skubų susitikimą – diskutuos, kaip žemės ūkį paveiks pasitraukimas iš Europos Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius