Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Brexit“ planus pristačiusi Didžioji Britanija ruošiasi „kietam“ išstojimui iš ES

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May antradienį pristatė planus dėl „Brexit“ ir pirmą kartą paskelbė, kad šalis pasitrauks iš Europos bendrosios rinkos, kad galėtų kontroliuoti imigraciją iš Europos Sąjungos šalių.
Brexit
Brexit / „Scanpix“/AP nuotr.

Nekantriai lauktoje kalboje Th.May įspėjo ES nenustatyti Britanijai griežtų pasitraukimo iš bloko, kurio nare ji buvo daugiau nei keturis dešimtmečius, sąlygų.

Vyriausybės vadovė atskleidė, kad Londonas derėsis su Briuseliu dėl naujos muitų sutarties, kuri leistų Britanijai sudaryti laisvosios prekybos susitarimus su kitomis šalimis ir blokais.

Konservatorių lyderė taip pat pranešė, jog nusileisdama dalies įstatymų leidėjų spaudimui sutiko, jog dėl bet kokio galutinio „Brexit“ susitarimo, parengto derybose su Briuseliu, būtų balsuojama parlamente.

ES lyderiai aiškiai pareiškė, kad, norėdamas likti bendrojoje rinkoje, Londonas privalo sutikti su laisvu prekių, paslaugų ir žmonių judėjimu.

Laisvas judėjimas buvo vienas iš veiksnių, nulėmusių britų sprendimą birželį vykusiame referendume pasisakyti už tai, kad Britanija taptų pirmąja valstybe, išstojusia iš 28 narių bloko.

„Brexit“ turi reikšti iš Europos į Britaniją atvykstančių žmonių skaičiaus kontrolę. Būtent tai mes pasieksime“, – sakė Th.May užsienio šalių ambasadoriams Londone.

„Tai, ką siūlau, negali reikšti narystės bendrojoje rinkoje“, – nurodė ji.

Per dvylika mėnesių iki 2016 metų birželio pabaigos iš ES į Didžiąją Britaniją atvyko 284 tūkst. žmonių.

Europos Komisijos vyriausiasis derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier įspėjo, kad sklandus išstojimas iš bloko per apibrėžtą dvejų metų terminą yra „būtina sąlyga“ bet kokiam laisvosios prekybos susitarimui ateityje.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad Th.May pristatyti planai yra „bent jau labiau realistiški“.

Pasakiusi kalbą Th.May paskambino D.Tuskui ir Europos Komisijos pirmininkui Jeanui-Claude’ui Junckeriui ir pažymėjo, kad Jungtinė Karalystė sieks užsitikrinti „didžiausią įmanomą prieigą prie bendrosios rinkos sudarydama naują, visapusišką, drąsų ir ambicingą laisvosios prekybos susitarimą“, nurodė Dauning Strito atstovė spaudai.

Vyriausybės vadovė taip pat paskambino Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Prancūzijos prezidentui Francois Hollande’ui.

„Ji abiem pasakė, jog JK nori, kad ES klestėtų, kad supranta bendrosios rinkos „keturių laisvių“ svarbą ir kad JK nesieks narystės bendrojoje rinkoje“, – sakė Th.May atstovė spaudai.

F.Hollande’as „atkreipė dėmesį“ į Th.May pateiktą „išaiškinimą“ ir viliasi, kad derybos bus pradėtos iškart, kai Britanija oficialiai informuos ES apie savo išstojimą, nurodė prezidento patarėjas.

Th.May taip pat pabrėžė, kad Britanijos ir Prancūzijos ryšiai saugumo ir gynybos srityse išliks, sakė šaltinis.

Gera sutartis arba jokios sutarties

Kai Th.May inicijuos ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir oficialiai informuos apie ketinimą išstoti iš Bendrijos, Britanija turės per dvejus metus susiderėti dėl išstojimo sąlygų, nes priešingu atveju jai gali tekti pasitraukti be jokio susitarimo.

Th.May sakė, kad Londonas gali sutikti su tokiomis pasitraukimo sąlygomis, jei Briuselis laikysis griežtos pozicijos, tačiau labiausiai nuo to nukentėtų pati ES.

„Britanijai geriau jokio susitarimo nei blogas susitarimas“, – pabrėžė ji.

Th.May žadėjo iki kovo pabaigos inicijuoti ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir sakė neabejojanti, kad per dvejų metų laikotarpį įmanoma susiderėti dėl galutinio susitarimo.

Briuselio vertinimais, Britanijai išstojimas atsieis 55–60 mlrd. eurų.

Siekdama išsklaidyti nerimą dėl sukrėtimo, kurį gali patirti ekonomika, Britanijai 2019 metais staiga pasitraukus iš ES, Th.May sakė, jog sieks, kad „įgyvendinimo procesas vyktų etapais“.

2015 metais ES valstybėms teko 44 proc. viso Didžiosios Britanijos prekių ir paslaugų eksporto, o šalies importas iš ES buvo 68,6 mlrd. svarų didesnis negu jos eksportas į Bendriją.

Pasitraukus Didžiajai Britanijai, bendrajai rinkai priklausys 460 mln. žmonių.

Briuselio vertinimais, Britanijai išstojimas atsieis 55–60 mlrd. eurų, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai ES.

Nuo birželį įvykusio referendumo Didžiosios Britanijos valiutos kursas patyrė didelių svyravimų. Tačiau svaras teigiamai sureagavo į Th.May kalbą ir trečiadienio pavakarę jo kursas pakilo iki 1,2379 JAV dolerio, kompensavęs anksčiau šią savaitę patirtus nuostolius.

„Ministrė pirmininkė užėmė labiau pragmatišką poziciją dėl „Brexit“, nei tikėtasi, suteikdama taip reikalingą paramą svarui“, – AFP sakė „NFS Macro“ analitikas Nickas Stamenkovičius (Nikas Stamenkovičius).

„Svaras šiandien pakilo kaip raketa, nes Theresos May kalba apie „Brexit“ buvo ne tokia karinga, kaip daugelis baiminosi“, – pažymėjo „ETX Capital“ analitikas Neilas Wilsonas (Nilas Vilsonas).

Įspėjimas dėl „baudžiamojo pobūdžio“ susitarimo

Th.May užsiminė, kad Britanija gali ekonomiškai konkuruoti su ES, jei nebus pasirašytas laisvosios prekybos susitarimas.

Pasak premjerės, Britanijai netekus prieigos prie bendrosios rinkos, Londonas galės keisti savo ekonomikos modelį ir „nustatyti konkurencingus mokesčių tarifus“.

„Esama balsų, pasisakančių už baudžiamojo pobūdžio susitarimą, kuris baustų Britaniją ir atgrasytų kitas šalis pasekti jos pavyzdžiu“, – sakė Th.May.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May pristato Brexit planą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May pristato „Brexit“ planą

„Europos valstybėms tai būtų katastrofiškos savižalos aktas“, – pabrėžė ji.

1973 metais Europos ekonominės bendrijos nare tapusios Britanijos ir jos partnerių bloke pozicijos neretai išsiskirdavo, ypač glaudesnės integracijos klausimu. Šalis atsisakė įsivesti eurą, taip pat neprisijungė prie Šengeno erdvės, kurios viduje žmonės gali laisvai judėti, netikrinami prie sienų.

Th.May sakė, kad britai nubalsavo už išstojimą iš ES, nes Europa nebuvo pakankamai lanksti rinkėjams svarbiais klausimais, tačiau Britanija vis tiek nori, kad Bendrija toliau sėkmingai gyvuotų, o ne subyrėtų.

Premjerė sakė, kad Didžioji Britanija ir toliau bus svarbi Europos žvalgybos ir saugumo partnerė, tačiau pabrėžė, kad atėjo laikas šaliai į pasaulio prekybos rinką žengti kaip nepriklausomai valstybei ir prekybos partnerei.

JK ir ES santykių tyrimams skirtos iniciatyvos „UK in a Changing Europe“ vadovas profesorius Anandas Menonas sakė: „Tai, ar jai pavyks pasiekti užsibrėžtus tikslus, galiausiai priklausys nuo to, ką jos partneriai yra pasirengę jai duoti“.

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon pareiškė, kad Th.May kalba didina tikimybę, jog Škotija taps nepriklausoma.

„JK juda link vadinamojo kieto „Brexit, galinčio tapti tikra ekonomine katastrofa“, – sakė ji.

Naujas referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės dabar yra „dar labiau tikėtinas“, pabrėžė N.Sturgeon.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad Th.May „pagaliau įnešė šiek tiek aiškumo“.

„Mes taip pat norime kiek įmanoma geresnių, glaudesnių ir pasitikėjimu grindžiamų santykių“, – pabrėžė jis.

Britanijos Aukščiausiasis Teismas vėliau šį mėnesį turėtų paskelbti nutartį, ar Th.May privalo gauti parlamento pritarimą, kad galėtų inicijuoti ES sutarties 50-ąjį straipsnį. Dėl parlamento balsavimo gali tekti atidėti derybų pradžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius