-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 16 /14:08

Briuselis įspėjo – Lietuvai gresia pažeisti biudžeto taisykles, deficitą didina socialinis modelis

Europos Komisija trečiadienį perspėjo, kad aštuonios Europos Sąjungos šalys, tarp jų Lietuva, rizikuoja pažeisti biudžeto taisykles, o ši pozicija gali lemti didesnę priešpriešą su Italijos premjeru Matteo Renzi prieš labai svarbų referendumą.
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija pabrėžė, kad Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Belgijos, Italijos, Kipro, Lietuvos, Slovėnijos ir Suomijos 2017 metų biudžeto projektai „kelia reikalavimų nevykdymo riziką“.

Skylė – dėl socialinio modelio

Lietuvos biudžetas kitais metais bus deficitinis. 2017 m. projekte numatytas 0,8 proc. deficitas (2015 m. buvo 0,2 proc., 2016 m. planuojamas irgi 0,8 proc., bet faktinis deficitas greičiausiai bus mažesnis.

Kas lėmė, kad augant vartojimui ir šalies ekonomikai kitais metais biudžeto deficitas nemažėja? Didžiąją dalį deficito (0,6 proc. BVP arba 243 mln. eurų) sudaro išlaidos socialinio modelio įgyvendinimui. Nors „valstiečiai“ užsiminė, kad Darbo kodeksas bus pusmečiui nukeltas, tačiau išlaidos visam modeliui jau yra suplanuotos.

Beje, Stabilumo programoje buvo nuspręsta 2017 m. turėti subalansuotą biudžetą.

Be to, kitais metais blogėja ir struktūrinio deficito padėtis 0,4 procentinio punkto. Kitais metais struktūrinis deficitas sieks, kaip planuojama, 1,3 proc.

Išlaidos auga

Išlaidos kitais metais didėja ir dėl kitų priežasčių. 116 mln. eurų numatyta pensijų indeksavimui, nedarbo išlaidų padidėjimas – 48 mln. Be to, numatyti 36 mln. eurų ir Ilgalaikio darbo išmokų fondui.

„Yra du labai svarbūs prioritetai, kurių mes laikomės – tai tarptautiniai mūsų įsipareigojimai NATO skirti krašto apsaugai ir gynybai lėšų, artėjant prie 2 proc. – mūsų projekte papildomai skiriame beveik 150 mln. eurų. Kita gana didelė išlaidų dalis numatyta socialiniam modeliui – arti 250 mln. eurų“, – pranešime spaudai sako finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Pasak R. Budbergytės, dar 144 mln. eurų kainuos neapmokestinamų pajamų dydžio didinimas, daugiau lėšų kitąmet reikės įmokoms už valstybės lėšomis draudžiamus asmenis – 41,4 mln. eurų, Kelių priežiūros ir plėtros programai – 32,5 mln. eurų, pedagogų darbo užmokesčio didinimui – 24 mln. eurų, kultūros ir meno darbuotojų algų kėlimui – 7,1 mln. eurų, daugiabučių namų atnaujinimui ir modernizavimui – 14,6 mln. eurų, investuotojų pritraukimui į Lietuvą – 11,7 mln. eurų.

Prognozuojama, kad valstybės biudžeto pajamos kartu su ES investicijomis ir kitos tarptautinės paramos lėšomis sieks 8,476 mlrd. eurų, arba 5,3 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet, o išlaidos – 9,060 mlrd. eurų, arba 4,3 proc. daugiau nei 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius