Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britai raginami nesupirkinėti prekių parduotuvėse „Brexito“ be susitarimo atveju

Jungtinės Karalystės (JK) mažmeninės prekybos įmonių konsorciumas (BRC) paragino šalies gyventojus vengti panikos ir nesupirkinėti vartojimo prekių „Brexito“ be susitarimo atveju, rašo leidinys „The Independent“.
Apsipirkimas
Apsipirkimas / 123RF.com nuotr.

„Prekybos organizacijos daro viską, kas įmanoma, siekdamos pasirengti nenumatytoms aplinkybėms: didina konservuotų maisto produktų, tualetinio popieriaus ir kitų ilgo galiojimo prekių atsargas, kad būtų didelė būtinų prekių atsarga“, – pareiškė laikraščio cituojama BRC vadovė Helen Dickinson.

„Nors bet koks prekybos organizacijų pasirengimas negali visiškai užkirsti kelio problemoms, nėra jokios būtinybės gyventojams pirkti daugiau maisto produktų negu įprasta, nes didžiausias poveikis [dėl „Brexito“ be susitarimo] bus importuojamiems šviežiems produktams, tokiems kaip vaisiai ir daržovės, kurių ilgai saugoti negali nei pardavėjai, nei pirkėjai“, – pabrėžė ji.

Pasak BRC vadovės, „būti pasirengusiam“ JK išstojimui iš Europos Sąjungos (ES) yra „labai sunku“, nes niekas tiksliai nežino, kokiose srityse šalies laukia pokyčiai.

„The Independent“ rašo, jog Didžioji Britanija dėl „Brexito“ be susitarimo susidurs su 3 mlrd. svarų muitais maisto prekėms ir kainų kilimu 2021 metais.

H.Dickinson įspėjo, jog už Londono ir Briuselio nesugebėjimą susitarti „mokės“ visuomenė, ir pabrėžė, jog, siekiant naudos verslui ir vartotojams, yra būtina sudaryti susitarimą. Maisto produktų gamintojai taip pat buvo įspėti, jog 2021 metų pirmąjį ketvirtį gali atsirasti daržovių deficitas.

„Daugelio žmonių finansinė padėtis dėl koronaviruso poveikio ekonomikai ir taip yra įtempta, gyventojai vargu ar gali lengvai atlaikyti reikšmingą maisto kainų kilimą. Vardan pirkėjų ir įmonių visoje Didžiojoje Britanijoje mums yra būtina per kitas tris savaites sudaryti susitarimą“, – pareiškė BRC vadovė.

Savaitraštis „The Sunday Times“ sekmadienį pranešė, kad JK vyriausybė prekybos tinklus įspėjo apie būtinybę sukaupti maisto atsargų, nes, Londonui ir Briuseliui nerandant sutarimo dėl prekybos po „Brexito“, šalis iš ES metų pabaigoje gali galutinai pasitraukti be susitarimo dėl tolesnių santykių su Europos bloku.

Pasak leidinio, vyriausybė, be kita ko, nerimauja, jog po „Brexito“ be susitarimo gali atsirasti maisto produktų, vaistų ir kitų būtinų prekių deficitas, todėl pareikalavo, kad tiekėjai sukauptų atsargų, kurių užtektų šešioms savaitėms, ir pasirūpintų tinkamu jų saugojimu.

Tačiau vėliau sekmadienį Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sutarė nepaisyti anksčiau nusistatyto termino ir tęsti derybas dėl prekybos po „Brexito“.

Britanija šių metų pabaigoje pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos. Jeigu iki to laiko sutartis dėl tolesnių ryšių nebus sudaryta, abi šalys turės laikytis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių, o tai reiškia muitus, kvotas ir daug dokumentų pildymo importuotojams. Be to, žlugusios derybos gali daugeliui metų apkartinti Londono ir Briuselio santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius